Zabava

"O Rei"

Nogometni idol Pele počiva u zlatnoj grobnici u luksuznom mauzoleju u Sao Paulu

Nogometni idol Pele počiva u zlatnoj grobnici u luksuznom mauzoleju u Sao Paulu

Spomenik posvećen Edsonu Arantesu do Nascimentu, poznatijem kao Pele, luksuzni je mauzolej u kojem posmrtni ostaci brazilskog idola počivaju u lijesu od punog zlata na periferiji Sao Paula.

Grobnica u kojoj je "O Rei" pokopan nakon njegove smrti u dobi od 82 godine od uznapredovalog raka debelog crijeva, nalazi se na prvom katu vertikalnog groblja Memorial Necropole Ecumenica, koje se smatra najvišim na svijetu. 

Groblje je smješteno manje od kilometra od stadiona "Vila Belmiro" njegovog voljenog kluba Santos.

Sa stadionskim ambijentom, slikama navijača na tribinama, sintetičkim travnjakom na podu i malim oslikanim nebom na stropu, prostorija u kojoj je trostruki svjetski prvak položen na počinak u blistavom lijesu sadrži još dvije zlatne statue u prirodnoj veličini.

Zlatna grobnica ukrašena je križem na vrhu i dvije ploče sa strane te prikazuje tisućiti gol i poznato slavlje kada je Pele podignuo šaku u zrak nakon što je postigao pogodak na stadionu Maracana 1969.

U kutovima memorijalne dvorane nalaze se jedina tri dresa koja je nosio brazilski idol, onaj Santosa, brazilske reprezentacije i New York Cosmosa u kojem se umirovio 1977. godine.

Očekuje se da će mauzolej privući posjetitelje iz cijeloga svijeta i tako pretvoriti grad Santos u turističku atrakciju, ali trenutno je dozvoljen ulazak samo 60 ljudi dnevno.