Zdravlje iz prirode

Počela sezona šparoga

Šparoge su zbog svoga bogatog nutritivnog sastava izuzetno cijenjene i preporučaju se kao sastavni dio proljetnog jelovnika

S prvim sunčanim danima ranoga proljeća, započela je i sezona branja šparoga, delikatesne biljke osebujnog okusa, koju nalazimo u prirodi i u domaćem uzgoju.

Šparoge izvorno potječu s Mediterana, no ubrzo su se počele kultivirati u cijelom svijetu. Vjeruje se da su šparoge uzgajali još stari Egipćani, te nakog što su u Srednjem vijeku pale u zaborav, ponovo otkriće i popularizaciju doživljavaju u 18. st. za vladavine Luja XIV.

Šparoge su pravo proljetno povrće, a najčešće se beru između ožujka i svibnja, ponegdje čak i do srpnja. Danas je poznato otprilike 300 vrsta, no samo ih je 20-ak jestivih.

Mesnate stabljike šparoga uvijek su se smatrale vrijednim povrćem, a cijenjene su zbog svojega sočnog okusa i blage teksture.

Šparoge su zbog svoga bogatog nutritivnog sastava izuzetno cijenjene i
preporučaju se kao sastavni dio proljetnog jelovnika, posebice kod
određenih bolesti i stanja. Zbog visokog sadržaja folne kiseline,
šparoge su idealne u prehrani trudnica ili žena koje planiraju trudnoću.

Svoju proljetnu šetnju prirodom od sada možete iskoristiti za branje ove izuzetno zdrave biljke, no neke stvari treba imati na umu:

Pri odabiru šparoga uvijek se odlučite za one koje nisu drvenaste.
Pri kuhanju šparoge gube skoro polovimu mase, imajte to na umu kada razmišljate o količini koju kupujete i spremate.
Pripremite šparoge maksimalno dan-dva nakon što ste ih kupili.
Čuvajte šparoge u frižideru tako da dno šparoga bude zamotano u papir
Pri pripremanju šparoga nemojte koristiti željezne posude jer tanini iz
šparoga mogu reagirati sa željezom te uzrokovati gubitak boje stabljika

Iz naše mreže
Povezano
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@ezadar.hr ili putem forme Pošalji vijest