Zabava

napravili iznimku

Na Oktoberfestu odobrena prodaja - kuhanog vina

Na Oktoberfestu odobrena prodaja - kuhanog vina
Bojan Bogdanić

Kuhano vino je kontroverzno piće na Oktoberfestu, gdje se od veseljaka očekuje da piju pivo na litre, a ipak organizatori su ove godine učinili rijetku iznimku za "glühwein" zbog neobično hladnog i kišnog vremena

Od nedjelje nadalje, štandovi sa sladoledom na velikom Münchenskom festivalu smiju prodavati to toplo piće nakon odluke organizatora festivala kao odgovor na vremensku prognozu za drugi tjedan festivala.

Iako je miris kuhanog vina sveprisutan na njemačkim božićnim sajmovima, nepojmljiv je na najvećem svjetskom festivalu piva.

Puštanje božićnih pjesama ovako rano u godini malo je pretjerano, rekao je u nedjelju direktor festivala Clemens Baumgärtner, zamjerajući izboru glazbe na nekim štandovima, ali je rekao da je dopuštenje za kuhano vino neophodno kako bi se osiguralo da se prodavači sladoleda vrate 2023. godine.

Uprava festivala smije odobriti prodaju kuhanog vina samo u iznimnim slučajevima, primjerice kada je prodaja sladoleda ozbiljno smanjena zbog lošeg vremena.

Godine 2008. kuhalo se vino nakon što su se temperature danima kretale oko 10 stupnjeva.

Početak Oktoberfesta 17. rujna ove godine bio je popraćen obilnom kišom, nakon koje je uslijedilo samo nekoliko dana sunca.

Kao rezultat toga, posjećenost ovogodišnjeg Oktoberfesta je pala, rekli su organizatori kultnog festivala piva u Münchenu, s oko 3 milijuna posjetitelja do sada, unatoč nadama da će se broj povećati nakon dvogodišnje stanke tijekom pandemije.

Brojka je znatno niža od otprilike 3,3 milijuna ljudi koji su posjetili Oktoberfest u prvom tjednu 2019. - posljednjem koji je održan prije pandemije.

Znanstvenici očekuju porast zaraze koronavirusom nakon Oktoberfesta koji traje do 3. listopada.


Reci što misliš!