Sport

Košarka, AdmiralBet ABA liga

Zadar u Draženovom domu razbio Cibonu na otvaranju sezone, sjajna partija Gegića

Zadar u Draženovom domu razbio Cibonu na otvaranju sezone, sjajna partija Gegića
Cibona/Ivana Dergez

Počela je nova sezona regionalne košarkaške ABA lige, a otvorili su je "vječitim hrvatskim derbijem" košarkaši Cibone i Zadra. U Draženovom domu pred oko tisuću i pol gledatelja uvjerljivo su slavili košarkaši Zadra rezultatom 87-69 (27-17, 15-23, 23-10, 22-19).

Gosti iz Zadra žestoko su otvorili dvoboj te Cibona nije mogla zaustaviti napadački vrlo razigranog suparnika. Poveo je Zadar uz dvoznamenkastu prednost, bilo je i 13-27 u prvoj dionici, ali je malo posustao pa je Cibonakrajem prve četvrtine uspostavila ravnotežu, a potom u drugoj i dostigla Zadar te povela 38-35.

Proleta je tricom izjednačio a Mazalin i Gilbert su ipak odveli Zadar na veliki odmor s minimalnih 42-40. Novi, ključni odmak Zadar je napravio početkom drugog dijela. Pobjegao je Zadar u 27. minuti na +11, 45-56, ali ovaj put nije dozvolio Ciboni povratak u utakmicu niti u jednom trenutku.

Zadar je izdominirao Cibonu u skoku (16/34!) i tu se krije glavni razlog visoke pobjede budući su u drugim elementima momčadi bile podjednake. Cibona je bila bolja u šutu za dva, Zadar u šutu za tri i s linije bacanja. Zadar je imao više izgubljenih lopti (16/13) i na tome će Jusup morati poraditi.

Zadrane su do pobjede predvodili sjajni Amar Gegić koji je utakmicu završio s 30 poena (12/13 za dva) uz 5 skokova, 4 asista (i 6 izgubljeih lopti), Lovro Mazalin je dodao 16 poena uz 8 skolpva i 3 asista, Dominic Gilbert je zabio 10 uz 4 skoka (i nevjerojatnih +37 u +/- rubrici). Karlo Žganec je odigrao fenomenalnu all-round utakmicu na rubu triple-doublea s 9 poena te po 8 skokova i asista, a kapetan Marko Ramljak je zabio 6 poena uz 7 skokova.

Kod Cibone bolji od ostalih bili su Ročak s 18 poena i 5 skokova, 18 je zabio i Jok, Barber je dodao 17 poena i 7 asista, a Vuković 11 poena uz 5 skokova u 3 ukradene lopte.

Zadar je u drugom kolu, u srijedu 25. rujna s početkom u 19 sati domaćin momčadi Igokee u Krešinom domu, dok Cibona u utorak, 1. listopada u 18 sati dočekuje momčad SC Derbyja u Draženovom domu.

U subotu će igrati treći hrvatski predstavnik, Split na domaćem parketu od 18 sati igra protiv Igokee.


Reci što misliš!