Zabava

#aktualac

Za tango je potrebno dvoje? Ne u doba koronavirusa

Za tango je potrebno dvoje? Ne u doba koronavirusa

Ako je za tango potrebno dvoje, argentinskome nacionalnom plesu jedan partner odsad nedostaje. Satovi tanga, predstave i 'milongasi', tradicionalna tango okupljanja, suspendirana su u Buenos Airesu na najmanje 15 dana u nastojanju da se suzbije širenje koronavirusa.

U svjetskoj prijestolnici tanga mnogima to teško pada. Jednako kao i zabrana okupljanja uz 'mate' (biljni čaj) i okretanje 'asada' (rošitlja).

"Zagrljaji, poljupci, mate i tango, sva naša tradicionalna kultura je kompromitirana", kaže učitelj tanga Alejandro Ferreyra (35).

U Južnoj Americi, većim dijelom na južnoj polutki i na kraju ljeta, puno je manje zaraženih koronavirusom nego na sjevernoj.

No vlasti ne žele riskirati. Argentina, koja zasad ima 65 oboljelih i dvoje umrlih, zatvorila je granice, škole i zabranila veća javna okupljanja.

Obustava tanga prijeti najpoznatijem simbolu argentinske romantične kulture.

Tango se pleše na ulicama, trgovima, u kazalištima i obično privlači gomile posjetitelja da se u plesu i oni okušaju ili ga barem pogledaju. Dobne granice za taj strastveni ples, obraz uz obraz, ne postoje.

Međutim, nastupilo je novo doba - socijalnog distanciranja.

"Mi smo srdačno društvo, društvo poljubaca i zagrljaja", napisao je na Twitteru argentinski predsjednik Alberto Fernandez.

"Ali neko vrijeme privrženost nećemo moći iskazivati fizički, već nekako drugačije", upozorio je.

 

Reci što misliš!