Zabava

Otočna Odiseja 2012.

Masterchef Šime Sušić u 47 dana obići će 47 otoka

Masterchef Šime Sušić u 47 dana obići će 47 otoka

Cilj je promovirati aktivan turizam, zdrav način života i posebnosti naše kulturne i prirodne baštine, sublimira Šime

Šime Sušić , prvi pobjednik prvog izdanja kulinarskog showa Masterchef, ne miruje! Ime najnovije avanture je »Otočna Odiseja 2012«, a za nje kani sa svojim dugogodišnjim, fakultetskim prijateljem Markom Kovačem , kajakom stići do 47 hrvatskih naseljenih otoka, prijeći 1200 kilometara i sve to u 47 dana, piše novilist

Pustolovno-kulinarska ekspedicija kajacima kreće 2. srpnja zabavno-kulinarskim programom u gradu Rabu.

Prva etapa puta traje osam dana i za nje će Šime i Marko obići Rab, Krk, Cres, Unije, Velike i Male Srakane, Susak i Lošinj. Kraj puta nosi deseta etapa duga šest dana, za koje će kajaci dvojice »Odiseja« pristati na Lastovo, Mljet, Šipan, Lopud, Koločep te Dubrovnik. Gdje god stignu Šime Sušić kani kuhati i to dalmatinske specijalitete, jela poput janjetine s bižima koja se lako kuhaju u velikim količinama, da u njima uživaju i domaći i strani turisti. A cilj svega jest promocija otočnih posebnosti, turističke ponude i gastronomskih doživljaja u ljetnoj, turističkoj sezoni. 

Kajak je baš idealan

– Cilj je promovirati aktivan turizam, zdrav način života i posebnosti naše kulturne i prirodne baštine, sublimira Šime. Zvuči i logično, dobro i pametno, samo odakle ideja!? Šime veli kako Marko Kovač i on, svako ljeto što ga zajedno provedu, planiraju što će raditi sljedeće ljeto. Tako su prije tri godine prešli 300 kilometara hodajući po otocima. Ljetos su »prešetali« uzduž i poprijeko Elafite i Mljet, a Šimu je samo Masterechef spriječio da zajedeno s Markom 2010. godine u 33 dana ne prehoda 750 kilometara od Zagreba do Lastova, odnosno Splita, preko Medvednice. Ideja za ovaj pothvat rodila se onomad kada su za posjeta Koločepu unajmili kajake i odlučili da će kajacima po Jadranu! A zašto kajak!? 

Veslanje nije sve

– Zato što je ekološki prihvatljivo prijevozno sredstvo. Zato što je optimalan da se njime zađe u najskrivenije kutke naših otoka. Zato što je idealan da se čim više vidi i obiđe, kazuje Šime. Dvojac računa svaki dan odveslati 35 kilometara. Nije to, kazuje Šime, puno, jer lagani tempo veslanja, po bonaci, garantira šest prijeđenih kilometara po satu. Da je, pak, od puta snimiti kakav film, bio bi on izvrsna promocija i vab turistima iz zemalja u kojim je vožnja kajakom obljubljena, recimo Skandinavcima, ili Amerikancima. Samo, veslanje nije sve! 

Avanturisti imaju i želju na nekim od najljepših naših plaža organizirati akcije čišćenja, uz podršku partnera i prijatelja. Nevolja je jedino, kako kaže Šime, što u nas ne trebate dozvolu za bacanje smeća, ali morate ishoditi dozvolu ako kanite to isto smeće ukloniti. U planu je i osvajanje otočnih vrhova, gdje god ih ima. A onaj pučki moment od kojeg bi profitirati mogla i morala svaka iole angažirana turistička zajednica, jest Sušićevo kužinavanje autohtonih jela s autohtonim namirnicama. – Želja nam je pritom sa svakog od otoka ponijeti neki stari recept, autohton i netipičan. Recimo, na Cresu uzeti recept za slatkovodnu ribu, ili na Visu za kopnene puževe, veli Šime.

Savjeti Daniela Lacka

A onima koji još uvijek imaju u pamćenju prvo izdanje Masterchefa, od koristi će biti informacija da će kajak Šimu i Marka dovesti i do Čiova gdje će prvi naš Masterchef kuhati s Robertom Predragom Žmirom.

Daniel Lacko, alfa i omega svog ekstremnog sporta u nas i čovjek koji je i kajakom prošao Jadran za svog projekta »Welcome« već je dobrim savjetima naoružao dvojac. Kazao im je i da će im se sigurno na nekoj od etapa pridružiti, jedino se čudom začudio slabom odazivu sponzora, barem za sada, makar je velika priča za promociju Jadrana svima pred nosom. Šime veli, bilo sponozora ili ne, i ostalo sve na dva darovana kajaka ili ne, Marko i on idu u avanturu. Veliku – dugu 1200 kilometara i 47 dana, na radost puka naših 47 otoka.

NL/eZd


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.