Sport

muzej zd košarke

Ari u srcu Zadrana!

Ari u srcu Zadrana!

Sretan rođendan Arijanu Komazecu! Njegovog debija, velik je odmak godina, malo tko se više sjeća (Olimpija, 1986 godine) ali njegovog povratka, oduševljenja u gradu i dočeka, vjerujemo, većina od vas. Ari u srcu Zadrana!

Arijan je rođen 23. siječnja 1970. u Zadru, a košarku počinje trenirati 10 godina kasnije, 1980. u školi košarke košarkaškog kluba Zadar.

Bilo je to vrijeme jako velike popularnosti košarke i KK Zadar u gradu, kad je u potpunosti opravdano mogao biti dodijeljen epitet “grada košarke”, a među ostalim i na snažnim temeljima osvojena dva uzastopna naslova prvaka Jugoslavije, 1974. i 1975. godine.

Za svoju debitantsku sezonu Komazec vjerojatno nije mogao poželjeti bolju od one iz 1985. godine, odnosno 1986. kada momčad iz Jazina osvaja legendarni i opjevani naslov prvaka pobjedom nad Cibonom u Zagrebu rezultatom 110:111, a on čini dio te šampionske momčadi kojoj ga priključuje trener Vlado Đurović. Svoje prve seniorske minute za matični klub odigrava 2. siječnja 1986 u Jazinama, 21 dan prije svog 16. rođendana. Protivnik je u prijateljskoj utakmici bila Šibenka, navodi Crosarka.

Kad je riječ o nastupima u reprezentaciji, u vremenskom razdoblju početka 90-ih godina ističe se i na tom planu te kao dio nacionalnih vrsta osvaja medalje na međunarodnim natjecanjima. Prvo 1990. u Buneos Airesu kao član reprezentacije Jugoslavije osvaja zlato na Svjetskom prvenstvu, da bi medalju istog sjaja i s istom reprezentacijom osvojio i u Rimu 1991. na Europskom prvenstvu.

No, ono čime se posebno može pohvaliti jest srebrna medalja iz Barcelone 1992. kada igra za Hrvatsku na veličanstveno odigranim Olimpijskim igrama, uz bok s Draženom, Rađom, Kukočem i ostalim igračima koji su činili najbolju hrvatsku generaciju ikad, te u prosjeku zabija 12,8 poena. To ističe, uz osvajanje kupa sa Zadrom, kao jedan od dva najdraža uspjeha u karijeri, a za što je dobio i državnu nagradu za sport “Franjo Bučar”.

Poslije toga stižu odličja s Europskih prvenstava 1993. i 1995., u Njemačkoj i Grčkoj, oba brončana.

Kroz većinu reprezentativnih akcija bio je i najbolji strijelac momčadi.


Reci što misliš!