Sport

nogometno proljeće

Gojun: Zadar će u budućnosti biti još konkurentniji!

Gojun: Zadar će u budućnosti biti još konkurentniji!
HNK Zadar

Pioniri i kadeti Zadra ove su godine osigurali opstanak u Prvoj HNL i ušli u top 10 hrvatskog nogometa. Priču o ovogodišnjem uspjehu predstavio je voditelj škole nogometa HNK Zadar Krešimir Gojun.

Kada je nadareni pionir Zadra Karlo Budanović zabio u Vinkovcima za pobjedu protiv Cibalije, raširio je ruke kao da je cijeli svijet njegov. Isto je učinio samo nekoliko dana ranije kada je pogodio za 1:0 protiv Dinama te na samom početku te utakmice nagovijestio sretan epilog prve prvoligaške sezone Zadra.

No mogao je to biti vrckasti dribler Gabrijel Čirjak, borbeni i beskompromisni Ante Šimović, ili gotovo bilo tko iz pionirskog rostera Zadra koji je dva kola prije kraja Prve HNL zacementirao opstanak u elitnom domaćem nogometnom natjecanju. Ne čudi stoga čestitka koju je nedavno na Stanove adresirao Ivan Gudelj, i to u formi poziva šestorici zadarskih pionira i treneru Anti Striniću za utakmicu najboljih u Dalmaciji.

Ista je priča s kadetima Zadra koji su samo koji sat kasnije u Vinkovcima, nakon trijumfa pionira, travnjak uz rijeku Bosut napustili kao sretno (o)vjenčani prvoligaši. Sebastijan Kajtazi tada je bio potopio Vinkovčane, dok je ranije na drugim travnjacima Prve HNL ulogu ledolomca i zapovjednika jurišnog broda imao prvi topnik Zadra, admiral Mihael Bugarija. Snagu kadeta koji su letjeli na energetski certifikat Marina Uskoka Šimuna Butića – šesnaestogodišnjaka koji su dan-dva prije nego je osiguran opstanak, na petnaestak minuta udahnuli seniorski travnjak – osjetile su gotovo sve najbolje momčadi u Hrvatskoj. Trener Ante Morić na koncu je isijavao ponosom.

Ovu priču o mlađim uzrastima HNK Zadar mogli bi ukrasiti činjenicom da se Zadrani u dvije uzrasne kategorije – pioniri i kadeti – nalaze u top 10 hrvatskog nogometa, ali je također možemo začiniti promocijom nadarenih juniora u seniorskom dresu. Zato bi sezona koja još uvijek traje u seniorskoj Trećoj NL te u kategorijama juniora, mlađih pionira, druge momčadi kadeta i druge momčadi pionira, mogla biti upamćena kao jedna od najboljih ikad, ili barem najbolja u posljednjem desetljeću. A počelo je tiho na pressici prije dvije godine kada je iskusni nogometni stručnjak Krešimir Gojun potpisao za HNK Zadar i tako postao novi voditelj nogometne škole.

Gojun je prije dolaska u Zadar vodio sve uzrasne kategorije zagrebačkog Dinama i bio voditelj Akademije HNK Hajduk, nogometnih škola iz kojih dolazi najveći broj reprezentativaca i oko kojih se, prije ili kasnije, okuplja sve najbolje u hrvatskom nogometu. No Zadar je tada bio odlučio promijeniti priču.

– Dugo sam u nogometu, smatram da svojim znanjem i iskustvom mogu pridonijeti da se Zadar digne na viši nivo, a to je Prva HNL – kazao je tada Gojun uvjeren u svoje sposobnosti i objašnjavajući razloge dolaska u grad u kojemu su prve korake napravili srebrni i brončani reprezentativci Luka ModrićDanijel SubašićŠime Vrsaljko i Dominik Livaković, potom kultni Vatreni Dado Pršo i najbolji igrač HNL-a iz 2011. Ivan Santini. Time lista zadarskih igrača koji su ostavili dubok trag u hrvatskom nogometu nipošto nije konačna ili zaključena.

– Zadar nema problem talentirane djece, nego problem nastaje zbog odlaska nadarenih igrača. Zato treba vidjeti zašto ta nadarena djeca odlaze u druge sredine, odnosno druge gradske klubove – primijetio je Gojun. Dvije godine nakon prvih dojmova novog voditelja nogometne škole podijeljenih sa zadarskom nogometnom javnosti, nadareni dječaci igraju na Višnjiku i Stanovima sa svojim vršnjacima iz cijele Hrvatske. A kada zabiju Dinamu, Lokomotivi, Slaven Belupu, Istri 1961, ili bilo kojoj drugoj prvoligaškoj momčadi, šire ruke kao da je cijeli svijet njihov. I to u plavo-bijelom dresu Zadra, a taj će posao raditi i sljedeće godine.

