bira se najbolji
Vinum na Adventu, ponovo ocjenjuje zadarsku eno-gastro ponudu
U subotu, 11.12. 2021. od 17 sati na zadarskom Adventu, ponovo će se održavati, nakon jednogodišnje pauze iz svima znanih razloga, ocjenjivanje eno-gastro ponude na adventskim kućicama
Svake godine zahvaljujući trudu i angažmanu udruge Vinum i blagoslovu Turističke zajednice grada Zadra, a od ove godine i uz potporu Udruge vinara Zadarske županije, stručni žiri sastavljen od enoloških i gastro stručnjaka vrši kušanje i finalno nagrađuje najbolju ponudu hrane i pića na adventskim kućicama. S obzirom da je svake godine zamijećeno znatno podizanje kvalitete i udruga svake godine vrši izmjene u nagradnim kategorijama.
Stoga će stručni žiri ove godine, po prvi puta, ocjenjivati ponudu hrane i pića i u kontekstu autohtonog pristupa. Ocjenjivanje se vrši u sljedećim kategorijama:
- Najbolje kuhano vino zadarskog Adventa
- Najkvalitetnija ponuda pića zadarskog Adventa
- Najbolje slano jelo zadarskog Adventa
- Najbolje slatko jelo zadarskog Adventa
- Najautohtonija ponuda pića zadarskog Adventa
- Najautohtonija ponuda hrane zadarskog Adventa
Ocjenjivački adventski žiri 2021. godine čini 8 članova.
Eno team zadužen je za ocjenjivanje enološke ponude na Adventu, a čine ga Manuela Plohl (WSET predavač pri Wine Academy Croatia, polaznik WSET 4 - Diploma razine & osnivač udruge Vinum), Ivan Stiblik (sommelier 3. razine & organizator Zadar Wine Festivala), Filip Erceg (predsjednik udruge Vinum & WSET 2. razine) te Robert Plohl (vinski connoisseur & WSET 2. razine).
Gastro team koji će ocjenjivati adventsku gastronomsku ponudu predvodi poznati zadarski chef Renato Kraljev, koji se hrvatskoj publici predstavio u brojnim kulinarskim emisijama, a ujedno je i predavač pri Hotelijersko-turističkoj školi u Zadru. Žiri čine i sljedeći predstavnici zadarske kulinarske scene: Marko Perić (poznati kuhar i ugostitelj sa bogatim iskustvom), Mario Arbanas (znani zadarski kuhar i vrhunski slastičar) te Marin Banović (nastavnik kuharstva u srednjoj školi u Biogradu na moru).
Predviđen je i nagradni fond za najbolje, a on će se sastojati od prigodnih priznanja udruge Vinum te nagradnog fonda za koji su se pobrinuli Udruga vinara Zadarske županije i Turistička zajednica grada Zadra.
Vezane vijesti
-
Projekt koji prati velebitske pastire od prapovijesti do danas zaokružen je dokumentarnim fotografijama Marka-Lorenza Blaslova!
-
Atmosfera na Trgu Petra Krešimira IV bila je ispunjena toplinom, zajedništvom i radošću, a doček Svete Lucije postao je još jedan nezaboravan trenutak u adventskom kalendaru Paga
-
U Dalmaciji će osobito na otocima puhati jako jugo, a popodne sjeverozapadni vjetar. Bit će promjenjivo, povremeno uz kišu, lokalno moguće i obilnim pljuskovima. Jutarnja temperatura zraka od 6 do 10 °C, u unutrašnjosti niža, između 2 i 4 °C, a popodnevna od 9 do 14 °C
-
Javnim pozivom za predlaganje programa javnih potreba u kulturi Grada Zadra za 2025. godinu planirana je dodjela sredstava u iznosu od 332.000,00 eura.
Izdvojeno
-
Iako smo skloni gastritisom nazvati svaku bol u gornjem dijelu želuca, riječ je o posebnom stanju čija se dijagnoza potvrđuje histološkim pregledom tkiva.
-
Tri školska sindikata koja su u subotu održala prosvjed u Zagrebu zbog nezadovoljstva novim Zakonom o plaćama te sustavom ocjenjivanja poručila su da se njihovi koeficijenti moraju redefinirati i da se mora odustati od postojećeg koncepta ocjenjivanja njihova rada jer je neprovediv.
-
Iako se može djelovati kao jednostavna mjera za izbjegavanje bakterijske kontaminacije, iza ove prakse je više nego što se čini na prvi pogled.
-
Trasa utrke je uz samu obalu, pružajući sudionicima priliku da uživaju u predivnom ambijentu i jedinstvenom božićnom ugođaju našeg grada.
Reci što misliš!