Zabava

Zdravlje

Samo jedna krafna pogubna za zdravlje

Samo jedna krafna pogubna za zdravlje

Jedna krafna može sadržati i do 2,2 grama štetnih trans-masnoća, što je veći unos nego što ga Svjetska zdravstvena organizacije (WHO) preporučuje tijekom cijeloga dana

Samo jedna dnevno konzumirana krafna, pogubnija je za vaše zdravlje nego što mislite, pokazalo je istraživanje što su ga nedavno proveli znanstvenici iz Hong Konga.

Jedna krafna može sadržati i do 2,2 grama štetnih trans-masnoća, što je veći unos nego što ga Svjetska zdravstvena organizacije (WHO) preporučuje tijekom cijeloga dana, izvijestila je Zaklada vijeća potrošača Hong Konga.

Krafna punjena kremom spada među 85 prehrambenih proizvoda što ih je testirala spomenuta potrošačka udruga i centar koji se bavi uzročno-posljedičnom vezom između trans-masnoća i sintetskih masnoća s pretilošću i srčanim bolestima, a djeluje pod okriljem honkonške vlade.

Testovi su pokazali da se u svakih 100 grama krafne punjene nekom kremom nalazi 4,7 grama trans-masnoća, u odnosu na 0,7 grama koliko ih je pronađeno u običnom čokoladnom prutiću, 0,01 grama koliko ih je pronađeno u čokoladnom prutiću s kikiriki maslacem i oko 0,03 grama koliko se nalazi u manjoj vrećici čipsa.

Znanstvenici otprije upozoravaju da je svakodnevni unos prevelike količine trans-masnoća u organizam bez sumnje povezan s povećanim rizikom od srčanožilnih bolesti. Ova vrsta masnoća, prema zadnjim saznanjima znanstvenika, štetnija je za zdravstveno stanje pojedinca od unosa dosad ''ozloglašenih'' zasićenih masnoća.
Svakodnevni unos prevelike količine trans-masnoća u organizam povezan je s povećanim rizikom od srčanožilnih bolesti
Zasićene masnoće životinjskog porijekla, primjerice iz crvenog mesa i punomasnog mlijeka, dosad su bezbroj puta proglašene nepoželjnima, jer u prekomjernim količinama ugrožavaju zdravlje.

No, otkriveno je da isti učinak imaju i industrijski proizvedene trans-masnoće za koje se smatralo da nisu štetne. Istraživanja su pokazala da istodobno povisuju loš LDL, a snizuju dobar HDL kolesterol i tako znatno povećavaju rizik od srčanožilnih bolesti.

Američka uprava za hranu i lijekove (FDA) - uzor za svjetske standarde zdravstvene ispravnosti - donijela je zakon prema kojemu na prehrambenim proizvodima mora biti navedena količina trans- masnoća. Trans-masnoće dobivaju se hidrogeniziranjem i drugim industrijskim procesima prerade biljnih masnoća.

Manje su sklone kvarenju od prirodnih pa se koriste za produljenje trajnosti peciva, slatkiša, slanih grickalica i brze hrane. Najveći su izvori trans-masnoća margarin, hidrogenizirano biljno ulje i pekarske masnoće.


Reci što misliš!