Zabava

ljetni hedonizam

Završio dvodnevni Fish & Jazz Festival: Odlična glazba i sjajni riblji zalogaji privukli Zadrane i njihove goste u dvorište Cedulina

Završio dvodnevni Fish & Jazz Festival: Odlična glazba i sjajni riblji zalogaji privukli Zadrane i njihove goste u dvorište Cedulina
Bojan Bogdanić

Nadahnutim koncertom jazz banda Black Coffee s mladom splitskom glumačkom zvijezdom Uršulom Najev koja je pokazala raskošan pjevački talent, u petak navečer je u atriju Palače Cedulin završio dvodnevni zadarski Fish & Jazz Festival.

Event zamišljen kao dvodnevno uživanje u dobroj glazbi i hrani iz mora, sudeći po posjeti i reakcijama slučajnih i namjernih gostiju, i turista i Zadrana, u potpunosti je uspio.

Baš je zadnji festivalski koncert bio i najposjećeniji, a u njemu su uživali ponajviše ljubitelji jazza koji su ciljano došli na koncert sjajnih i iskusnih glazbenika pojačanih mladom Uršulom.

Black coffee i Uršula Najev @ Fish & Jazz Festival Zadar Black coffee i Uršula Najev @ Fish & Jazz Festival Zadar

Atrij Palače Cedulin smješten je na samom glavnom, sjevernom ulazu u stari dio Zadra pa su dobar jazz i lagani riblji zalogaji bili svojevrsna dobrodošlica i ugodno iznenađenje kojeg naprosto nitko tko je dolazio „u Grad“, kako mi to u Zadru kažemo, nije mogao „promašiti“. Ipak, ljubitelji dobre glazbe ovakav događaj nisu mogli propustiti...

Festival je u četvrtak otvorio pomalo otkačeni Nick Bresco Quartett, a navečer su nastavili sjajni Napolitanci Elio Copolla Trio koji su u Zadar stigli s tromjesečnog gostovanja u New Yorku. Oni su svojim nastupom izazvali posjetitelje na ples i sve oduševili. U petak ujutro Festival je nastavljen nastupom zadarskih izvođača Elene Stelle i njezinog AJ Tria.

Mladi kuhari su pripremali odlične riblje zalogaje od uzgojene ribe zadarske tvrtke Cromaris. Stalni Cromarisov suradnik Mladen Križanović, talentirani chef s japanskom edukacijom, rolao je na početku sashimi role od orade u nori algi i s kavijarom od pastrve te nastavio s nigiri zalogajima od iste ribe. Tihomir Bježančević, zvijezda TV showa Masterchef, koji za sebe tvrdi da uopće nije kuhar već da samo želi podijeliti svoje gastronomske užitke s drugima, slagao je za ovu priliku obilne sendviče od grilane kornatske hame s puno povrća i svojim autorskim umakom.

Wine Corner držala je danas već poznata zadarska obiteljska vinarija Fiolić na čijem su se stolu točili dobra vina maraština, rose i crni cuvee, ali i izvrsni Fiolić Spritz, koktel od likera od višnje maraške i pjenušca.

Supružnici Ana i Dario Fiolić bili su ta dva festivalska dana u stalnom pokretu jer su istovremeno služili i na Festivalu i u svom ljetnom Wine Gardenu na gradskoj tržnici, ni sto metara udaljenoj od atrija Cedulina.

Organizator Fish & Jazz Festivala Turistička zajednica grada Zadra, koja je odlične suradnike našla u europski poznatoj tvrtki za uzgoj ribe Cromaris i lokalnoj boutique vinariji Fiolić, zamislila je događaj bez velikih pretenzija i velike pompe. Posjeta festivalskom dvorištu pokazala je da su baš ovakvi formati ljetnih događanja zapravo idealni.

Do ugodne atmosfere dolazi se gotovo spontano, opušteno, upravo onako kako to ljeti i treba biti. Zadar je ovih prvih lipanjskih dana bio prepun turista, kao nikad u ovom ranom dijelu turističke sezone, a događaji ovakvog tipa svojim su konceptom idealno rješenje kao 'doživljaj više' kako se obilazak grada ne bi pretvorio tek u puku šetnju. Dobar jazz (ili neka druga dobra glazba) i fini riblji zalogaji – treba li puno više za ugodni ljetni hedonizam..?


 


Reci što misliš!