Zabava

stručnjaci znaju

Događanja poput Sea Stara su ključan faktor razvoja hrvatskog turizma izvan glavne sezone

Događanja poput Sea Stara su ključan faktor razvoja hrvatskog turizma izvan glavne sezone

Jubilarno peto izdanje Sea Star Festivala, koje je nadmašilo sva očekivanja i ispisalo nove stranice festivalske povijesti ovih prostora, uz rekordnu posjećenost od više od 42 tisuće posjetitelja, uz bogatstvo glazbenog iskustva, donijelo je i panel “Razvoj turističke ponude van sezone”.

Održan na festivalskom prostoru u petak, 19. svibnja, panel je na jednom mjestu okupio vodeća profesionalna imena iz turističkog, ekonomskog i političkog sektora, a zaključak je bio jednoglasan - ovakva događanja ključan su faktor razvoja turističke ponude izvan glavne sezone, što su pokazale i istaknute brojke.

Ulogu moderatora panela imao je g. Siniša Topalović, globalni šef savjetodavnog sektora za turizam i partner Horwath HTL, koji je u nekoliko navrata istaknuo važnost razvoja ovakvih evenata za samu destinaciju, čime se ne samo održava snaga turističke ponude izvan glavne sezone, već se stvaraju i nove generacije lojalnih turista, koji inače ne bi došli u tu destinaciju da nije bilo ovakvog događanja. “Ono što je super u slučaju primjera kao što je Sea Star je činjenica da i destinacija i organizator i privatni i javni sektor surađuju zajedno; na svakom koraku postoji sinergija, sklad i svi dišu zajedno”, istaknuo je.

Na panelu je prisustvovala i gđa. Monika Udovičić, ravnateljice Uprave za sustav turističkih zajednica, kategorizaciju i pravne poslove pri Ministarstvu turizma i sporta, koja je istaknula kako Ministarstvo u svom radu potiče i realizira sufinanciranje raznih manifestacija, pogotovo u periodima prije i nakon ljetnih mjeseci, kako bi se produljila turistička sezona. “Posebno nam je važno privući mlade generacije, koja ne želi samo biti na mobitelima, već žele pravo iskustvo i doživljaj, a to možemo činiti samo novim motivima dolaska u destinaciju, kao što su ovakve manifestacije”, zaključila je, objasnivši i kako nacionalna strategija razvoja održivog turizma govori o tome da je cilj geografski uravnotežiti turističku potražnju, ali je uravnotežiti i vremenski, odnosno što više raditi na ponudi u pred i post sezoni.

“Prije svega, čestitke organizatorima” obratila se na početku svog izlaganja gđa. Nada Prodan Mraković, Pročelnica upravnog odjela za turizam Istarske županije, naglasivši kako je dio ovog festivala od samih početaka - kako privatno, kao posjetiteljica, a sada i kroz poslovnu sferu: “Istra već 25 godina potiče razvoj posebnih oblika turizma, a rezultat tih godina rada se itekako vidi, upravo o tome što po godišnjoj stopi od 20-25% raste pred i post sezona. Jedan od motiva dolaska turista u tom periodu su upravo i manifestacije, koje Istra nudi u velikom broju, kako lokalnih, tako i regionalnih i nacionalnih. Tematski su te manifestacije vrlo različite, od tradicionalnih do gastronomskih, no najbrojnije su upravo one manifestacije koje spadaju u kategoriju muzičkih festivala”. Istaknula je i kako Istarska županija daje podršku Sea Star Festivalu od samih početaka 2017. godine, jer je održavanje ovakvog događanja stvorilo jedan novi motiv dolaska u Istru u predsezoni: “Važno je dati potporu i sinergijski pristupiti takvom događanju i organizaciji, kako bi se to kasnije pretvorilo u tradiciju. Sada se već podrazumijeva da ćete u Istru u petom mjesecu doći na Sea Star”.

Gost panela bio je i, kako je najavljen riječima g. Topalovića, ‘glavni krivac zbog kojeg smo danas ovdje’, g. Dušan Kovačević, osnivač Sea Star i EXIT Festivala, koji je u početku istaknuo zahvalu gradonačelniku Umaga i čitavoj upravi grada što se ovdje čitav festivalski tim uvijek osjeća kao kod kuće: “Čitav naš tim dolazak u Umag smatra najljepšim dijelom bavljenja ovim poslom, tako da je Sea Star zaista jedan poseban dragulj u EXIT-ovoj obitelji”. Posebno je istaknuo kako je ovaj festival jedna od prvih većih glazbenih manifestacija na prostoru Istre i regije koja je uspjela ostvariti zadatak proširenja turističke ponude i van sezone. “Mnogo je teže dovesti turiste isključivo zbog glazbene manifestacije, a to je nešto što Sea Star uspješno radi već pet godina. Imajući u vidu da je Sea Star i službeno drugo najposjećenije događanje u Hrvatskoj  i prva najposjećenija manifestacija u Istri, smatram da bi bilo jako korisno da se pronađe rješenje na koji način ključni stakeholderi u državi mogu napraviti još jaču sinergiju i pojačati efekt, da svi zajedno pojačamo tu snagu koju manifestacija donosi destinaciji. Sea Star je je istovremeno i umaški i istarski i hrvatski jedinstveni brand, te se kao takav ne može nigdje seliti”, objasnio je.

