Zabava

dojmovi s koncerta

A cappella čarolija napunila desetljeće

A cappella čarolija napunila desetljeće

VIDEO: Emotivno, samouvjereno, svjetski, a naše - tako bi se moglo reći nakon divnog obljetnički obojen koncerta a cappella skupine A. K. A. Crescendo.

Prva pjesma: Freestyler ! U Polivalentnoj dvorani Kneževe palače proveli su nas kroz svoje glazbeno putovanje, malo u smislu geografije, kako se našalio voditelj Ivica Štorić, koji je upotpunio koncert gotovo poput stand up komičara.

A. K. A. Crescendo proslavio 10. rođendan A. K. A. Crescendo proslavio 10. rođendan

Ova skupina mladih ljudi okupila se na studiju u Zadru. Njihove a cappella obrade obuhvaćaju širok spektar glazbenih žanrova, od tradicionalnih do popularnih pjesama te su uvijek spremni na nove glazbene izazove. U 10 godina postojanja nastupili su na mnogim događanjima i manifestacijama.

U 2016. godini ova se sveučilišna a cappella skupina natjecala u Supertalentu Nove TV. U audicijskoj emisiji osvojili su zlatnu ulaznicu (Golden Buzzer) koju im je dodijelila hrvatska operna diva i članica žirija Martina Tomčić. Uspješno su prošli i sljedeću stepenicu tog natjecanja te su u polufinalu prema glasovima publike zauzeli drugo mjesto i tako sebi osigurali mjesto u velikom finalu Supertalenta.

Te godine osvojili su Nagradu grada Zadra, a sljedeće, 2017., Rektorovu nagradu Sveučilišta u Zadru za izvanredne doprinose u kulturi i izvannastavne aktivnosti. U srpnju te godine sudjelovali su na svom prvom a cappella natjecanju u Grazu – Vokat.total te osvojili brončanu diplomu u pop kategoriji. Nakon Graza, na najvećem svjetskom a cappella natjecanju The Open ušli su u polufinale između 72 a cappella grupe iz cijelog svijeta.

Godine 2019. bili su pozvani a jedno od najcjenjenijih a cappella događaju u svijetu – Total Vocal u organizaciji DINYC te nastupiti na daskama poznatog Carnegie Halla u New York Cityju. Nedugo nakon toga uslijedio je poziv na svjetsko a cappella natjecanje u Moskvi, gdje su se plasirali kao peta od 169 a cappella skupina iz cijelog svijeta. Te godine osvojili su i nagradu Zadarske županije.

Kroz deset godina prošli su mnogo toga, put ih je čak doveo do pozornica u Americi, Rusiji, ali svome Zadru sinoć su se zahvalili na najbolji mogući način.

Na repertoaru su bile Jailhouse rock, Daj obuci levisice, Rollin in the deep, Ja sam za ples, Mambo no.5, Terca na tišinu, Libar...

Sada ih je šest u stalnoj postavi, a na pozornici su se pojavili i njihovi nekadašnji članovi, kao i Matija Cvek.


Reci što misliš!