Zabava

subota, 26. lipnja

Vrhunski line-up na petom DERIVATU u Kapetanskom

Vrhunski line-up na petom DERIVATU u Kapetanskom

U subotu, 24. lipnja u Kapetanskom parku održat će se DERIVAT #05 festival s vrhunskim line up-om: My Baby, Koikoi, LHD i Zmaj Orko Star + Brlog craft room.

DERIVAT #05
24.6. / ZADAR, Kapetanski park

S A T N I C A

18.00  BRLOG CRAFT ROOM
20.00  ZMAJ ORKO STAR
21.15  LHD
22.30  KOIKOI
23.45  MY BABY

Ulaznice je moguće kupiti u Zadru: Caffe 72, Dejabrew pub, Trooper i u Benkovcu: Pizzeria Pape.

On line kupovina

Ulaznice u pretprodaji su 16 € (120kn), a na ulazu 20 € (150kn)

Program počinje u 18 sati u hladovini borova u suradnji sa zadružnom pivovarom Brlog - Brlog craft room, prodajnim sajmom i druženjem do kraja koncerta. Ulaz od 18 do 20 sati je besplatan nakon čega slijedi naplata za sve posjetitelje.

MY BABY

Od njihovog prvog nastupa na Inmusicu traje neka posebno dobra veza ovog nizozemsko novozelandskog benda i hrvatske publike. Ono čime su My Bay osvojili ne samo naše već i fanove širom svijeta su njihovi euforični i hipnotični koncerti na kojima se ne prestaje plesati.

My Bay djeluju od 2012. Njihova glazbena vožnja kroz rhytm&blues, altenativnu plesnu glazbu uz elemente psihodelije traje istim intenzitetom i danas. Od albuma Loves Woodoo 2013. svoj su zvuk nastavili razvijati kroz albume “Shamanid“ i EP “Remedy II“ iz 2015., “Prehistoric Rhytm“ 2017., “MOUNAKI – By The BrightOg Night“ iz 2018 te “Live“ 2019.

Album koji trenutno promoviraju “sake, sake, sake“ izašao je 2022. u oklonostima još prisutne pandemije što je po njihovim rječima utjecalo na mračniji ton ovog izdanja.
U dosadašnjem radu odsvirali su gotovo sve najveće europske festivale Glastonbury (UK), Isle of Wight (UK), Sziget (HU), Exit (RS), Fusin (DE), Lowlands (NL), Pinkpop (NL), Inmusic (CRO)…

My Baby su Cato von Dijck (vokal, as i violina, njezin brat Joost van Dijck (bubnjevi) i Daniel “Dafreez“ Johnston (gitara).

KOIKOI

Veliko nam je zadovoljstvo predstaviti na Derivatu slijedeću veliku stvar na regionalnoj sceni, genre-fluid, ass-moving, mood-swinging indie rock bend iz Beograda – KOIKOI.
Žanrovski ih najčešće i najlakše spremamo u ladicu indie rock, ali oni donose puno više od toga. Disco punk, dream pop, post punk, odjeci new wavea do ethno momenata sve to čujemo u njihovim malim konceptualnim remek djelima.

Početak rada KOIKOI bitno je vezan za beogradsku platformu HALI GALI, (suradnja niza bendova koji se međusobno pomažu I podržavaju). U nesretno doba pandemije 2021. realizirali su svoj prvi (za sada jedini) album "Pozivi u stranu" za izdavačku kuću MOONLEE records. Singl Misispi osvojio je publiku i kritiku te skrenuo pažnju na bend. Ovakav skriveni dragulj nije mogao dugo takvim ostati pa su 2022. odsvirali su mnoge značajne fesivale (EXIT, INmusic, Arsenal, MENT dok su na ovogodišnjem KONTAKTU ostavili impresivan dojam). Zato smo više nego radosni što ćemo ih po prvi put ugostiti u Zadru.

KOIKOI su: Marko Grabež (gitara, vokal), Ivana Miljković (sint, vokal), Emilija Đorđević (bas, vokal) i Ivan Pavlović Gizmo (bubanj, semplovi).

LHD

Naziv benda LHD krije početna slova imena članice i članova benda, Lada, Hrvoje i Dinko. Svakom pratitelju glazbene scene jasno je kako se radi o dijelu članova nikad prežaljenog instrumnetalnog surf rock benda iz Siska, Bambi Molestersa.
Nakon razlaza benda 2018. Lada, Hrvoje i Dinko nastavili su djelovati i stvarati kao instrumentalni rock trojac temeljito oslonjen surf / gararge ostavštinu. Njihov nastupni album Off The Grid je izašao 2022. za izdavačku kuću DIRTY OLD LABEL.

Ovaj put LHD idu dalje, preko granica žanrova, neopterećeno i nevjerojatnom lakoćom vode nas u putovanje surfom, garageom, psihodelijom ili čak soulom stvarajući niz fenomenalnih transžanrovskih pjesama. Zavodljive melodije, mjera dobrog ukusa koja se osjeti u svakom komadu, energičnost u izrazu, sve to zajedno je LHD. Kao da slušamo soundtrack nekog nesnimljenog road moviea o posljednjim romantičnim herojima. Duh Bambi Molestersa tu negdje još uvijek živi.

Ne čudi stoga što je Off The Grid našao mjesto u među najboljim albumima 2022. u izborima brojnih specijaliziranih glazbenih portala.

ZMAJ ORKO STAR

ZMAJ / ORKO / STAR su Zoran Majstorović (Zmaj) specijaliziran za trzalačke instrumente, Borko Rupena (Orko) bubnjevi i Toni Starešeinić (Star) klavijature te ih na neki način možemo smatrati supergrupom. Svaki od ovih glazbenika ostvaren je kroz niz različitih projekta u dosadašnjem radu. Majstorović kroz ZM Loose trio i Atma Mundi Enseble. Rupena djeluje u bendu Mary May, Big band HRT-a, Harlequin Art Collective itd. Starešinića možda najviše znamo iz bendov kao što su Chui Mangroove, Punk Data.

Suradnja ovog trojca temelji se na improvizaciji koja za konačan cilj ima stvoriti “novu europsku improviziranu glazbu“ dosljedno izbjegavajući očekivanu američku improvizaciju (free jazz). Za razliku od uobičajenih pristupa slobodnoj improvizaciji koja beskrajno vodi glazbenike iz ideje u ideju, ZMAJ / ORKO / STAR stvara kraće formate, gotovo u duljini uobičajanih pop pjesama.

ZMAJ / ORKO / STAR upravo je objavio svoj nastupni album ESCAPE, a iza njih je stala izdavačka kuća Dancing Bear. Kako ova tri multiinstrumentalista i glazbena istraživača zvuče čuti ćemo na DERIVATU / 05.


Reci što misliš!