Zabava

#filmovi

Stižu prve reakcije na peti dio Indiane Jonesa

Stižu prve reakcije na peti dio Indiane Jonesa

Nakon premijere filma, svjetski mediji objavili su i prve dojmove, a film će krajem lipnja krenuti s prikazivanjem u kinima diljem svijeta.

Na filmskom festivalu u Cannesu premijerno je prikazan Indiana Jones and the Dial of Destiny, peti dio sage o Indiani Jonesu. Zvijezda film je Harrison Ford, koji je nekoliko puta tijekom premijere jedva suzdržavao suze. Nakon završetka filma pljesak je trajao pet minuta, piše Variety.

Ford je na festivalu odlično dočekan, a tisuće obožavatelja su na crvenom tepihu uzvikivale njegovo ime.

Nakon premijere filma, svjetski mediji objavili su i prve dojmove, a film će krajem lipnja krenuti s prikazivanjem u kinima diljem svijeta.

Reakcije filmskih kritičara nakon premijere

Peti film naišao je na različite reakcije nakon svjetske premijere. Svi se slažu da je novi dio bolji od prethodnog, Indiana Jones and the Kingdom of the Crystal Skull (Indiana Jones i kraljevstvo kristalne lubanje). No kritičari su složni da film ne doseže vrhunac originalne trilogije. 

Filmski kritičar Peter Bradshaw dao je filmu ocjenu tri (od pet). U svojoj recenziji za The Guardian napisao je da franšiza "još uvijek ima klasu stare škole", a završetak filma nazvao je "divlje smiješnim i zabavnim". 

Robbie Collin iz Telegrapha bio je kritičniji te je filmu dao dvije zvjezdice. Nazvao ga je "otrcanom krivotvorinom neprocjenjivog blaga" te je rekao da nema iskri u filmu.

Owen Gleiberman iz Varietyja kazao je da je film podsjetnik da "čak i ako ponovo uprizorite akcijski etos iz prošlosti, uhvatiti isto uzbuđenje mnogo je teže".

David Ehrlich iz IndieWirea rekao je da je film gubljenje vremena, ali za oko mu je zapeo govor zvijezde filma nakon premijere. "Kao netko tko nikada nije osjećao duboku privrženost Harrisonu Fordu, smatram da je njegov govor pun suza koji je održao nakon projekcije nevjerojatno iskren i dirljiv", rekao je.

John Nugent iz Empirea bio je velikodušniji od svojih kolega. Filmu je dao četiri zvjezdice te je rekao da je izvedba Phoebe Waller-Bridge izvrsna. 

Freelancer Robbert Blokland nahvalio je film. "Indiana Jones and the Dial of Destiny je sjajan. Phoebe i Mads su jako dobri. Završetak filma morate vidjeti da biste povjerovali u njega", napisao je.

Pomlađeni Ford

Pojedinosti radnje filma ostaju u tajnosti. Poznato je da je većinom sniman u ljeto 2021. u Ujedinjenom Kraljevstvu. Snimanje je prekinuto kada je Ford zadobio ozljedu ramena. Scene u filmu snimane su u Glasgowu, Northumberlandu, Yorkshireu i Londonu. Forda su za potrebe filma morali pomladiti.

"Ford je nevjerojatno nadaren i okretan i to mu je olakšalo da odglumi sve scene. Tehnologija koja je uključena u proces snimanja je sasvim druga stvar", rekao je ranije redatelj filma James Mangold.

"Imali smo gomilu njegovih snimaka u krupnim planovima, srednjim, širokim, pri jakom i slabom osvjetljenju... Jedan dan bismo snimili 79-godišnjeg Forda kako glumi 35-godišnjeg Indianu, a dva dana kasnije njegovo bi lice bilo u potpunosti drugačije i digitalno pomlađeno", izjavio je redatelj.

Inače, Disney je prije nekoliko mjeseci potvrdio da će ovaj film o Indiani Jonesu biti i posljednji dio franšize. Harrison Ford je ovaj lik prvi put utjelovio 1981. u filmu Raiders of the Lost Ark (Otimači izgubljenog kovčega). Prethodni film, Indiana Jones i Kraljevstvo kristalne lubanje, također je premijerno prikazan u Cannesu, 2008.