
Ako bi se birao kralj koktela, Cosmopolitan bi zasigurno ušao u uži izbor
Proslava Nove godine nezamisliva je bez zdravice kojom ćemo zaželjeti sve najbolje u nadolazećoj godini, a kako bi vaša proslava bilo nezaboravna, bacite se na miješanje šarenih, veselih i ukusnih koktela. No zapamtite – s alkoholom ne treba pretjerivati!
Prije miješanja koktela odlučite se koje ćete posluživati na svojoj
zabavi, no ukoliko želite biti domaćica ili domaćin iz snova, pokrijte
tri osnovne vrste – klasične koktele, koktele s pjenušavim vinima te
koktele za trezvenjake u kojima nema alkohola.
Klasični kokteli
Ovi klasični koktela svi su ukusni, otmjeni, šareni i kao stvoreni za
zabave. No s njihovim ispijanjem nemojte pretjerivati, jer bez obzira
koliko bezbrižno izgledali, u sebi skrivaju podosta alkohola.
Cosmopolitan
Ako bi se birao kralj koktela, Cosmopolitan bi zasigurno ušao u uži
izbor. Ukusan i lijepe crvenkaste boje, izgleda vrlo privlačno te je za
proslavu Nove godine zaista idealan.
Priprema: U zamrzivač stavite bocu votke zajedno s čašama za Martini, kako bi se sve dobro ohladilo.
Recept za jednu čašu: 30 ml kvalitetne votke, 10 ml likera, 20 dl soka od brusnice, nekoliko kapi svježeg soka od limuna ili limete.
Sve sastojke uspite u shaker za koktele, snažno protresite, izlijte u čašu te dodajte kockice leda.

Negroni
Ovaj koktel ime je dobio prema grofu Negroniju, a predstavlja savršeni aperitiv jer je pomalo gorkast.
Priprema: Ako želite da se Negorni malo duže pije, pripremite duge i uske čaše, a za suprotan učinak koristite male i plitke čaše.
Recept za jednu čašu: 25 ml Camparija, 25 ml slatkog vermoutha, 25 ml gina, led, ploška naranče i po izboru soda voda.
Polovicu čaše napunite ledom, zatim ulijte sastojke, promiješajte i ukrasite kriškom naranče.
Manhattan
Ovaj koktel je jedan od najklasičnijih i najstarijih, a za njegovu pripremu postoji nekoliko verzija.
Recept za jednu čašu: 50 ml vermoutha, 20 ml whiskeya, 4 kapi Angostura bitera, nekoliko kockica leda, 1 maraskino višnja, narančina kora.
U visoku čašu koju ste prethodno ohladili ulijte vermouth, whiskey, led i
bitter te promiješajte, dodajte maraskino višnju, a narančom premažite
rub čaše.
Kokteli s pjenušavim vinima
Ovi kokteli izgledaju vrlo svečano, a za tulume su fantastični. Za razliku od klasičnih koktela sadrže manje alkohola.
Kir Royale
Kir Royle je koktel načinjen od likera od crnih ribizla i bijelog vina
te djeluje vrlo elegantno, a poslužen u visokoj čaši djeluje vrlo
damski. Jedan od vrlo jednostavnih načina pripreme je da u čašu ulijete
šampanjac i dodate nekoliko kapi soka od brusnica, ili pak crnih
ribizla.
Bellini
Ovo je klasični koktel od soka breskve i šampanjca, a miks voća i
pjenušca je dobitna kombinacija. U visokoj čaši jednostavno pomiješajte
šampanjac, sok od breskve i po želji slatki malinov sirup. Poslužite ga
dobro ohlađenog u visokoj čaši.
Red Rascal
Ukusan i osvježavajuć koktel Red Rascal lako ćete napraviti baš poput i
Kirk Royala. U dobro ohlađeni pjenušac dodajte malo slatkog sirupa od
maline ili pak od jagode. Ovaj koktel izgleda vrlo privlačno, a i njegov
okus rijetko koga će ostaviti ravnodušnim.
Bezalkoholni kokteli
Ove koktele, baš kao i one s alkoholom, servirajte dobro ohlađene u kakvoj fora čaši, a po ukusu ih ukrasite limunom i limetom, slamkama ili šeširićima. Poigrajte se okusima, pa tako probajte pomiješati sok od jabuke s đumbirovim sokom. Različite sokove možete pomiješati i s mineralnom vodom te dobiti neke sasvim nove okuse.



