Zabava

veliki uspjeh

Gestice na Trepsu osvojile prvu nagradu u kategoriji show i jazz dance u dobnoj kategoriji D

Gestice na Trepsu osvojile prvu  nagradu u kategoriji show i jazz dance u dobnoj kategoriji D
Plesna udruga Gesta

Ovu subotu 26.11.2022. Gestice su sudjelovale u finalu velikog i najstarijeg plesnog natjecanja u Zagrebu Treps u Centar za kulturu Trešnjevka i osvojile prvu nagradu u kategoriji show i jazz dance u dobnoj kategoriji D

U kategorijama klasičan balet, suvremeni ples, show, jazz, step, društveni i urbani plesni izrazi izabrane su 34 najbolje plesne skupine iz cijele Hrvatske. Po kategorijama su dodjeljena samo prva mjesta i priznanje za najuspješniji nastup.

Treps događanja tradicionalno se održavaju već 17. puta za redom, a susreti su započeli u svibnju i lipnju na kojima je predstavljeno više od 128 koreografija, 43 plesne skupine u kojima je plesalo preko 800 mladih plesača i plesačica.

Ponajbolji od njih su se kvalificirali za Festival, a najboljima su sinoć iza 21 sat dodjeljene  prve nagrade po kategorijama, o kojima odlučuje žiri u sastavu: Maja Đurinović, Ljiljana Gvozdenović, Andrej Izmestyev, Koni Kosanović, Una Štalcar Furač i Tihana Strmečki, renomirani plesni umjetnici i pedagozi.

a9014cdd6902073469a2df79f87d1a92.jpg?v=2Gestice su u finalno natjecanje ušle s čak dvije plesne koreografije, autorice  i plesne pedagoginje Nene Jurišić, točnije ulomcima iz njihovih cjelovečernjih autorskih produkcija.

- Prva koreografija s kojom smo se natjecali u finalu u subotu, bila je koreografija Čudovišta skupine S1, kategorije B – djeca 7-9 god. To je našim mali Gesticama prvo natjecanje u plesnom stažu i veliki je uspjeh što su se plasirale u finale.

Druga i pobjednička koreografije je u D kategoriji  (djevojke 13/15) skupina S5 sa koreografijom Lazy song iz posljednje dramsko- plesne produkcije Pila naopako…Skupina koja u Zadar donosi prvu nagradu su djevojke koje su  kroz njihov razvitak i rad su plesno sazrijevale. Djevojke su to koje su danas srednjoškolke, a u svoje plesne paučice su ušle kao predškolke… - izvijestili su iz ove plesne udruge.

- U današnje vrijeme tehnologije, društvenih mreža, Tik-Toka, u Gesti djeca ipak ostaju do kraja srednje škole, na što sam izuzetno ponosna. Treba im ponuditi sadržaj koji će ih zanimati, koji će ih ispuniti, a ne uljuljati u rutinu. Mi u Gesti to uspijevamo jer smo ansambl različitih plesnih izričaja i ovisno o temi predstave, plesni stilovi kroz skupine se mijenjaju. Tako da plešu primjereno dobi skupine, dječje plesni program, jazz dance, contemporary lyrical, musical theather, klasičan balet.

Ulazak u društvo najboljih godi i laska, ali kao umjetnički voditelj moram priznati da nisam očekivala pobjedu u kategoriji jer su zaista sve koreografije u finalu bile na nivou. Zapravo, ne da nismo nismo očekivali, uvijek se nadaš, ali smo otputovali bez pritiska i opterećenja… Ali potvrda struke je zaista nešto što dodatno motivira djecu, a nama pedagozima daje zeleno svjetlo. Uz odlazak na natjecanja Gesta  uvijek organizira plesnu edukaciju koju su djevojke jučer po skupinama pohađale i stekle su nova znanja.

Vremena se mijenjaju, ali ples je oduvijek i u potpunosti prisutan u mom životu, i nakon više od dvadeset godina, raduje me na isti način pedagoški rad i stvaranje kroz glazbu koja je zapravo najveći moderator mojih plesni uradaka. Kad me pitaju, a najčešće su to djeca, kako je moguće da sam osmislila preko 400 koreografija i kako sve zapamtim, a rijetko se ponavljam, odgovor je uvijek isti… Volim i živim ples i sve ono što on jest, a to je radost. - poručila je voditeljica Nena Jurišić.


Reci što misliš!