Sport

Košarka, HT Premijer Liga doigravanje za prvaka

Sjajni Ramljak tricom sa sirenom donio pobjedu Zadru za 1-0 protiv Cibone

Sjajni Ramljak tricom sa sirenom donio pobjedu Zadru za 1-0 protiv Cibone
Šime Zelić/ PIXSELL

U prvoj polufinalnoj utakmici doigravanja za prvaka Hrvatske večeras su u Krešinom domu pred oko 3 tisuće gledatelja, koašrkaši Zadra u dramatičnoj završnici tricom sjajnog Ramljaka u posljednjoj sekundi upisali pobjedu protiv Cibone rezultatom 85-82 i poveli s 1-0 u seriji.

Zadrani su u prvoj utakmici polufinala doigravanja bili bez ozljeđenog Čampare dok je Cibona bila bez također ozljeđenih Perasovića i Bundovića.

Polufinale doigravanja, 1. utakmica: KK Zadar - KK Cibona Polufinale doigravanja, 1. utakmica: KK Zadar - KK Cibona 85-82

Prva dionica protekla u stalnoj minimalnoJ prednosti Zadrana koje je u uvodnim minutama nosio Žganec (9 poena) uz malu pomoć Davisa, dok je s druge strane odlično ušao Mazalin (13 poena). Imali su Zadrani +4, u dva navrata, pa čak i +6, 22-16 na ulasku u 10. minutu ali su cibosi preko Mazalina smanjili na minimalnih 22-20 na isteku prve dionice.

Ulaskom Mekića Zadar je napokon odličan skok (pogotovo napadački) uspio popratiti i vanjskim šutom pa je nakon njegove druge trice poveo s +9, 38-29 polovinom druge četvrtine. Nakon druge trice Ramljaka i polaganja Lakića Zadrani prvi put odlaze na +12, a prvo poluvrijeme je novom, osmom tricom Zadra zaključio Lakić za 52-40.

Interesantno je da su domaći na poluvrijeme otišli s lijepih +12, bez ikakvog napadačkog učinka najboljeg igrača Božića koji je posljednjih 5 minuta druge dionice prosjedio na klupi. Zadar je bio bolji u  skoku (19/15), isporučili su duplo više asistencija (14/7), trice su šutirali 40 posto (8/29) dok je Cibona ostala na 1/6 a očajno su izvodili slobodna bacanja (13/19), Zadar (8/9).

Zadrane su predvodili sjajni Ramljak s 13 poena te po 5 skokova i asistencija, Žganec je dodao 9, a Lakić i Mekić po 8 koševa. Kod Cibone Mazalin je zabio 16 a Ljubičić 14 poena (ali i 4 faula).

Cibona je puno bolje ušla u drugo poluvrijeme, Radovčić i Ljubičić su se razigrali i serijom 5-11, smanjili na samo -6, pa je Jusup morao zvati svoje na konzultacije. Vratili su se nakon toga domaćini na +9, ali gosti se nisu predavali, počeli su zabijati i trice a u posljednju četvrtinu ušlo se vodstvom Zadra +7, 66-59 nakon što je Božić zabio svoje prve poene na utakmici.

Pad Zadrana nastavio se i u posljednjoj dionici, razigrao se Kapusta koji je s tri trice držao priključak cibosa. Tricom Ramljaka u 36. minuti Zadar je još uvijek imao lijepih +7, 76-69. Tricom Kapuste i bacanjima Smajlagića vukovi su se prišuljali na samo -2, 76-74, ali Drežnjak napokon zabija tricu (1/7) za povratak domaćih na +5.

Ušlo se u penal završnicu u kojoj se Cibona bolje snašla te se prišuljala na minimalnih 79-78, 21 sekundu prije kraja. Žganec zabija samo jedno bacanje za +2 Zadra nakon nesportske Ljubičića, Majcunić u napadu radi (nesuđeni nesportski) prekršaj no Drežnjak 15 sekundi prije kraja promašuje oba bacanja. Kapusta zabija oba bacanja nakon faula Ramljaka i u posljednjih 14 sekundi ušlo se u egalu rezultatom 80-80.

Drežnjak ovaj put zabija oba bacanja nakon faula Majcunića, a s druge strane polaganjem uzvraća Smajlagić. Posljednjih 7 sekundi Zadrani su ipak izradili akciju za pobjedu, Božić je našao samog Ramljaka koji zabija tricu u posljednjoj sekundi za pobjedu Zadra na oduševljenje navijača Zadra i vodstvo 1-0 u polufinalnoj seriji.

Zadrani su utakmicu gotovo 40 minuta držali u svojim rukama ali su velikim padom u drugom poluvremenu dopustili Ciboni povratak u utakmicu i veliku dramu koja je na njihovu sreću ipak dobila happy ending zahvaljujući sjajnom Ramljaku. U prvom dijelu Jusupovi momci zabili su 52 a u drugom samo 33 poena.

Kompletna statistika

Zadrane je do pobjede odveo sjajni Marko Ramljak s 27 poena (za tri je šutirao 4/9 uključujući i pobjedničku tricu), 11 skokova i 5 asistencija, Žganec je dodao 13 koševa uz po 4 skoka i asista, Drežnjak je zabio 12 uz 9 skokova a Mekić 10 poena.

Kod Cibone Mazalin je zabio 20, Ljubičić 17, Kapusta 14 uz 7 asistencija a Aranitović je dodao 10 koševa.

Druga polufinalna utakmica igrat će se Draženovom domu u Zagrebu u srijedu, 24. svibnja s početkom u 19 sati.


Reci što misliš!