
Nakon prve manifestacije „Pijat na Pijaci“, održane 18. listopada 2025. godine, koja je bila pravo gastronomsko otvorenje sezone – i to uz podršku političara koji su se rado pojavili pred objektivima – drugo izdanje ove subote, 25. listopada, potvrdilo je da se radi o događanju za kojim postoji interes i potražnja.
Ni južina, ni poneka kap kiše nisu spriječile Zadrane u njihovoj svetoj subotnjoj misiji – marendat ili ručat, ovisno kad se tko ustao. Stolovi su se brzo popunili: od stola starijih gospođa koje su se vratile nakon što su „probale sve” na prvom izdanju, do mlađih koji su tek otkrivali što se to fino kuha na pijaci i turista koji su znatiželjno promatrali sve oko sebe.

Svaki „Pijat na Pijaci“ nudi nova jela – i to ne reda radi. Odsustvo burgera možda najbolje pokazuje da se ovdje ide ozbiljno: ništa protiv njih, ali ruku na srce, pomalo su se Zadrani i zasitili tog gastro-festivalskog klasika. Tim više jer kod nas ne nedostaje kreativnih ugostitelja s drugim finim jelima od kvalitetnih namirnica.
Tako su Pašmanci koji vode konobu na Žižnju donijeli nešto sasvim drugačije – riblja jela koja teško da ćete naći na meniju prosječne dnevne marende. Reakcije publike? Redom odlične. Kućicu dalje čekao je i sushi koji je posljednjih godina pomeo Zadar, a raznolika riblja jela donijela je ekipa iz Pinčo Tapasa.

Naravno, kako kaže stara – od morskih plodova najviše volim sol na janjetini – i mesoljupci su došli na svoje. Pulled pork, beef, rebarca ili što god tko voli s roštilja nudio je Tabay. Sve to na dimu, s aromom koja se jednostavno ne može stvoriti umjetnim putem. Ne možete faliti, već na prvoj kućici spretni majstor na roštilju centralna je figura.

A kad se dobro jede, mora se i dobro piti. Na raspolaganju je bio i Zadranima dobro poznat sommelier Ivan Stiblik, koji je preporučivao autohtone sorte – što ide uz riblji, a što uz mesni zalogaj – jer vino je, kako znamo, pola marende.

Mi smo, priznajem, malo duže zapeli kod ekipe iz Brewtal Brewery, nove zadarske craft pivovare koja je na pijacu donijela točionike i svoje pivo.
Za kraj – slatko. Domaće poslastice od domaćih sastojaka, jer ipak smo na pijaci. Fotogeničan štand s kolačima izazvao je kolektivni napad apetita, ali kako mjesta više nije bilo – slastice su otišle „za doma“.

Organizatori su, čini se, puni ideja. Na pitanje što spremaju idući put, već spominju proljetnu shemu i nova iznenađenja. Zadovoljni su, i s razlogom – stolovi puni, ljudi zadovoljni, turisti i domaći u istom ritmu.

Što nas čeka dalje?
Uz bogatu ponudu jela, osim dječjih radionica, pripremljena je i nova kreativna radionica za odrasle – oslikavanje drvenih daski za kuhanje. Već idući put u planu je širenje aktivnosti za djecu kako bi roditelji ipak dobili svoj trenutak mira za vikend.
Dakle, drage Zadranke i Zadrani, vidimo se ponovno 08.11., 15.11. i 22.11.2025. Dođite guštat, družit se i stvorit još koju lipu uspomenu, pozivaju organizatori.



