teletina kao motiv trećeg dana meat me 2.0 festivala
Poznati zadarski kuhar Vrsaljko: Dosta ljudi kod nas cijene teletinu kao namirnicu
Treći dan zadarskog festivala mesa Meat Me 2.0 donio nam je jela od teletine, slasnog i cijenjenog mesa koje pruža neograničeni spektar priprema, kako samog mesa, tako i svih mogućih priloga koji idu uz to
Ovog su puta tri zadarska restorana dali svoja jela, a učenici Hotelijersko-turističke i ugostiteljske škole pripremali su teletinu na grilu koja se kasnije nudila u formi burgera.
"Imamo i fenomenalan dresing i malo salate uz to, i to je to. Većinom su restorani napravili jela u šugovima, dakle, gulaši", kazao nam je poznati zadarski kuhar Josip Vrsaljko koji je koordinirao današnjim događanjem.
A što, zapravo, reći o samoj teletini. Svaki mesoljubac, i uopće gurman, izuzetno cijeni ovo meso kao i svaku priliku probati ga, a ponajviše sline cure kad se na stolu nađe ona pečena pod pekom s krumpirom, barem ljudima iz ovog kraja.
"To je jako, jako zahvalno meso. Teletina je zahvalna, a sama joj cijena govori koliko je zahvalna", komentirao je Vrsaljko.
"Volim je na sve načine. Jedan dobar, maštoviti kuhar može cijeli život samo nju raditi i ne znam jel bi mu bilo dovoljno da napravi sva jela, na sve načine, tehnološke procese, svašta nešto. I trendovski, što se danas uvjetuje", kazao nam je ovaj vrsni kuhar.
Iako se nekako ovo podneblje povezuje s janjetinom, Vrsaljko kaže kako je i teletina jednako toliko atraktivna u gastronomskom smislu.
"Ne samo što smo "janjetina land" već i "teletina land" jer dosta ljudi kod nas, pogotovo u zaleđu, cijene teletinu kao namirnicu. Možda zbog financijskih sredstava naši ljudi nisu u mogućnosti sebi priskrbiti teletinu".
Što se njegovih osobnih preferencija tiče, on je izuzetno voli, ali ima jedan poseban način na koji je najviše voli spremati, a nama je otkrio i koji je to:
"Osobno kao kuhar najviše je volim odraditi kontroliranim kuhanjem, odnosno teleći hrbat ili slabinu odraditi vakumiranjem na 66 stupnjeva i onda je kasnije doraditi na tavi ili grillu i to je to. Perfektno, uz neki dobar umak ili žu od telećeg pečenja."
Vezane vijesti
-
Projekt koji prati velebitske pastire od prapovijesti do danas zaokružen je dokumentarnim fotografijama Marka-Lorenza Blaslova!
-
Atmosfera na Trgu Petra Krešimira IV bila je ispunjena toplinom, zajedništvom i radošću, a doček Svete Lucije postao je još jedan nezaboravan trenutak u adventskom kalendaru Paga
-
Djelomice sunčano uz više oblaka u prvom dijelu dana, osobito ujutro na jugu Jadrana gdje će još mjestimice padati kiša.
Izdvojeno
-
Djelomice sunčano uz više oblaka u prvom dijelu dana, osobito ujutro na jugu Jadrana gdje će još mjestimice padati kiša.
-
Topla čokolada jedan je od omiljenijih toplih napitaka diljem svijeta, posebno u hladnim zimskim mjesecima. Bogatog, kremastog okusa i intenzivnog mirisa čokolade, ovaj napitak pruža utjehu i toplinu te budi osjećaj nostalgije i zadovoljstva.
-
Jeste za šah i pivo? Red izazova i red opuštanja uz pivo u pogonu pivovare? Poklonite sebi i svojima jedan 'Christmas chess challenge' i zaigrajte šah s bivšim prvakom Hrvatske!
-
U petak, 13. prosinca, Zimski park na Višnjiku zasjao je u blagdanskom duhu uz dolazak Kamiona Djeda Mraza u organizaciji Auto Hrvatske.
Reci što misliš!