1. i 2. travnja na višnjiku
Zadar Wine Festival idućeg vikenda okupit će preko 100 izlagača - Food corner, glazba, vrhunski chefovi...
Nakon dvije godine stanke, idućeg vikenda, 1. i 2. travnja, na Višnjiku, u dvorani Krešimira Ćosića, održat će se Zadar Wine Festival, po prvi put u novom prostoru
Ta dva dana od 14 do 20 sati dvorana 2 na Višnjiku na više od 92 izlagačka mjesta ugostit će više od stotinu izlagača iz cijele Hrvatske.
Kako je danas na konferenciji za medije u HGK Županijskog komori Zadar najavio organizator Ivan Stiblik, poznati sommelier, Zadar Wine Festival je jedini takav festival u Dalmaciji koji okuplja vinare iz cijele Hrvatske, od krajnjeg istoka, sjevera, Istre i sve do Pelješca.
- Putem naših distributera imat ćemo mogućnost kušati i 20-ak različitih vina iz vinarija iz Europe, BiH, Italija, Francuska, Španjolska, Njemačka, Slovenija tako da ćemo, osim hrvatskih, moći kušati pojedina velika svjetska vina iz najpoznatijih vinskih regija. To nam je prilika da malo usporedimo gdje smo mi s našom kvalitetom hrvatskih vina, kako se razvijamo i što možemo očekivati - najavio je.
Jedan od noviteta na ovogodišnjem izdanju je i Food corner kojeg će popratiti jedan drugi jednako uspješan festival - Zadar Street Food Festival kako bi se svi zajedno isprezentirali i predstavili gradu gastronomiju kroz jedan drugačiji segment.
Na tom Food corneru gostovat će i dva hrvatska kuhara. Jedan je Braco Sanjin iz restorana Griblja, i Saša Began iz restorana Foša, a kao što je poznato, obojica imaju preporuku Michellinovih zvjezdica. Sanjin će na festivalu gostovati u petak, a Began u subotu, najavio je Stiblik.
- Food corner je zamišljen kroz koncept modernog street fooda. Nećemo ići na "fine dining" priču nego da vidimo što možemo od lokalne morske namirnice pripremiti u pristupačnom i jednostavnom konceptu i za konzumaciju,a na kraju krajeva i prezentacijski, cjenovno - pojasnio je.
Najavio je i glazbeni program, što je praksa od samog početka održavanja festivala, kroz kombinaciju dobre glazbe i kvalitetnih vina. Tako će prvog dana gostovati Elena Stella i Ante Jeličić trio, a u subotu Helena Hunčaga i Acoustic trio, sve lokalni glazbenici.
- Prvog dana festivala bit će i dodjela diploma i priznanja sommelierima prve razine, koji će imati ispit idući tjedan. Prije desetak održan tečaj za sommeliera u Zadru na kojem je bio jako veliki odaziv. Na ovaj će način vinari vidjeti da se u našoj regiji razvija i taj bitan segmentu, a to je hotelijerstvo i ugostiteljstvo. Vinari se na ovom festivalu prezentiraju prvo hotelima i restoranima, da bi ostvarili poslovan kontakt, a nakon toga i svi drugi konzumenti su dobro došli - kazao je Stiblik.
- Jako sam zadovoljan i iz razloga što dolaze vinari koji su 20, 30 godina na hrvatskoj vinskoj sceni i koji su napravili ime i koji su uistinu cijenjeni. Ima i dva vinara koji nisu nikad izlagali svoja vina, a dolaze iz drugih krajeva Hrvatske i prepoznali su Zadar kao mjesto gdje se trebaju pojaviti. Zadar Wine Festival prihvaćen je od svih vinara iz svih krajeva Hrvatske - zaključio je.
Veliku podršku ovogodišnjem izdanju Zadar Wine Festivala pružaju i turističke zajednice, kako grada tako i županije.
- Ivanu čestitam jer od prve godine nije mu trebalo uhodavati se, jer su Ivan i njegov tim to od prve godine odradili odlično, a ovo izdanje postkorone vjerujem da će biti još jače. To sad izrasta u jedan događaj na kojem se mora biti. Drago mi je čuti da imamo drugačiji od drugih festivala i samo po tome što dolazi toliko veliki broj vinara znači da je značajan i postajemo centar za prezentaciju vina što ide ruku pod ruku s nekom našom inicijativom da što više brendiramo našu regiju kao vinsku. Naši vinari su sve uspješniji, nemamo se čega posramiti, imamo vrhunske vinare i vina. Ovo je odličan spoj gastronomije i vina, to izuzetno pozdravljam - kazala je tom prigodom Mihaela Kadija, direktorica županijske Turističke zajednice.
