
Šparoge su zbog svoga bogatog nutritivnog sastava izuzetno cijenjene i preporučaju se kao sastavni dio proljetnog jelovnika
S prvim sunčanim danima ranoga proljeća, započela je i sezona branja šparoga, delikatesne biljke osebujnog okusa, koju nalazimo u prirodi i u domaćem uzgoju.
Šparoge izvorno potječu s Mediterana, no ubrzo su se počele kultivirati u cijelom svijetu. Vjeruje se da su šparoge uzgajali još stari Egipćani, te nakog što su u Srednjem vijeku pale u zaborav, ponovo otkriće i popularizaciju doživljavaju u 18. st. za vladavine Luja XIV.
Šparoge su pravo proljetno povrće, a najčešće se beru između ožujka i svibnja, ponegdje čak i do srpnja. Danas je poznato otprilike 300 vrsta, no samo ih je 20-ak jestivih.
Mesnate stabljike šparoga uvijek su se smatrale vrijednim povrćem, a cijenjene su zbog svojega sočnog okusa i blage teksture.
Šparoge su zbog svoga bogatog nutritivnog sastava izuzetno cijenjene i
preporučaju se kao sastavni dio proljetnog jelovnika, posebice kod
određenih bolesti i stanja. Zbog visokog sadržaja folne kiseline,
šparoge su idealne u prehrani trudnica ili žena koje planiraju trudnoću.
Svoju proljetnu šetnju prirodom od sada možete iskoristiti za branje ove izuzetno zdrave biljke, no neke stvari treba imati na umu:
Pri odabiru šparoga uvijek se odlučite za one koje nisu drvenaste.
Pri kuhanju šparoge gube skoro polovimu mase, imajte to na umu kada razmišljate o količini koju kupujete i spremate.
Pripremite šparoge maksimalno dan-dva nakon što ste ih kupili.
Čuvajte šparoge u frižideru tako da dno šparoga bude zamotano u papir
Pri pripremanju šparoga nemojte koristiti željezne posude jer tanini iz
šparoga mogu reagirati sa željezom te uzrokovati gubitak boje stabljika



