Zabava

kontroverzan glazbenik

Stotine prosvjeduju protiv koncerta Rogera Watersa u Njemačkoj

Stotine prosvjeduju protiv koncerta Rogera Watersa u Njemačkoj
Photo credit Kate Izor

Oko 400 ljudi prosvjedovalo je u nedjelju ispred koncertne dvorane Festhalle u Frankfurtu prije nastupa kontroverznog britanskog rock glazbenika Rogera Watersa.

"Prosvjednici su zauzeli stav protiv antisemitizma, mržnje prema Izraelu i teorija zavjere", rekla je Michaela Fuhrmann, voditeljica političkih odnosa Židovske zajednice tog njemačkog grada, za agenciju dpa.

Sudionici su držali natpise "Izraele, mi smo uz tebe" i "Roger Waters, volio bih da nisi ovdje", pozivajući se na jednu od najpoznatijih pjesama grupe Pink Floyd čiji je suosnivač.

Akcija je uslijedila nakon optužbi za antisemitizam, a Waters je ranije u svibnju izazvao bijes u Berlinu kada je nastupio u odori u nacističkom stilu i uperio imitaciju mitraljeza u publiku.

U izjavi koju je objavila njemačka odvjetnička tvrtka u njegovo ime, Waters je rekao da se izvedba samo vraća na slike korištene u kultnom albumu Pink Floyda i filmu "The Wall". Rekao je da se protivi autoritarizmu i napomenuo da mu je otac poginuo boreći se protiv nacista u Drugom svjetskom ratu.

U međuvremenu su vlasti u Berlinu istraživale njegova dva nedavna berlinska nastupa zbog mogućeg "huškanja naroda".

Njegov koncert u Frankfurtu prvotno je trebao biti otkazan zbog optužbi za antisemitizam. Waters je u travnju uspio to poništiti na sudu pozivajući se na umjetničku slobodu.

Mjesto održavanja koncerta Festhalle bilo je mjesto gdje je više od 3000 židovskih muškaraca okupljeno, zatočeno, maltretirano i na kraju deportirano u noći pogroma Kristalne noći od 9. do 10. studenoga 1938. godine.