Zabava

OVI PROSTORI

Lordan Zafranović snima film "Zlatni rez 42" po scenariju Arsena Diklića iz '86

Lordan Zafranović snima film
Pixsell

Snimanje filma "Zlatni rez 42" redatelja Lordana Zafranovića o stradanju naroda Kozare u Drugom svjetskom ratu po scenariju Arsena Diklića iz 1986. godine počet će 21. kolovoza, a snimanje bi trebalo trajati godinu dana, priopćili su u srijedu producenti

Tekst "Djeca Kozare" Arsen Diklić napisao još 1986. godine,  Zafranović ga je adaptirao i uveo nove scene, kako bi što vjernije prikazao događaje iz ljeta 1942. godine, navedeno je u priopćenju.

"Ovaj film sam dugo spremao i radim ga da se ne zaboravi. Ovo je film o zlu, kojim želim zaustaviti svako dalje zlo. Film je umjetnički krik da se zlo više nikada ne ponovi", izjavio je ranije Lordan Zafranović, tijekom priprema za snimanje.

Očekuje se da će na prvoj klapi biti glumac Predrag Miki Manojlović, kojemu će se u kasnijim fazama snimanja pridružiti i Leon Lučev, američki glumac balkanskog podrijetlja Jack Dimich, Irfan Mensur i drugi.

Scenografija se, po Zafranovićevom nacrtu, priprema na teritoriju Gradiške, u BiH, a producenti su najavili da će glumačku postavu činiti glumci iz cijele bivše Jugoslavije.

Redatelj Lordan Zafranović poručio je, najavljujući film, da on donosi važnu poruku – kako je "na našim prostorima" moguć suživot.

"Kako se kaže - ne treba zaboraviti zlo, ali valja nam živjeti zajedno. Tu smo gdje smo. Bez obzira na sve istorijske trzavice, balkanski narodi moraju naći način da žive u dobru, ne u zlu", naglasio je Zafranović.

Autorsku ekipu činit će više od 60 profesionalaca iz cijele regije, a projekt će se raditi u dva dijela i planirano je da traje skoro godinu dana.

Projekt, koji čine film i TV serija od šest epizoda, podržali su Filmski centar Srbije, Sekretarijat za kulturu AP Vojvodine, Telekom Srbije i Vlada bosanskohercegovačkog entiteta Republike Srpske. 

 

(Hina)


Reci što misliš!