Sport

na svoj rođendan

Levačić ispisala povijest: Postala najmlađa žena koja je preplivala "Oceanovih sedam"

Levačić ispisala povijest: Postala najmlađa žena koja je preplivala

Hrvatska plivačica Dina Levačić uspjela je, nakon 11 sati plivanja, preplivati Cookov prolaz. I sve to na svoj 27. rođendan.

Ovaj prolaz razdvaja Južni i Sjeverni otok na Novom Zelandu i jedna je od relacija koje čine “Oceanovih sedam” u plivanju na otvorenom moru.

“Cookov prolaz se nalazi između Sjevernog i Južnog otoka Novog Zelanda��. Na oba otoka su stijenovite litice, a između hladno (14ºC – 17ºC) i uzburkano more.

Ovo je svakako poseban izazov za najsposobnije i najhrabrije plivače, jer plivati 23 km uz jaku struju u hladnom moru, praćenom meduzama i moguće morskim psima, mogu samo oni najjači i najspremniji tijelom i umom. Jedan od izazova ovog preplivavanja je izrazito promjenjivo vrijeme (vjetar), zbog kojeg se do zadnjeg trenutka ne može potvditi start preplivavanja. Često se dogodi da se ispliva i 40km ili da se mora odustati zbog vremenskih prilika 2 – 3km od cilja. Do danas su samo 103 osobe uspjele preplivati ovaj prolaz.Hipotermija i promjena vremenskih uvjeta tijekom preplivavanja najčešći su razlozi zbog kojih pokušaji ne uspiju”, pisala je Levačić ranije.

Dina je ovime skupila svih Oceanovih sedam i postala tek 23. osoba u povijesti kojoj je to uspjelo. Postignuće je i veće jer je postala najmlađa ženska osoba kojoj je pošlo za rukom ostvariti ovaj veliki cilj.


Reci što misliš!