- Velika je to stvar za grad Zadar i treba što više ovakvih manifestacija koje rastu iz godine u godinu. Zaustavila nas je malo ova pandemija, ali, Ivane, čestitam na upornosti i na uspjehu koji ćeš sigurno polučiti na ovom festivalu. Turistička zajednica uvijek je podržavala ovu manifestaciju i podržavat će je ubuduće jer ovakve manifestacije oplemenjuju ponudu na području grada Zadra i pružaju užitak, kako domaćem stanovništvu tako i onim gostima koji se nađu na području grada - izrazio je podršku i direktor Turističke zajednice grada Zadra, Mario Paleka.
Dakle, ovogodišnje mjesto održavanja je dvorana 2 sa sjeverne strane, a, kako navodi organizator, parking je osiguran i za izlagače i za posjetitelje i besplatan je. Naime, radi se o 1.100 parkirnih mjesta.
- Osim što Višnjik može biti domaćin velikih sportskih priredbi, može biti i domaćin i ovakvih priredbi. U toj dvorani može stati 1200 ljudi. Cijela infrastruktura Višnjika je prilagođena i ovakvim priredbama - naglasio se Denis Karlović, direktor ŠC Višnjik.
Dakako, posjetitelje će zanimati i detalj o samim epidemiološkim mjerama, obzirom da su ove postojeće na snazi do 31. ožujka, no, bez maski se može degustirati vino i hrana.
Spomenuto gostovanje Street Food Festivala na ovom vinskom festivalu još je jedna novost tako da će ovaj događaj zasigurno biti na vrlo visokoj razini.
- Značaj festivala je izniman i za vinare, ali isto tako i za ugostitelje iz razloga što se on događa u nekom dobrom terminu koji nije slučajno izabran, a to je pred sam početak naše turističke sezone. Prilika je to da svi ti vinari mogu ponuditi svoja vina, a opet s druge strane da ih ugostitelji mogu isprobati i dogovoriti se s njima i možda staviti neka od tih vina na svoje vinske karte i na taj način proširiti svoju ponudu - napomenuo je Tomislav Fain, organizator Street Food Festivala i predsjednik Udruge hrvatskih putničkih agencija.
Istaknuo je kako se festival događa u travnju, u vrijeme pred-predsezone, a uskoro kreću i prvi letovi.
- Sigurno će i tim gostima biti oduševljenje kad ih dočeka vrhunski događaj gdje će moći degustirati vina i probati hranu, a siguran sam da ćemo određen broj ljudi iz Hrvatske privući taj vikend u Zadar jer ta cijela gastronomska ponuda raste iz godine u godinu. Vjerujemo da ćemo napuniti dio kapaciteta jer će gosti taj vikend odabrati Zadar. Prošetat će gradom, posjetiti neki od ugostiteljskih objekata i to je, mislim, što se tiče turističkih zajednica, festivala, nas ugostitelja i agencija "win-win" situacija - istaknuo je Fain.
Napomenuo je i važnu činjenicu da gastronomija raste iz godine u godinu, da "street food" hrana nije povezana samo s coca-colom i pivom nego da se može sljubljivati s vrhunskom street ponudom.
Na kraju je Stiblik pozvao sve da dođu 1. i 2. travnja na Višnjik da se opustimo uz čašicu, dvije vina, da se proveselimo i da ponesemo lijepe uspomene...
Vezane vijesti
-
Projekt koji prati velebitske pastire od prapovijesti do danas zaokružen je dokumentarnim fotografijama Marka-Lorenza Blaslova!
-
Atmosfera na Trgu Petra Krešimira IV bila je ispunjena toplinom, zajedništvom i radošću, a doček Svete Lucije postao je još jedan nezaboravan trenutak u adventskom kalendaru Paga
-
Djelomice sunčano uz više oblaka u prvom dijelu dana, osobito ujutro na jugu Jadrana gdje će još mjestimice padati kiša.
Izdvojeno
-
Djelomice sunčano uz više oblaka u prvom dijelu dana, osobito ujutro na jugu Jadrana gdje će još mjestimice padati kiša.
-
Topla čokolada jedan je od omiljenijih toplih napitaka diljem svijeta, posebno u hladnim zimskim mjesecima. Bogatog, kremastog okusa i intenzivnog mirisa čokolade, ovaj napitak pruža utjehu i toplinu te budi osjećaj nostalgije i zadovoljstva.
-
Jeste za šah i pivo? Red izazova i red opuštanja uz pivo u pogonu pivovare? Poklonite sebi i svojima jedan 'Christmas chess challenge' i zaigrajte šah s bivšim prvakom Hrvatske!
-
U petak, 13. prosinca, Zimski park na Višnjiku zasjao je u blagdanskom duhu uz dolazak Kamiona Djeda Mraza u organizaciji Auto Hrvatske.
Reci što misliš!