Zabava

#kužina

Pet grešaka koje sabotiraju vaša jela s krumpirom

Pet grešaka koje sabotiraju vaša jela s krumpirom
RTL

Za najhrskaviji krumpir mnogi kuhari preporučuju da se ploške najprije prže na laganoj vatri koja se postupno pojačava, a kremasti pire dobt ćete strpljivim gnječem uz dodatak vruće tekućine i masnoće...

Krumpiri iz slobodnog uzgoja su u modi, ne samo radi zdravlja nego i okusa. Gomolji iz prirodnog uzgoja sporije rastu pa su samim time ukusniji i sadrže manje vode.

Da bi jela od krumpira bila ukusna nije dovoljno pronaći dobar recept nego i poštenog prodavača od kojeg ćete kupiti "pravu stvar", a zatim gomolje valja sačuvati na ispravan način.

Biramo pogrešnu sortu 

Krumpiri se općenito dijele na one koji se pri kuhanju ne raskuhaju, one koji se pretežito ne raskuhaju te brašnaste krumpire. Krumpiri koji se ne raskuhaju sadrže malo škroba, a pri kuhanju zadržavaju oblik.

Oni koji se pretežito ne raskuhaju su, ovisno o sorti, nakon kuhanja malo zrnatog sastava. Brašnasti krumpiri zbog obilja škroba nakon kuhanja izgledaju isušeno. Tako su primjerice brašnaste sorte Desiree, Courage, Cleopatra i Liseta izvrsne za prženje, pečenje, njoke, krokete ili pire.Za složence, salate i pite bolje je kupiti voštane krumpire (mladi krumpir, Adora, Bitnje, Monalisa, Red Scarlet)

Kupujemo krumpir koji je bilo loše skladišten

Sumnjate li da li je krumpir dobar, prepolovite ga i čvrsto stisnite. Iz njega ne smije izaći voda. Možete ga i prepoloviti pa protrljati jednu o drugu polovicu. Moraju se zalijepiti, a na rubovima se treba pojaviti fina pjena. Pripremate li krumpir za važan ručak možete ga i testirati tako da skuhate samo jedan - mora biti ravnomjerno kuhan.

Pogrešno ga čuvamo

Krumpir je najbolje čuvati na temperaturi od četiri do osam stupnjeva Celzijusa. Ako je previše hladno krumpirov škrob će se pretvoriti u šećer pa će postati slatkast. Ako je previše vruće, krumpir će izgubiti vodu i smežurati se. Osim toga, proklijat će i izgubiti hranjive tvari.

Proklijat će i pod utjecajem svjetla i nastat će otrovni solanin. Zbog štetnog solanina krumpiru prije pripreme treba odrezati eventualne zelene dijelove. Čuvate li jabuke blizu krumpira, mogao bi također proklijati jer one ispuštaju etilen - plin koji to i potiče. Na vlazi krumpir pljesnivi.

Koristimo hladan krumpir

Za najhrskaviji krumpir mnogi kuhari preporučuju da se ploške najprije prže na laganoj vatri koja se postupno pojačava. Osim toga, dobro je da krumpir prije pečenja bude sobne temperature. Najbolje rezultate za hrskave krumpiriće daju brašnaste sorte.

Palimo mikser

Želite li gumeni krumpir - s mikserom ćete ga zasigurno postići. No kremast i prozračan pire traži marljivu ruku i dolijevanje vruće tekućine, odnosno masnoće, piše Punkufer.


Reci što misliš!