Sport

karate klub optimist

Frane Herenda: Važno je biti bolji od jučerašnjeg sebe

Frane Herenda: Važno je biti bolji od jučerašnjeg sebe

Od nedavno je s radom u Zadru započeo karate klub Optimist. Trener Frane Herenda u karateu je od djetinjstva, licencirani je trener Svjetske karate federacije i nositelj 2. DAN majstorskog karate zvanja.

Iza njega je višegodišnje iskustvo treniranja djece, s nizom rezultata.

U temelje trenerskog rada stavlja fizički i duhovni razvoj pojedinca, te prenošenje znanja i ljubavi o japanskoj kulturi i karateu kao tradicionalnoj vještini, s potencijalnom primjenom u samoobrani.

- Govorili su mi što će ti još to u životu, što ti posao i pisanje ne oduzimaju dovoljno vremena, ali zapravo od srednje škole sanjarim o vlastitom karate klubu i bilo je pitanje vremena kad ću se odvažiti, kazao nam je Herenda.

Potaknut davnim željama i promišljanjem da je ulazak u četvrto desetljeće života baš pravo vrijeme za takav korak, s dovoljno sportskog i životnog iskustva iza sebe, krenuo je s obitelji i prijateljima u ''nove pobjede''.

- U karateu nisam nikad bio vrhunski natjecatelj, najbolje rezultate ostvario sam tek kao veteran, ali sam zato uvijek volio podučavati i kroz vlastitu djecu shvatio da mogu pomoći drugima da ostvare svoje potencijale i postignu određene rezultate. U svemu, pa tako i u karateu, smatram da se ne borimo i ne natječemo s drugima, već da se trebamo truditi biti bolji od jučerašnjeg sebe.

Karate nije samo sport, smatra Herenda - ono je ponajprije vještina koja integrira duh i tijelo, uči nas strategiji, taktici, ali i odgovornosti prema drugima te u središte stavlja časno ponašanje.

- Kroz treninge učimo i radimo upravo po tim principima, a nerijetko spominjemo i elemente japanske borilačke kulture i povijesti.

Optimist prima članove tijekom cijele godine: djecu od predškolske dobi, ali i odrasle rekreativce bez iskustva u karateu.

 


Reci što misliš!

  Vezane vijesti