Sport

CRO Melges 24 Cup

Europski prvaci preuzeli vodstvo na regati u Zadru

Europski prvaci preuzeli vodstvo na regati u Zadru
Hrvoje Duvančić / regate.com.hr

Nakon drugog dana regate Zadar CRO Melges 24 Cup u vodstvu je Mataran 24, a među prvih sedam posada na otvorenom prvenstvu Hrvatske razlika je samo devet bodova

Trogirska posada Mataran 24 u sastavu Ante Botica, Ivo Matić, Mario Škrlj, Damir Civadelić i Bruna Princivali preuzela je vodstvo nakon pet održanih jedrenja na Zadar CRO Melges 24 Cupu u organizaciji Jedriličarskog kluba Uskok na kojem nastupa 21 posada iz Hrvatske i Ukrajine. 

Uoči posljednjeg dana jedrenja na otvorenom prvenstvu Hrvatske koje se jedri uz partnerstvo specijalne bolnice Medico, OneSailsa, Sailing Pointa, Digitalnog akvarija, Urbanih ideja i Turističke zajednice Zadar drugo mjesto drži posada Razjaren s kormilarom Antom Ćesićem, dok je lider prvog dana, Strilica Zuxu s Filipom Jurišićem, trenutačno na trećoj poziciji. 

U subotu su po laganoj buri na regatnom polju između Puntamike i otoka Ugljana održana tri jedrenja u kojima su slavile tri različite posade – Razjaren, Panjić i Mataran 24. 

'Meni osobno je teže jedriti ovdje u Zadru nego na Europskom prvenstvu u Genovi. Lagani vjetar otežava posao taktičarima, a razlike među posadama su minimalne. To što smo u ovom trenutku vodeća posada, ništa ne znači. U ovako šarolikim uvjetima teško je prognozirati pobjednika', izjavio je Ivo Matić, član posade Mataran 24 koja je u Genovi osvojila naslov europskog prvaka u klasi Melges 24 u konkurenciji Corinthiana (amatera) i europsko srebro u ukupnom redoslijedu. 

Najveći pomak nakon subotnjeg jedrenja ostvarila je posada Panjić s kormilarom Lukom Šangulinom. S tri vrhunska jedrenja u kojima su osvojili prvo, drugo i četvrto mjesto Biograđani osvojili nagradu za brod dana i priključili se borbi za naslov prvaka Hrvatske.

'Nismo u petak jedrili toliko loše koliko to pokazuju rezultati, ali danas naravno da sam zadovoljniji nakon tri ulaska u Top 5. Meni osobno, danas je bilo lakše čitati polje, nego prvog dana kada u nekoliko situacija nisam mogao procijeniti kako odjedriti regatu. Flota je na ovom prvenstvu jako konkurentna, što u kombinaciji s lakšim vjetrom donosi jako neizvjesne regate', prokomentirao je Luka Šangulin.

Najbolji pokazatelj koliko je konkurencija u klasi Melges 24 žestoka je podatak kako je razlika između prvih sedam posada samo 9 bodova. Vodeći Mataran 24 ima 13 bodova, dok krug kandidata za postolje zatvara Point One s kormilarom Karlom Kuretom koji se nalazi na sedmom mjestu s 22 boda.

'Danas nismo uspjeli posložiti sve kockice u našem jedrenju, jednostavno nam je nedostajao taj jedan presudan korak za viši plasman', poručio je bivši hrvatski olimpijac Karlo Kuret.

Zadar CRO Melges 24 Cup (nakon 5 jedrenja): 1. Mataran 24 13, 2. Razjaren 14, 3. Strilica Zuxu 15, 4. Universitas Nova 16, 5. Fjonda 18, 6. Panjić 20, 7. Point One 22….


Reci što misliš!