Sport

Košarka, HT Premijer Liga doigravanje za prvaka

Jupe majstore! Zadar razbio Split za četvrti naslov prvaka Hrvatske uz triple-double Božića

Jupe majstore! Zadar razbio Split za četvrti naslov prvaka Hrvatske uz triple-double Božića
Šime Zelić/ PIXSELL

U trećoj utakmici finalne serije za prvaka Hrvatske, košarkaši Zadra su u sjajnoj atmosferi do posljednjeg mjesta ispunjenog Krešinog doma u potpunosti demolirali momčad Splita rezultatom 99-62 te na taj način maestralo stigli do četvrtog naslova prvaka Hrvatske!

U veličanstvenoj atmosferi potpuno ispunjenog Krešinog doma prije početka utakmice ovacije su zaslužila "zadarska dica", bivši košarkaši Zadra, dogogodišnji kapetan Ive Ivanov i Rok Stipčević koji su se koncem ove sezone oprostili od aktivnog igranja košarke te srebrni Vatreni, Danijel Subašić koji se također nedavo oprostio od aktivnog igranja nogometa.

Na poluvremenu su ovacije dobili državni prvaci, juniori i kadeti Zadra, kao i pretkadeti koji su osvojili drugo mjesto.

Prepun Krešin dom ipak se pokazao kao veći uteg Splićanima nego Zadranima koji nisu pokazali da osjećaju pritisak, pa su domaći polovicom prve dionice otišli na +6, 12-6 nakon koša sjajnog Ramljaka, a uskoro i na +10, 25-15 nakon trice Ramljaka i koša Božića. Na mali odmor otišlo se rezultatom 27-17 a uz Ramljaka sjajne role odigrali su Lakić s dvije trice i Davis. Čelična obrana i vrlo tečan i pametan napad bili su ključ sjajne zadarske igre.

Finale doigravanja, 3. utakmica: KK Zadar - KK Split 99-62 Finale doigravanja, 3. utakmica: KK Zadar - KK Split 99-62

I kada su svi pomislili kako Zadrani ne mogu odigrati kvalitetniju obranu, igrači na parketu su ih razuvjerili. Ramljak je potpuno iskopčao najboljeg igrača Splita Shortera (bez poena u prvom dijelu, 2 na cijeloj utamici) a napad je i dalje funkcionirao, možda ne kao u prvoj četvrtini ali ne niti bitno lošije.

Nakon četiri vezana poena odličnog Mekića Zadar bježi prvo na +14, a uskoro nakon novih njegovih poena (dvica i trica) te trice Drežnjaka i koša Ramljaka i na do tad najviših +21, 41-20 na sveopće oduševljenje zadarskih navijača u Krešinom domu.

Split se u tim trenucima potpuno raspao, promašivali su sve živo, u prvih 8 minuta druge dionice zabili su samo 6 poena a Zadrani su nastavili trpati koš gostiju tako da je polovicom 19. minute bilo +26, 49-23! Na poluvrijeme se otišlo s već tada nesdostižnih +25, 51-26. Zadrani su drugu dionicu dobili sa 24-9!

Zadrani su u prvih 20 minuta bili bolji u svim elementima košarkaške igre čemu svjedoči i indeks valorizacije momčadi: Zadar 64, Split 19!

Sjajne Zadrane u prvom poluvremenu predvodili su izvrsni kapetan Ramljak s 10 poena i 4 skoka, briljantni Božić već je bio na pragu triple-double učinka sa 9 koševa, 7 skokova i 6 asistencija, sjajni Mekić je također zabio 9, Lakić je dodao 8 uz 4 skoka a Žganec 7 poena dok je Davis ostao na 7 koševa iz prve četvrtine.

Kod Splita jedini napadački raspoložen bio je Vuko s 9 poena, Nelson je dodao 7 uz 3 skoka a Mavra je zabio 5 uz 3 asistencije.

Zadarska rapsodija na parketu Krešinog doma nastavila se i u drugom poluvremenu. Iako su počeli s nekoliko pogrešaka, vrlo brzo su se pribrali i sjajnom igrom u 26. minuti nakon trice Drežnjaka imali su nevjerojatnih 64-30! Otišli su Zadrani nakon ludog koša Drežnjaka i dodatnog bacanja i na +37, ali su Splićani s dvije trice malo ublažili do isteka 30. minute pa se u posljednju dionicu ušlo rezultatom 69-36! U drugoj i trećoj dionici Zadrani su Splitu dopustili samo 19 poena.

Početkom 34. minute nakon trice Drežnjaka na semaforu je svijetlilo nestvarnih 82-38 (da, 44 poena razlike!) pa su Subotić i Jusup na parket poslali igrače koji su inače imali manju minutažu. U 38. minuti igru je uz "standing ovation" napustio i "vanzemaljac" Luka Božić koji je utakmicu i veličanstvenu sezonu završio s triple-double učinkom: 16 poena, 13 skokova i 11 asistencija! Bravo velemajstore!

U općem deliriju navijača Zadra u Krešinom domu niti zadarski mladci nisu dopustili Splitu da bitno smanji razliku pa je završilo rezultatom 99-62 za više nego zasluženo slavlje Zadra i četvrti naslov prvaka Hrvatske!

Jusup je još jednom pokazao zašto je najbolji trener u Hrvatskoj (nažalost i najpodcjenjeniji!), u potpunosti je nadigrao svog kolegu na klupi Splita, Srđana Subotića i napokon više nego zasluženo stigao do svog prvog trenerskog naslova prvaka Hrvatske! Splitu je čelična zadarska obrana s Jupinim potpisom dopustila 36 poena u prvih 30 minuta, a u posljednjoj su kad su na parketu bili zadarski mladići i kad je odavno već sve bilo riješeno zabili su preostalih 26 poena.

Statistika utakmice

Zadar je više nego uvjerljive pobjede i novog naslova prvaka došao prije svega sjajno postavljenom (od Jusupa i stožera, naravno)  momčadskom igrom, čeličnom obranom i sjajnim napadom, a predvodio ih je MVP doigravanja i finalne serije s već spomenutim triple-double učinkom, izvrsni su bili Drežnjak s 19 koševa, Lakić je dodao 13 uz 5 skokova a Ramljak 10 uz 5 skokova. No svi koji su večeras zaigrali u bijelom dresu opravdali su svoj nastup!

Kod Splita manje loši od ostalih bili su Vuko s 11 poena i Tišma s 8 koševa. Potpuno su podbacili Amerikanci Shorter i Sullivan s po 2 poena a nešto malo bolji bio je Nelson sa 7 poena.


Reci što misliš!