Zabava

trileri, sf...

Top lista filmova o posljedicama epidemije i karantenama

Top lista filmova o posljedicama epidemije i karantenama

Kako dani odmiču, priče o koronavirusu postaju sve ozbiljnije. Društveni život polagano pada u drugi plan, a u prvi plan dolazi briga za vlastito zdravlje i zdravlje ukućana.

Stručnjaci sugeriraju da je najsigurnije izbjegavati velika okupljanja, a budući da koncerti, izlasci u klubove i kino nisu više preporučljivi, sastavili smo listu filmova i serija koje možete gledati dok se skrivate u svojim kućama i stanovima.

Naravno, svi se barem donekle bave ovom aktualnom temom.

Contagion (2011)

Filmovi katastrofe u načelu su trash filmovi koji su zabavni upravo zbog toga što su smeće. Film Stevena Soderbergha mogli bismo nazvati filmom katastrofe, ali sve je samo ne trash. Ovo je ultra realističan film o tome što bi se dogodilo u slučaju pandemije smrtonosnog virusa. Ako tražite prigodni horor, Contagion je definitivno idealno rješenje za ovo "karantensko" razdoblje.

Children of Men (2006)

Film Alfonsa Cuarona aktualan je na dvije razine. S jedne strane je to priča o posljedicama virusa koji izazove 18-godišnju neplodnost na globalnoj razini, a s druge priča o izbjegličkoj krizi i brutalnom tretmanu izbjeglica. Naravno, prvenstveno prati Thea Farona, ciničnog bivšeg aktivista koji okreće novi list nakon što mu dijete umre tijekom pandemije gripe i mladu izbjeglicu Kee koja je posljednja trudnica na svijetu i ujedno krije potencijalni lijek za spas čovječanstva.

The Train to Busan (2016)

Mogli smo izabrati bilo koji od bezbroj zombi klasika, ali odlučili smo se za fenomenalan južnokorejski film o poslom opterećenom menadžeru koji zajedno s kćeri ostaje zarobljen u vlaku usred pandemije koja, kao što to i obično biva, ljude pretvara u podivljale zombije. Iako ga neki, zbog diskretne kritike klasnih podjela, opisuju kao "Snowpiercer sa zombijima" i dodaju da puno toga posuđuje od zombi blockbustera World War Z, radi se o fenomenalnom filmu koji su mnogi anglocentrični gledatelji zaobišli.

The Stand (1994)

Nastala prema predlošku Stephena Kinga, ova mini-serija započinje kao klasična priča o pandemiji epskih razmjera, ali ubrzo krene nekim drugim smjerom i pretvara se u klasičnu "kingovsku" ludoriju prepunu nadnaravnih elemenata. No ako ste raspoloženi za malo neopterećujuće zabave, ovo je sasvim solidan način da potrošite četiri sata.

Outbreak (1995)

Ovaj hit iz devedesetih mogli bismo nazvati verzijom Contagiona za mase jer prikazuje borbu protiv virusa nalik eboli na daleko holivudskiji i melodramatičniji način, a posjeduje i priču o zlim vladinim silama i biološkom oružju koje se otelo kontroli. Malo panike, malo teorija zavjere, ljubavna priča i imate hit.

Carriers (2009)

Iako postoje daleko bolji filmovi o postapokaliptičnom svijetu i skupini ljudi koji pokušavaju pronaći izlaz nakon globalne pandemije, Carriers je jedan od filmova koji su mnogima prošli ispod radara pa je ovo idealno vrijeme da ga prekrižite na listi filmova koje niste pogledali.

Cargo (2018)

Još jedan prespavani film o zombijima našao je mjesto na ovoj listi, a ovaj prati obitelj koja pokušava preživjeti u australskoj vukojebini u svijetu koji je decimirao virus koji ljude pretvara u, naravno - zombije. U isto vrijeme posveta briljantnom The Road i nezaboravnim kultnim klasicima Georgea Romera.

The Andromeda Strain (1971)

Ovaj SF triler prema istoimenoj knjizi Michaela Crichtona prati skupinu znanstvenika u borbi protiv zaraze izvanzemaljskog porijekla. Iako je riječ o SF-u, stručnjaci ga smatraju odličnim primjerom filma koji na točan način prikazuje pojavljivanje smrtonosnog agensa, utjecaj i načine da ga se stavi pod kontrolu.

Pandemic: How to Prevent an Outbreak (2020)

A bilo bi pogrešno ne uključiti i nešto aktualno i korisno. Radi se o dokumentarnoj seriji o često zanemarenim junacima koji se nalaze na prvoj liniji bojišnice u ratu protiv gripe, a ujedno je i način da doznate sve o njihovim nastojanjima da zaustave ili barem što učinkovitije stave pod kontrolu sljedeću pandemiju.

Variola Vera (1982)

Ova lista ne bi bila potpuna bez domaćeg doprinosa podžanru filmova o virusima. Film Gorana Markovića inspiriran je stvarnom epidemijom velikih boginja koja je pogodila Beograd. Doduše, postoji i taj element "prijetnje koja dolazi iz Albanije" jer upravo Albanac donosi zarazu, ali pretvarat ćemo se da albanske demonstracije koje su se dogodile godinu dana ranije nisu imale utjecaj na scenarista. Bilo kako bilo, jako dobar prikaz situacije kako se sa zarazom nose balkanski birokrati.


Reci što misliš!