
Možda niste svjesni da postoji čvrsta veza između naših crijeva i mozga, a šećer i ovdje ima svoju ulogu.
Naš mozak radi na glukozu – ona pali naše stanice, uključujući i
naše moždane stanice. Evolucijski smo programirani da volimo
slatkiše jer su izvrstan izvor energije. Ali kad je nivo glukoze
u krvi nizak, recimo, ako imate hipoglikemiju, ili ponekad ako je
prošlo već neko vrijeme otkad ste nešto pojeli, nastupi moždana
magla. Tada se teško koncentrirate, zaboravljate gdje ste
ostavili stvari ili imate potrebu za kratkim drijemanjem.
Međutim, kada u organizmu ima previše šećera, to može pokrenuti
neke stvarno loše stvari u vašem tijelu i mozgu.
Što se događa u vašem mozgu kad jedete šećer?
“Kad nam šećer dotakne jezik, on aktivira određene papile unutar
kojih se nalaze receptori okusa koji šalju signal do mozga,
uključujući moždani korteks”, kaže dr. Nicole Avena, docentica
neuroznanosti na Medicinskom fakultetu Mount Sinai, koja je
napisala knjigu o ovisnoti o šećeru. Signal aktivira sistem
nagrađivanja u mozgu; oslobađa se dopamin zbog čega želimo
ponoviti iskustvo, odnosno jesti još slatkiša.
“Uglavnom kada pojedemo nešto novo i ukusno, dopamin se oslobađa
prvi put kada jedemo tu hranu”, objašnjava ona i dodaje:
“Ovo je evolucijska prednost koja nam pomaže da obratimo pažnju
na nove i drugačije okuse, u slučaju da nam pozli. Ako pojedemo
nešto novo i ne razbolimo se, obično dopaminski odgovor tada
nestaje sljedeći put – tako da zapravo oslobađamo dopamin samo
kao odgovor na jedenje nove hrane. Međutim, šećer je drugačiji.
Više je poput onoga što se događa s drogom pri čemu se dopamin
oslobađa svaki put kad se konzumira. Dakle, šećer se u našem
sustavu ponaša pomalo poput droge, zbog čega se ljudi “navuku” na
slatku hranu”.
U prošlosti smo morali tražiti slatku hranu, ali više ne. Naš
svijet je ispunjen slatkom hranom, ali naš mozak i dalje
funkcionira kao da je šećer rijetkost.
Šećer tjera vaš mozak da žudi za više šećera
Možda niste svjesni da postoji čvrsta veza između naših crijeva i
mozga, a šećer i ovdje ima svoju ulogu.
“Kad vam ta slatka stvar koju pojedete dođe u crijeva”, kaže dr.
Avena, “ona i tamo aktivira receptore šećera koji signaliziraju
mozgu da oslobodi inzulin kako bi se riješio suvišnog šećera koji
ste pojeli”.
Višak šećera tjera gušteraču na proizvodnju dodatnog inzulina,
hormona koji sudjeluje u regulaciji šećera u krvi. Inzulin
signalizira masnim ćelijama da skladište prekomjerne količine
glukoze, masnih kiselina i drugih supstanci bogatih
kalorijama. Kao rezultat, premalo kalorija ostaje u krvotoku
pa mozak misli da sada ima malo goriva, budući da ima velike
energetske potrebe.
Dakle, vaš osećaj gladi brzo raste, a šećer je tada privlačan jer
pruža brzu dozu energije. Znači, ciklus započinje iznova. I tako,
želite sve više zaslađene hrane, piše Prevention.
Kako smanjiti žudnju za šećerom?
“Vaš mozak može se prilagoditi kad smanjite konzumaciju šećera i
nećete toliko žudjeti za njim”, kaže dr. Avena i dodaje:
“Međutim, može proći neko vrijeme, čak i mjeseci, dok se to ne
dogodi, to ovisi o ozbiljnosti ovisnosti o šećeru”.