– Jedan smo cilj postigli, a sada idemo dalje. Lijepo je kad vidiš da pioniri napreduju i da su postali konkurentni svim klubovima u HNL-u. No nisu nam porasla krila, jer nema mjesta euforiji – kaže Gojun. Bila je to nova uvodna riječ ili dojam voditelja škole nogometa HNK Zadar, čovjeka koji je, kako je najavio, uočio problem i napravio prvi korak.

– Iako je manje-više sve vezano uz rezultat, ipak nam iskustvo govori kako nikad nije dobro biti pretjeran. Svakako imamo pravo na veselje, jer smo postigli uspjeh. Sljedeće godine će neke druge generacije imati priliku igrati u najboljem natjecanju u Hrvatskoj, pa iako rezultat nije uvijek mjerilo, odnosno nije jedino mjerilo, ipak nam govori koliko jesmo ili nismo nešto dobro napravili. A ova je priča dobra za HNK Zadar – smatra Gojun.

Neki od igrača koji su sudjelovali u stvaranju i zadržavanju prvoligaškog ambijenta u Zadru bili su Uskok i Butić, kadeti koji su ovog proljeća okusili seniorski travnjak na Stanovima protiv gostujuće Uranije. Trener Dragan Blatnjak nagradio ih je za pokazani talent i trud, ali je zadarski head coach također iskoristio moment da se šesnaestogodišnjacima uoči odlučujuće utakmice kadeta u Vinkovcima – ugrade krila.

– Ne volim da se takve stvari događaju prerano, pogotovo u situaciji kada seniori igraju na rezultat, ali jednostavno se poklopilo. Trebali su nam juniori u svojoj kategoriji, koji su, s druge strane, ove godine dosta participirali u prvoj momčadi – ističe voditelj škole nogometa HNK Zadar. Kada je riječ o juniorima, ofenzivni veznjak Josip Brkić i branič Patrik Mrkela su pokazali da se na njih može ozbiljno računati u sljedećoj sezoni, i to s više nastupa i minuta u igri.

– Jesu, neki su pokazali da mogu igrati u seniorskoj konkurenciji, ali smo zato izgubili igrače za juniorsku selekciju. To je tako. Uspjeli smo promovirati neke naše juniore, jer talenta svakako imamo, ali nam nedostaju uvjeti za rad. Puno puta sam o tomu govorio, zaista nam nedostaje malo više suporta. Talent se mora razviti, to je ključ uspjeha, iako smo uspjeli postići rezultat i razviti igrače u skromnim uvjetima. Radimo koliko možemo, a pokazujemo kako u teškim okolnostima možemo i znamo funkcionirati. Najbitnije je da djeca napreduju – zaključuje Gojun priču ovogodišnjeg zadarskog nogometnog proljeća.

“OVAJ JE NOVI MARADONA”

Seniorski nogomet ove je sezone dosad osjetilo devet 18-godišnjaka i mlađih, prije svih rekorder po broju nastupa i dva puta asistent Josip Brkić (10 nastupa), potom rekorder po minutaži Patrik Mrkela (414 minuta) te dvostruki seniorski strijelac i prvi juniorski topnik (15 golova) Mateo Bačić koji je do ozljede prikupio 9 nastupa sa 187 minuta u igri. Donat Senkić (153 minute) i Toni Baričević (63 minute) nastupili su na 4 utakmice. Seniorsku premijeru odradili su David Filipović i GrgaToni Šoša te kadeti Marino Uskok Šimun Butić. Čak devet mladih i nadarenih igrača upoznala je publika na Stanovima, ali je pitanje kada ćemo na Stanovima pored povremenih bljeskova vidjeti i njihovu eksploziju?

– Igrači ipak moraju proći kroz neki svoj staž i sazrijevanje u selekciji, među vršnjacima, kako bi kasnije mogli u kontinuitetu pružati dobre igre u seniorima. Dogodi se tako da se odigra jedna dobra utakmica i onda svi kažu „ovaj je novi Maradona“, ali kada se potom odigraju dvije-tri loše utakmice, dolazi do pada. Tada igrač košta prvu momčad bodova. Takvi primjeri su brojni, najsvježiji je Mario Vušković iz Hajduka. Koliko god mladi igrači ponekad željeli igrati seniorski nogomet, to nije baš tako lako. Tijelo to jednostavno ne prati, seniori su stepenica iznad – kaže Gojun.

U BUDUĆNOSTI ĆE ZADAR BITI JOŠ KONKURENTNIJI

– Polako slažemo niže kategorije koje bi u dogledno vrijeme, kada prođu kroz treninge, utakmice, rad i prilagodbu u uzrasnim kategorijama, trebale biti nogometno kvalitetnije generacije od prethodnih. A ta nas spoznaja veseli. Ako nas još budu pratili bolji uvjeti, onda bi to moglo biti zaista jako dobro za HNK Zadar – kaže prvi čovjek škole nogometa. Malo strpljenja, dodaje Gojun, trebat će i za seniorsku momčad.

– Doći će rezultat, sazrjet će vrijeme. Znam da bi navijači htjeli da uspjeh dođe preko noći, ali u sportu to ne ide baš tako – primjećuje Gojun.


Reci što misliš!