Zabava

"kokteli naši svagdanji"

Novoosnovana zadarska Udruga barmena B2B educirat će barmene, ali i sve ljude koji žele učiti o umjetnosti spravljanja koktela

Novoosnovana zadarska Udruga barmena B2B educirat će barmene, ali i sve ljude koji žele učiti o umjetnosti spravljanja koktela
eZadar

Uspješnih majstora barmena u Zadru nikad nije nedostajalo, naprotiv, uvijek su bili poznati u državi, ali i izvan nje, kao vrhunski poznavatelji ove umjetnosti miješanja pića, od kojih su mnogi i nagrađivani prestižnim svjetskim nagradama

Tradicija barmenstva u našem je gradu jako duga, a upravo želja da se ono ponovno vrati na razinu kojoj pripada potaknula je nekolicinu naših sugrađana, sve vrsnih barmena, na osnivanje Udruge B2B, odnosno "Back to basic".

Povratak osnovama – tako su saželi svoju ideju naši sugovornici Ante Butić, Ivan Brdar, Mate Nemarić i Daniel Krizman koji su pokrenuli ovu udrugu, a koja okuplja ne samo barmene, već i bariste, ugostitelje, konobare, a u budućnosti se nadaju i kuhare.

Novoosnovana zadarska Udruga barmena B2B educirat će barmene, ali i sve ljude koji žele učiti o umjetnosti spravljanja koktela Novoosnovana zadarska Udruga barmena B2B educirat će barmene, ali i sve ljude koji žele učiti o umjetnosti spravljanja koktela

"Radimo isključivo za grad Zadar i cilj nam je kroz nekih pet godina vratiti Zadar tamo gdje je. Počinjemo djelovati od 15. siječnja. Odlučili smo obučiti 12 barmena tako da će svi restorani, hoteli i barovi moći poslati svoju prijavu kandidata od 15. prosinca na mail udruge. Odabrat ćemo njih 12 i s njima ćemo do sezone napraviti dobar posao, kako bi oni mogli odraditi sezonu 2022. Vidjet ćemo kako to bude išlo i onda ćemo se tako širiti", kazao nam je, na ovotjednom predstavljanju novoosnovane udruge, Ante Butić, predsjednik.

108848b26a66064d331896f57f90fcac.jpg?v=2"Kandidate ćemo birati putem osjećaja želi li ta osoba zaista biti barmen ili ne. Svi oni kojima su šefovi naredili da dođu, a to zapravo ne žele, će ispasti, kao i oni koji ne vide barmenski posao kao pravi posao. Pravi barmen treba imati ljubav prema svom poslu, od toga se kreće. Barmenstvo nije samo posluživanje pića. To je jako složen posao, a trenutačno izgleda kao da to može svatko raditi, ali ne može. Svaki je dan novo učenje, odvajanje jako puno sati, dress code, gosti s kojima radiš, zadovoljiti i vlasnika i gosta i da on ostane u centru, da se ne radi nešto što nije po recepturama itd.", kaže nam Butić, i sam barmen s više od 20 godina iskustva u ugostiteljstvu.

Obuka

Što se tiče same obuke koju planiraju provesti među onima koji ispune uvjete, trajat će tri mjeseca.

"Prvo imaju dio tijekom kojeg će učiti recepture, opremu, odnosno osnove, od toga sve kreće. Nakon toga će vidjeti žele li dalje itd. Praktični dio će se vršiti u Muro baru jer imamo već spremnu profesionalnu barsku stanicu gdje im možemo sve pojasniti i pokazati. A nakon toga nadamo se da će nam Grad ustupiti neki prostor gdje bi se to moglo raditi", najavio je Butić.

Moramo spomenuti i da je zadarski predstavnik, nakon pet godina izbivanja, ponovno sudjelovao na Državnom prvenstvu barmena, održanom nedavnu u Kninu. Taj predstavnik bio je upravo Ante Butić koji je na natjecanju osvojio treće mjesto i tako se plasirao na Međunarodno natjecanja, najavljeno za 9. prosinca u Splitu.

Kako su rekle Antine kolege barmeni, oni su entuzijasti koji su odlučili svoja znanja podijeliti s drugima s ciljem stvaranja pravog kadra, dostojnog svjetskih razina.  

"Uz svu edukaciju koju nudimo, želimo podignuti svijest kod ljudi koji imaju dobru volju naučiti nešto više, podignuti razinu barmenstva u našem gradu, na razinu koju smo zaslužili. Napravit ćemo što više možemo kao udruga", naglasio je Krizman.

Edukacija i za građane

No, sama edukacija barmena nije sve što planiraju provesti u sklopu Udruge.

"Udruga, osim osnovnog tečaja kojeg ćemo raditi kroz veljaču, ožujak i travanj, ima u planu raditi i edukacije za poslodavce, za sve ugostitelje i za ljude koji su laici, da ih podučimo što konzumirati, kako konzumirati alkohol i da ih uvedemo u svijet pića koji je svugdje u svijetu dio opće kulture. Želimo to približiti Zadranima i tako podignuti razinu ugostiteljstva u Zadru te staviti Zadar na svjetsku gastronomsku kartu kao jedan grad u kojem se može popiti jako dobro piće jer imamo jako originalnih receptura  i pića", istaknuo je Nemarić.

Dakle, možete se i vi, dragi naši sugrađani, javiti i doznati one osnove miješanja koktela.

"Sama edukacija nije dovoljna pa smo došli na ideju tko zapravo konzumira te koktele – gosti, naravno!  Pa ćemo imati i edukacije za goste, za ljude koji će moći doći ovdje i učiti ih što je, primjerice, mojito, kako mora izgledati, što mora ići u njega, tako da kad dođete u bar, koji se predstavlja kao koktel bar, i kad vam se posluži mojito da ga znate prepoznati i da ga možete vratiti i zahtijevati kako treba izgledati", saznali smo od Butića.

368048a336acc23bce0f6c80b7af35ec.jpg?v=2U prigodi predstavljanja udruge, ovi su nam barmeni predstavili svoje prigodne blagdanske koktele koje svatko može sam napraviti kod kuće, uz malu pripremu. "Hot Toddy" by Ivan Brdar koktel je na bazi viskija, ginger alea i sirupa od javora. "Old fashion" by Daniel Krizman jednostavno je piće koje se može slobodno raditi i kod kuće,  "Šinjorina" Mate Nemarića na bazi je šampanjca, dok se Ante Butić predstavio kremastim koktelom slatkastog okusa "Bad Santa".


Reci što misliš!