Sport

Košarka, AdmiralBet ABA liga

FMP u završnici razbio Zadrane ali više od poraza brine ozljeda Božića

FMP u završnici razbio Zadrane ali više od poraza brine ozljeda Božića
ABA League j.t.d./Dragana Stjepanovic

U 22. kolu regionalne AdmiralBet ABA lige večeras su košarkaši Zadra doživjeli težak poraz u Beogradu na gostovanju kod momčadi FMP-a rezultatom 112-87. No više od jedne loše partije i najgore obrambene utakmice ove sezone, brine ozljeda gležnja Luke Božića.

Na krilima Davisa (4 poena) i Žganeca (2 bacanja) poveli su Zadrani zarana sa 0-6, a nakon trice Ramljaka uskoro su imali i +8. 3-11. Ipak, domaći su se pomalo konsolidirali pa su kođem Izundua u 7. minuti samnjili na 13-15. Drežnjak i Božić s linije vraćaju Zadrane na +6, ali tada se budi Amerikanac Beech te s dva sjajna zakucavanja, dodatnim bacanjem pokrteće domaće koji nakon koša Simovića izjednačuju na 23-23. Do malog odmora gosti su ipak zadržali minimalnu prednost, biolo je 28-29. U prvih 10 minuta ispucana su čak 24 slobodna bacanja (FMP 8, Zadar 16!).

Suci su potpuno "uškopili"utakmicu svirajući sve što postoji i više od toga. Poveli su Zadrani ponovo s +5, 31-36 nakon trice i sjajne asistencijeČampare za Davisa, ali su "domaći" Amerikanac Manning i Izundu ponovo izjednačili na 37-37. Poveli su domaći nakon toga i s +5, 47-42 s četiri vezana poena Pavićevića. Božić i Čampara vraćaju Zadar na -1, ali tada domaćini preko Moora (4 poena) i tricom Simovića odlaze na najviših +8, 56-48. Do isteka 20. minute Božić zabija jedno bacanje za -7, 56-49.

Zadrani se nisu snašli u isprekidanoj igri koju su režirali suci (sudili ukupno 33 penala, ispucana čak 47 slobodna bacanja) i u posljednjim minutama su pali što su domaći iskoristili za lijepo vodstvo. Bili su gosti bolji u šutu za dva (49/57 posto), u skoku (13/16), isporučili više asistencija (9/13) ali i mali čak 13 izgubljenih lopti pa je rezultat ipak bio na strani domaćina.

Kod FMP-a Beech je zabio 12 (sve u prvoj četvrtini), a Moore i Manning po 10, dok je kod Zadra Ramljak stavio 10, a Davis i Božić (6 skokova) po 8 poena.

Ramljak i Božić držali su Zadrane većim dijelom treće dionice te su se nakon trice Božića približili na samo -1, 69-68 ali tada su se ponovo ukazali Moore s četiri lagana poena i Manning tricom i otišli ponovo na +8, 76-68, tri i pol minute prije isteka 30. minute. Moore je do kraja treće dionice radio velike probleme gostima pa je u posljednju četvrtinu ušao s 25 poena na kontu, a FMP je vodio 83-73.

U posljednjoj četvrtini ioanko večeras porozna obrana Zadrana počela je puštati na sve strane, lopte su se gubile u serijama a raspoloženi Moore i kompanija nemilosrdno su trpali koš gostiju tako da su na 4 i pol minute prije kraja bili na 99 poena (Zadar 83) i utakmica je bila riješena. Do kraja domaći su razliku protiv izgubljenih Zadrana povećali na previsokih ali više nego zasluženih 112-87!

Više od poraza u utakmici u kojoj su zaboravili kako se igra obrana, brine ozljeda Božića koji je u posljednjoj četvrtini nezgodno doskočio i utakmicu je završio na klupi s ledom oko gležnja. Nadamo se da nije ništa ozbiljnije jer Zadrane već u ponedjeljak čeka derbi protiv Splita u Krešinom domu u Ligi za prvaka.

Statistika utakmice

Kod FMP-a najbolji omaleni ali sjajni Amerikanac Moore s 31 košem i 4 ukradene lopte u 26 minuta na parketu, Beech je dodao 19 kao i Manning uz 8 asistencija a Izundu i Janković po 12 poena.

Kod Zadra jedini raspoloženi za igru bili su Božić (10 skokova, 4 asista ali i 5 izgubljenih lopti) te Ramljak s po 25 poena. Davis je dodao 10 a samozatajni Drežnjak 8 poena.


Reci što misliš!