Zabava

klubovi trebaju imati poreznu olakšicu

Njemački sud potvrdio: Techno je glazba

Njemački sud potvrdio: Techno je glazba

Oni koji ga vole u to nikad nisu ni sumnjali, a sad su dobili i potvrdu. Njemački je sud odlučio da je techno glazba i da klubovi trebaju imati istu poreznu olakšicu kao i koncertne dvorane.

Savezni financijski sud (BFH) složio se s tužiteljima, među kojima je bio i legendarni berlinski klub Berghain, koji su tvrdili da državi ne bi trebali plaćati standardnih 19 posto PDV-a na prodane ulaznice kad koncertne dvorane uživaju u nižoj stopi od sedam posto. 

Sud je obrazložio da "prosječni posjetitelj" techno ili house kluba ondje dolazi prvenstveno zbog glazbe DJ-eva što noćne klubove čini "sličnim koncertima" neovisno o tomu ima li pjevača ili glazbenika koji sviraju instrumente. 

DJ-evi ne puštaju samo glazbu, "oni izvode i svoje glazbene komade koristeći se instrumentima u širem smislu kako bi stvorili nove zvučne sekvence s vlastitim karakterom", objasnio je sud. 

Ova odluka rijetka je dobra vijest za njemačke noćne klubove koji su zbog pandemije ove godine bili zatvoreni više od šest mjeseci i strahuje se da mnogi neće preživjeti ovu krizu unatoč vladinoj gospodarskoj pomoći. 


Reci što misliš!