#fešta
Zašto je bolje popiti žesticu prije piva i druge mudrosti sa šanka
Sve vrste alkoholnih pića dehidriraju organizam zbog čega izazivaju mamurluk, ali glava nakon pijanke boli i zbog nusproizvoda fermentacije (kongenera) koji se u jetri teško razgrađuju.
I dok se votka i džin destiliraju kako bi se uklonili svi kongeneri, a okus bio neutralan – u tamnijim alkoholnim pićima pridonose izraženijem okusu i kompleksnosti. Američki znanstvenici tvrde kako upravo zbog tih tvari možemo imati najjači mamurluk od viskija i crnog vina, piše Pun kufer.
Ipak, na to kako ćemo se osjećati nakon alkohola utječe i način na koji pijemo. Ako pijemo sporo organizam se može nositi s alkoholom, ali požurimo li se ili odlučimo presjeći pića poput piva ili vina žesticama, vrlo je vjerojatno da će nam tijelo to i naplatiti.
Ako pak pijemo jači alkohol na početku večeri kada je organizam u dovoljno dobroj formi da se s njime izbori i zatim prijeđemo na lakša pića imamo manju vjerojatnost da ćemo sutradan obećavati samome sebi kako više nikada nećemo popiti ni kapi.
Izdvojeno
-
Mjerenje inteligencije kod životinja prilično je škakljiva stvar. Međutim, provedeni su brojni pokusi kako bi se testirale sposobnosti sićušnih mozgova kukaca. Rezultati su iznenađujući.
-
Ove subote, 14. prosinca, Zadar će oživjeti u šarenilu uniformi, plesu i ritmovima mažoret glazbe!
-
Nema sumnje da je retinol jedan od najučinkovitijih sredstava za borbu protiv bora i znakova starenja kože. Taj skup sintetičkih molekula dobivenih iz vitamina A, sveti je gral pomlađujućih sastojaka - pomlađuje, obnavljaja strukturu i kvalitetu kože, zaglađuje bore, smanjuje hiperpigmentacijske mrlje, ublažava akne…
-
Hrvatska je u 2024. bila među deset ''najguglanijih'' odredišta za putovanja, odnosno na 10. mjestu, dok je na prvom Turska, objavio je globalni magazin Conde Nast Traveler prema redovnom istraživanju i podacima Googlea o pretraživanju odredišta za putovanja u proteklih 12 mjeseci.
Reci što misliš!