Zabava

Novo

Glazbenici iz dua "marisol" o novom albumu: Album će biti malo mračniji; Možda neće više biti mango nego dragon fruit

Glazbenici iz dua
Top Press/Promo

Jeste li čuli za mango pop glazbu? Žanru egzotičnoga naziva upravo pripada odličan i relativno mladi pop sastav "marisol" iza kojega stoji dvojac s dugogodišnjom glazbenom adresom na hrvatskoj sceni, Josipa Granić i Erol Zejnilović.

U TOP MUSIC DESK TOP RADIJA ovaj duo unio je glazbenu priču koja asocira na more i ljeto koje je pred vratima.

Voditeljici Gini Damjanović su pričali o svome glazbenome putu, kako su došli na ideju zajedničke suradnje, ali i o glazbenoj sceni u Hrvatskoj.

 

'marisol' su oduševili i obradom pjesme „Kad nema ljubavi“ jednog od najpopularnijih izvođača devedesetih, Ilana Kabilja.

 

'marisol' dolazi od španjolske sintagme 'mar' i 'sol' što u prijevodu znači more i sunce.

Dvojac svoju glazbu opisuje kao mango pop, a zašto je tomu tako, Erol je rekao:

- U jednom trenutku kada smo završili album trebalo je sastaviti neki PR tekst o svemu tome pa se postavljala ovakva vrsta pitanja - što je to, kako to i onda smo nešto tako balansirali između svih tih nekih popova, indie popova, synth popova da bi onda u zajedničkom druženju sa širom ekipom u preslušavanju albuma izletilo to 'mango pop' kao rješenje svih tih problema. Naravno da nam se i svidjelo jer mango evocira te neke tropsko, ljetne, morske priče.

 

I Josipa i Erol u glazbi su dosta dugo. Josipa je ispričala kako je krenula glazbena priča 'marisol.

- Dugo sam bila groupie 'Elementala' i pratila ih po koncertima. Sreli smo se na jednom koncertu grupe 'Elemental' u Makarskoj i tada se rodila ideja da idemo zajedno nešto raditi. Ali zapravo nije trebao nastati 'marisol' već moj solo projekt na basu 'Josipa i bas', međutim, to se nikada nije dogodilo i onda se rodila ova priča jer Erol me baš nije htio podučavati, rekao je da je to prilično dosadno, otkrila je glazbenica.

 

Tekstove za 'marisol' piše Josipa koja je po struci kroatistica. O tome koliko joj to pomaže ili odmaže u pisanju, ali i o procesu pisanja rekla je:

- Dugo mi je odmagalo. Prvo tekstovi uopće nisu bili namijenjeni 'marisol'. Oni su postojali jer je zapravo pisanje način na koji se najbolje izražavam, pogotovo ako je neka emocija u pitanju, onda mi je lakše to sve skupa staviti na papir. Tekstovi su postojali od ranije, naravno, ne svi (...). Puno mi je lakše imati gotov tekst i onda raditi na mjuzu, nego kad imaš mjuzu onda taj tekst mora biti ritmički naštiman, da pašu riječi na to što se svira, tako da je moj proces taj da prvo radim tekst i to ne nužno da uopće postane pjesma u smislu da se pjeva nego da postoji na nekom papiru. Dugo su tako stajale. Mislim da sam zbog kroatistike imala možda nekakav dugogodišnji otpor da to uopće ikome pokažem jer je postojao taj neki input da to mora biti vrijedno u smislu književne kritike ili nešto tako. Ali ovo je pop glazba i iskreno je i mislim da je to možda ono što ga meni barem čini lijepim. Ne mora nužno biti udaren pečat da je to nešto što valja.

 

Erol je podijelio svoja razmišljanja o hrvatskoj glazbenoj sceni:

- Oboje smo prijetelji i kolege s toliko ljudi, tako da kad si unutra u tome svemu, nije baš lako pogledati to sve izvana. Ono što objektivno mogu reći da postoji ogroman broj jako različitih sastava koji kombiniraju razno razne crossover žanrove i dosta je zanimljivo. Meni možda fali nekih još zanimljivijih pop izvođača koji imaju malo više hrabrosti u popu nešto ići istraživati. Što se tiče svega drugoga, jazz scena stvarno buja i pune velike klubove, rock nije baš na nekim razinama, ali puno je crossover sastava koji svašta kombiniraju, imaju zanimljive vizuale. Rekao bih da je situacija na sceni dobra, ali tebat će neki vremenski odmak da možemo reći kako je to u odnosu na novi val, fiju-briju, na ta neka poznata razdoblja. Koliko to sada vrijedi, malo mi je teško reći jer sam preduboko unutra.

 

Josipa se osvrnula na to može li se danas u Hrvatskoj živjeti od glazbe.

- Mislim da rijetko tko u Hrvatskoj danas može živjeti isključivo od muzike. Ili moraš imati nekoliko uspješnih projekata (...) ili to ostaje na razini hobija i velike ljubavi, a zapravo moraš raditi i druge stvari što bilo gdje vani van granica naše glazbene regije nije slučaj.“, rekla je glazbenica, a Erol nastavio: „Umjetnička karijera je velika odluka i nije jednostavna odluka. Tu je puno uspona i padova. S jedne strane imaš neku veliku afirmaciju javnosti, ljudi to primjećuju jer ono što radiš izlazi u javnost. S druge strane imaš tu nestabilnost prihoda. Iz razgovora i sa starijim kolegama sam shvatio da je u biti uvijek bilo tako. (...)

 

Prvi album ovog dvojca donio je dašak ljeta, a trenutno rade na drugom albumu. O tome hoće li pristup i zvuk ostati isti, glazbenik je rekao:

- Rekao bih da će novi album biti možda malo mračniji. Pjesmama koje imaju ozbiljne tekstove s osobnim preispitivanjima ćemo dati malo još te neke težine i upečatljivosti. Malo smo se više potrudili oko syntheva i zvukova u tom smislu, ali ipak će ostati taj neki 'marisol'  đir koji se predstavio na prvom albumu (...)

- Možda neće više biti mango nego dragon fruit. (...) Nećemo možda otkriti kakav je to pop, jer nismo do kraja sigurni, ali definitivno ponešto drugačiji zvuk jer radimo i s novim producentom. (...), otkrila je Josipa.

 

Zanimljivo gostovanje i odličnu glazbu pogledajte na linku.


Reci što misliš!