Zabava

pokojnog frontmena Nirvane

Gitara Kurt Cobaina prodavat će se na aukciji

Gitara Kurt Cobaina prodavat će se na aukciji

Gitara koju je na pozornici razbio Kurt Cobain, frontmen sastava Nirvana, ovog će se mjeseca prodavati na aukciji u Sjedinjenim Američkim Državama.

Gitara je ponovno sastavljena, no više se ne može svirati, rekao je Kody Frederick iz aukcijske kuće Julien's Auctions, koja očekuje da će se instrument prodati za otprilike 80.000 dolara.

"Ovdje možete vidjeti pukotinu koja je nastala kada je udario gitarom. Kurt Cobain, kada je bio na pozornici, kada je svirao, bio je stroj. Čovjek je bio ljut i mogli ste to osjetiti na pozornici. Osjetili biste to zbog načina na koji se odnosio prema svojim instrumentima", rekao je Frederick za francuski AFP.

"Razbijeni predmet, na čudan način, tog slomljenog glazbenika, koji je zaista odredio ovo grubo razdoblje muzike", dodao je.

Crnu gitaru Fender Stratocaster potpisala su sva trojica članova grunge sastava iz Seattlea dok su se uspinjali prema svjetskoj slavi.

Nirvanini hitovi, od kojih je mnoge napisao Cobain, uključuju "Come As You Are", "Lithium" i uspješnicu "Smells Like Teen Spirit", pjesmu koja je postala himna generacije otuđenih tinejdžera.

Cobain se mučio s ovisnošću o heroinu i depresijom, a imao je i buran odnos sa svojom suprugom, Courtney Love.

Oduzeo si je život u travnju 1994.

Dražba, koja će se odvijati u New Yorku između 19. i 21. svibnja, također uključuje popis pjesama koje je ružičastim flomasterom zapisao Cobain za nastup u Seattleu u travnju 1991., za koji se očekuje da bi se mogao prodati i za 6000 dolara.

Na tom je nastupu izvedena i pjesma "Smells Like Teen Spirit", nekoliko mjeseci prije objave albuma "Nevermind", koji je prodan u više milijuna primjeraka.

Predmeti iz karijera Eddie Van Halena, Elvis Presleya, Freddie Mercuryja i Bill Wymana će se također prodavati na aukciji.


Reci što misliš!