Pozitivan utjecaj ovakvog tipa događanja za destinaciju pojasnila je i gđa. Silvija Ilišković Balagović, Specijalistica za nekretnine u hotelijerstvu i ugostiteljstvu u kompaniji Hotelis, istaknuvši upravo mjerljive i konkretne rezultate i doprinos gospodarskom i turističkom razvoju destinacije grada Umaga. “Kao što je naš turizam fenomen koji angažira sve resurse jedne države i aktivira gotovo sve grane gospodarstva, tako i jedan ovakav veliki festival ima tu jednu pozitivnu šok terapiju na destinaciju”, istaknula je i naglasila iznimne brojke iz istraživanja i analiza koje su rađene do sad: “Učinak Sea Stara kroz tri godine, od 2017. do 2019. je da je u Umagu generirao 60 tisuća noćenja, od kojih je 54% bilo stranaca, a čak 30% sudionika se konstantno vraća, i to ne samo na glazbene festivale, već u ovu destinaciju, s kojom su se emotivno povezali upravo kroz Sea Star. Ukupni ekonomski učinak zajedno s osobnom potrošnjom iznosio je 20 milijuna eura. A sve ono što iz toga dolazi kao indirektan efekt medijskih napora, promocija i objava putem društvenih mreža i ostalih kanala, po meni je neprocjenjivo i nemjerljivo”, zaključila je.

Zahvaljujući proaktivnosti Turističke zajednice grada Umaga ostvaren je i poziv i poticaj za kreiranje Sea Stara prije nekoliko godina, o čemu je pričao i g. Milovan Popović, direktor Turističke zajednice grada Umaga: “Prepoznali smo potencijal koji naša destinacija ima i imali smo tu viziju da napravimo najveći festival u Istri, najveći festival u periodu predsezone i drago mi je da sad već to pet godina i dokazujemo”. Istaknuo je i kako je vrlo teško raditi ovakav tip festivala u ovom periodu u ovako maloj destinaciji te važnost suradnje i jedinstva svih sudionika događanja: “Funkcija Turističke zajednice je da potiče organizatore upravo za organizaciju manifestacija u pred i post sezoni, a unazad nekoliko godina destinacija Umaga ostvaruje ogroman rast upravo u tom periodu”.

Okupljenima se pred početak panela u svom pozdravnom obraćanju obratio i gradonačelnik Umaga, Vili Bassanese, koji je zaželio dobrodošlicu i istaknuo zahvalnost svima koji su na bilo koji način sudjelovali u kreiranju Sea Star Festivala: “Želim se zahvaliti svim ljudima dobre volje, svima koji imaju viziju i širinu, koji nemaju granica, koji promiču kulturu, zabavu, glazbu, dobar život - i na kraju, svima koji promiču ljubav” te istaknuo kvalitetu koju ovaj festival nosi sa sobom od samih početaka, što se vidi i u njegovom rastu iz godine u godinu. “Srdačno se nadam da će upravo zbog te emocije i pozitivne energije koja vlada u našem gradu ovaj festival živjeti još puno godina”, zaključio je.

Prema podacima HDS ZAMP-a, Sea Star je drugi po redu festival na nacionalnoj razini po broju prodanih ulaznica u 2022. Kao jedan od rijetkih velikih glazbenih festivala na Mediteranu koji se održava van glavne turističke sezone Sea Star je u Umag i ove godine doveo desetke tisuća mladih, s fokusom upravo na jednu od glavnih misija festivala - promocija destinacije i obogaćivanje turističke ponude daleko od srca ljetne turističke sezone. 

Uz više od 42 tisuća posjetitelja, jubilarno peto po redu izdanje Sea Stara četiri je dana bilo mjesto moćne simbioze fanova iz više od 40 zemalja svijeta, s najvećim svjetskim i regionalnim glazbenim imenima, a upravo je ovim događajem i službeno započeta nova turistička i festivalska sezona na Jadranu - uz poruku mira, ljubavi i jedinstva, još jedne misije koju Sea Star vrši od svog početka.

Ovogodišnji Sea Star festival realizirao se uz podršku Hrvatske turističke zajednice, Istarske županije, grada Umaga, Turističke zajednice grada Umaga, Turističke zajednice Istarske županije i Plave Lagune.

 


Reci što misliš!