
Koncertom klape Šufit te spektakularnim vatrometom iz mora, u luci Stari porat u Privlaci sinoć je proslavljena Noć privlačkih ribara i sabunjara.
Ova tradicionalna manifestacija, koju zajedničkim snagama
organiziraju Općina Privlaka, Turistička zajednica Općine
Privlaka i komunalno poduzeće Artić, okupila je više tisuća
mještana i posjetitelja željnih dobre hrane, zabave i razonode.
Privlačani su najpoznatiji po sabunjarima, ljudima koji su
mukotrpnim vađenjem pijeska iz mora postali nadaleko poznati.
Iako jednostavan, način vađenja pijeska bio je prilično tegoban.
Takav način rada i života uvjetovao je brzo i teško starenje, a
ovim događajem Privlačani iskazuju duboko poštovanje svojim
predcima.
Program je započeo izložbom starih fotografija i filmova koji su
svjedoci sabunjarstva i bogate tradicije Privlake. Tijekom
manifestacije, desetak OPG-ovaca izložilo je i predstavilo svoje
domaće proizvode, a nije nedostajalo ni dobre, autohtone spize
koju su pripremali domaći meštri od kužine. Odazivom i
reakcijama posjetitelja na manifestaciju posebno je zadovoljna
Iva Zorić Sarađen, direktorica Turističke zajednice Općine
Privlaka. Prema njezinim riječima, turista u Privlaci ne fali,
što se moglo i primijetiti na prvoj većoj manifestaciji ove
sezone.
– Turizam u Privlaci kontinuirano raste i razvija se, a
ovogodišnja sezona nadmašila je naša očekivanja. Ponosni smo što
smo uspjeli privući velik broj posjetitelja, zahvaljujući
raznolikim manifestacijama, bogatoj ponudi tradicionalnih jela i
predivnom prirodnom okruženju koje Privlaka nudi.
Naša strategija promocije i ulaganja u turističku
infrastrukturu pokazala se vrlo uspješnom, a posebno smo
zadovoljni što su naši gosti prepoznali i cijenili trud uložen u
očuvanje lokalne baštine i tradicije. Nastavit ćemo raditi na
unapređenju turističke ponude kako bismo i dalje privlačili nove
posjetitelje te osigurali da se naši stalni gosti uvijek rado
vraćaju, naglasila je Zorić Sarađen.
Na ovoj manifestaciji su ujedno otvoreni i “Dan izvornih
tradicijskih jela privlačkih ribara i sabunjara” koji će trajati
do 19. srpnja. Svi zainteresirani mogu probati brojne
tradicionalne delicije u Restoranu Amico, Koćeta, konobi Planura,
restoranu Castelo, Moreta baru i u bistrou Sabun.