Zabava

virsko ljeto 2022

Pola stoljeća klape Donat: Pisma nam je sve, znamo što je prava fešta

Pola stoljeća klape Donat: Pisma nam je sve, znamo što je prava fešta

Za Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja (5. kolovoza, koncerti u 21.00 i 22.00, vatromet u 23.00) na pozornici Virskog ljeta nastupit će klapa Donat i Duško Lokin. Evo priče o najstarijoj klapa u Hrvata koja slavi 50 godina postojanja i kontinuiranog rada.

Poznati su po nastupima na zadarskim Fešticama, dobili su Nagradu i Grb Grada Zadra, Godišnju nagradu Zadarske županije, pjevali i svirali u Sjedinjenim Američkim Državama, Australiji i svim europskim državama, nastupali pred princem Albertom, katarskim emirom, maršalom Titom, kraljicom i kraljem Belgije, svim hrvatskim predsjednicima od Franje Tuđmana do Kolinde Grabar Kitarović, a ove godine slave 50 godina postojanja.

Klapa Donat najstarija je klapa u Dalmaciji i ostatku svijeta koja djeluje u kontinuitetu, a po njima je, kaže dalje priča, crkva svetog Donata dobila ime. Dakle, prvo se daleke 1972. godine oko Foruma u Zadru okupila klapa pivača. Momci su jedne večeri zasjeli na neimenovane kamene ostatke Rimskog imperija i zapivali, pa se njima u čast ta razbacana hrpa kamenja posložila, dovela u red i tada nazvala – svetim Donatom.  

- Tako barem kažu - prihvaća šalu Renato Vladović koji se u klapi Donat, tada još ansamblu, pojavljuje od 1973. Dakle, punih 49 godina, ili gotovo od prvog dana postojanja najstarije klape u Hrvata.

Ima, doduše, klapa i ansambla koji su ranije osnovani, pa je tako Donat baštinio kratkotrajnu tradiciju ranije osnovane klape Jadera, koja se zbog zasićenja a cappella načinom pjevanjem podijelila na klapu i ansambl. Povijest kaže kako je pjevajući tradicionalne dalmatinske i poznate međunarodne pjesme ansambl Jadera uveo harmoniku, kontrabas, mandolinu i gitare, oponašajući tako slavni ansambl Dalmacija iz 1960-ih. Od Jadere nastaje ansambl Donat, a potom i klapa. To je bilo vrijeme Šime Tokeljića, Blaža Bibija Perinovića, Srećka Bajla, Ante Jurina te osnivača klape Šime Relje i Jure Maržića. Od osnutka u zadarskim Arbanasima početkom 1970-ih do danas, klapa Donat svira, pjeva i nastupa u kontinuitetu sa svih svojih pedeset-šezdeset članova, što znači da ne postoji klapa s jačom stavkom – minuli rad. U međuvremenu je slavni ansambl Dalmacija postao enciklopedijska crtica, klapu Šibenik odavno je potrošilo vrime, dok klapa Sinj slavi samo obljetnice. Ispada da samo zadarski Donat, kako kaže pisma, vrimenu prkosi. Vladović također. 

- Držimo se. Nedavno sam gledao fotografije s našeg puta po Australiji i vidim da je od tadašnjih deset članova klape ostalo samo nas troje. Kada sam došao u Donat imao sam dvadeset godina, pa sam u sljedećih pedeset godina upoznao sve članove naše klape - prisjeća se Vladović.

Tijekom pola stoljeća postojanja i svirki klapa Donat nastupala je više puta na otoku Viru na brojnim ribarskim fešticama, jednom s Đanijem Maršanom i Duškom Lokinom, ali od osnutka virske općine Donat nije bio na samostalnom koncertu na otoku. Nastup za Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja 5. kolovoza bit će njihov premijerni otočni nastup, ili prvi samostalni na Virskom ljetu. 

- Veselimo se koncertu. Nastupit će osam članova, a imamo klavijature, mandolinu i dvije gitare. Repertoar je standardan, pjevamo i sviramo pjesme koje ljudi vole i koje vole pjevati, ali imamo i neke stvari sa svoja tri albuma. Bit će brzo i veselo - kaže prvi tenor Goran Božidar Paleka, koji se polako približava obljetnici četiri desetljeća pjevanja u klapi Donat.

Ranije je kao prvi glas pjevao u još starijoj klapi Foša, koju je osnovao njegov brat Mladen Paleka. S tolikim pjevačkim i glazbenim stažem Vir mu naravno nije nepoznanica, a postoji i privatna veza. Paleka kaže kako je baš prije koji dan posjetio svastiku i pašanca Fabjanoviće u naselju Prezida.

- Među prvima smo kupili teren u Prezidi, prvi red do mora. Bilo je to davno - govori prvi glas Donata. Službenu proslavu pedesetogodišnjice klapa je imala u Ninu na cjelovečernjem koncertu na pozornici ispred crkve svetog Križa. Ranije je Donat četrdeset godina postojanja proslavio u zadarskom Narodnom kazalištu, ali koncert ispred svetog kamenog imenjaka još nisu uspjeli organizirati.

- Ima vremena, tek nam je 50 godina. Od početka djelovanja opredijelili smo se raditi kao zabavnjačka klapa s instrumentima. A cappella je prekrasan način pjevanja, ali ljudima nakon nekoliko pjesama ipak dosadi slušati samo glasove. Mi smo svirali i pjevali po cijelom svijetu, pa znamo što je prava fešta. Uvijek je bilo za dušu, jer nama je pisma sve - poručuje Paleka. Koncert klape Donat povodom Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja počinje u 21.00, a nakon Donata od 22.00 pjevat će vječni Duško Lokin. U 23.00 je vatromet, ulaz je kao i uvijek besplatan.    

PALEKA JE ZASLUŽAN ZA USPJEH »DA TE MOGU PISMOM ZVATI«

Postoji priča oko pjesme „Da te mogu pismom zvati“ koja je prije 12 godina proslavila šibensku klapu Maslina, a važan dio te epizode bio je član klape Donat Goran Božidar Paleka. Danas ni jedna fešta ne može proći bez pjevanja „Pisme“, a čak je na YouTube kanalu dosegnula preko 3 milijuna pregleda, što je za klapsku pismu senzacionalan uspjeh. 

- Vjerujem da za tu pjesmu nitko ne bi čuo da u Zadru nisam organizirao šest koncerata „Da te mogu pismom zvati“. Gosti su mi bili Tedi Spalato, Oliver Dragojević, klapa Maslina, Hari Rončević, Zorica Kondža i Joško Banov, a imao sam goste večeri i nastupe petnaestak klapa. Marketinški sam napravio sjajan posao, jer se reklama vrtjela na svim radijskim postajama, izašli smo u novinama, a gostovao sam i u „Dobro jutro Hrvatska“.

Klapa Maslina mi se na tomu zahvalila, ali su se poslije Splićani hvalili kako su oni zaslužni za promociju i uspjeh pjesme - tvrdi Paleka.  

 


Reci što misliš!