Sport

u klasi Melges 24

Europski prvaci u Zadru osvojili i hrvatski naslov, Ivan Kljaković Gašpić pobjednik CRO Melges 24 serije

Europski prvaci u Zadru osvojili i hrvatski naslov, Ivan Kljaković Gašpić pobjednik CRO Melges 24 serije
Hrvoje Duvančić / regate.com.hr

Trogirska posada Mataran 24 u sastavu u sastavu Ante Botica, Ivo Matić, Mario Škrlj, Damir Civadelić i Bruna Princivali pobjednik je otvorenog prvenstva Hrvatske u klasi Melges 24

Prvenstvo se od petka 25. do nedjelje 27. studenoga jedrilo u Zadru u organizaciji Jedriličarskog kluba Uskok i uz partnerstvo specijalne bolnice Medico, OneSailsa, Sailing Pointa, Digitalnog akvarija, Urbanih ideja i Turističke zajednice Zadar.

Na Zadar CRO Melges 24 Cupu nastupilo je ukupno 21 posada s 93 jedriličara iz Hrvatske i Ukrajine, a nakon sedam jedrenja europski prvaci i doprvaci s nedavnog održanog prvenstva u Genovi osvojili su zlato ispred posada Razjaren i Strilica Zuxu.

32c5374f608354b0506b12e6f63c5a2c.jpg?v=2'Na početku godine kada smo krenuli u projekt Melges 24 bili smo skupina prijatelja koja želi jedriti i dobro se zabavljati na regatama, a na kraju sezone vraćamo se kući s punim rukama trofeja. Naravno sretni smo zbog svih naslova koje smo osvojili, ali isto tako i umorni jer svih ovi uspjesi, istovremeno dižu adrenalin i stres. Regata u Zadru bila je potpuno neizvjesna do samog kraja, borili smo se s nekoliko posada za naslov. Do zlata su mogli stići Ante Ćesić, Filip Jurišić i Ivan Kljaković Gašpić, ali na koncu je presudilo nekoliko sitnih nijansi da se Mataran 24 popne na najvišu stepenicu na postolju', ispričao je Mario Škrlj, taktičar trogirske posade.

Bivši juniorski svjetski prvak u klasi 470 Ante Ćesić do samog se kraja držao u igri za naslov. U sedam jedrenja najlošiji plasman mu je bilo sedmo mjesto, a na kraju je za Trogiranima zaostao četiri boda.

'Srebro je ludilo plasman za posadu Razjaren. Sve skupa zajedno imamo 25 dana u brodu, tako da je postolje u ovakvoj konkurenciji sjajan rezultat. Vrhunska regata u organizaciji Uskoka bila je praznik jedrenja', pojasnio je Ante Ćesić.

Filip Jurišić i Strilica Zuxu prvi su dan natjecanja završili kao vodeća posada. Potom su nedjelju pobjedom u šestom jedrenju stigli na bod od Matarana 24, ali su u posljednjem jedrenju prvenstva u kojem je 'pobjednik uzeo sve' stigli u cilj kao 11.

'Imali smo jako kvalitetnu regatu, neizvjesnu do samog kraja. Realna je činjenica za moju posadu i mene da smo bez ikakve pripreme i treninga, do samog kraja bili u borbi za zlato i to je razlog da budemo itekako zadovoljni rezultatom. Konkurencija je bila osjetno kvalitetnija uspoređujući prošlogodišnje prvenstvo i to je potvrda da se klasa Melges24 razvija u pravom smjeru', naglasio je Filip Jurišić, osvajač svjetske bronce i europskog srebra u klasi ILCA7.

Zadar je bio i posljednja stanica serije CRO Melges 24 Cup koja je u kalendaru ove godine imala sedam regata. Osvajač prestižnog naslova trenutačno najbolje jedriličarske serije u Hrvatskoj je posada Universitas Nova u sastavu Ivan Kljaković Gašpić, Marin Golem, Filip Miroić, Šime Markić i Mia Kljaković Gašpić, dok je u Corinthian konkurenciji još jedno zlato osvojio Mataran 24.

'Zasluženo smo osvojili naslov, imali smo konstantno jedrenje kroz cijelu sezonu, jedino ostaje žal što na prvenstvu Hrvatske u Zadru nismo osvojili medalju. To nam je izazov za iduću godinu. Što se tiče cijele serije, jako me veseli što smo okupili jako puno jedriličara, od najmlađih do najstarijih, koji redovito jedre regate Melgesa. Po meni, to je najveća vrijednost cijelog projekta. CRO Melges 24 ujedinio je sve jedriličarske entuzijaste koji uživaju u viteškoj borbi na moru', prokomentirao je Ivan Kljaković Gašpić, bivši hrvatski olimpijac u klasi Finn.

Konačni rezultati (7 jedrenja): 1. Mataran 24 17, 2. Razjaren 21, 3. Strilica Zuxu 23, 4. Universitas Nova 23, 5. Panjić 30, 6. Fjonda 31, 7. PointOne 40, 8. Amor Wave 49, 9. Obi-Wan 54, 10. Blue Label 56, 11. Joyrunner 60, 12. Yikes 65, 13. Cezibordo 68, 14. Tutta Forza 73, 15. Iggy 74, 16. Barmaley 83, 17. Zen 84, 18. SHE 98, 19. Lero 103, 20. Orage 113, 21. Palmina 115.

Top 3 ukupan redoslijed: 1. Mataran 24, 2. Razjaren, 3. Strilica Zuxu.

Top 3 Corinthian: 1. Mataran 24, 2. Iggy, 3. Zen.


Reci što misliš!