Zabava

ZAIGRAO SE

Dječja igr(ic)a: Sedmogodišnjak na majčinu mobitelu potrošio više od 2700 eura

Dječja igr(ic)a: Sedmogodišnjak na majčinu mobitelu potrošio više od 2700 eura

Jedan je sedmogodišnjak svojoj majci priredio neugodno iznenađenje nakon što mu je dopustila da se 'poigra' njezinim mobitelom.

Mladi je Nijemac u kratkome vremenu uspio potrošiti 2.753,91 eura na kupnju igrica putem aplikacija, stoji u objavi Centra za savjetovanje potrošača u državi Donjoj Saskoj, objavljenom u povodu obilježavanja Dana sigurnijeg interneta.

Dječak je dobio majčino dopuštenje da pristupi internetskim igrama putem njezina pametnog telefona.

Majka mu je dala i pristup voucheru s manjom svotom kredita za potrošnju. No pritom je zaboravila da je uz isti račun dostupna i njezina kreditna kartica.

U izjavi Centra stoji da je njezin sin, potrošivši dopuštenu svotu novca nastavio igrati svoje omiljene igrice ​​u tajnosti.

Kathrin Koerber, pravna stručnjakinja u ovoj državnoj instituciji za zaštitu potrošača, pojasnila je da njemački zakon djeci dopušta internetsku kupnju bez dopuštenja roditelja, ali u granicama njihova džeparca, pa se u sličnim slučajevima 'nabijeni' račun može osporiti.

Na temelju tog zakona i nakon pisma što ga Koerber poslala tvrtki u majčino ime, otpisan je veći dio golemog računa ili 2.654,31 eura.

Njemačka pravna stručnjakinja kaže kako je zamijetila da su mnogi roditelji tijekom zatvaranja dopuštali djeci da koriste razne igrice putem pametnih telefona, nastojeći ih nečim okupirati u vrijeme kada nisu išli u školu i nisu se smjeli igrati s vršnjacima. Upozorila je ljude da provjere svoje postavke prije nego što to učine.

Svake godine, drugoga dana u drugome tjednu veljače, a ove godine pada u utorak, obilježava se Dan sigurnijeg interneta, jedan od najvažnijih dana u kalendaru informacijske sigurnosti.

Svrha toga događaja je podizanje svijesti o sigurnosnim problemima na Internetu, odnosno o pitanjima poput internetskog zlostavljanja, korištenja društvenih mreža i digitalnog identiteta.


Reci što misliš!