Sport

4000 SUDIONIKA

Borna Ćorić, Deni Černi i Nataša Sobočan pridružuju se UNICEF-ovoj Mliječnoj stazi

Borna Ćorić, Deni Černi i Nataša Sobočan pridružuju se UNICEF-ovoj Mliječnoj stazi
Dino Stanin/PIXSELL

Tenisač Borna Ćorić te paraolimpijci Nataša Sobočan i Deni Černi pridružit će se UNICEF-ovoj humanitarnoj utrci Mliječnoj stazi koja se ove godine održava od 9. do 18. rujna, a kojom će se podržati provedba programa podrške za mentalno zdravlje djece i mladih u školama "PoMoZi Da"

Program provodi Hrvatski zavod za javno zdravstvo te se procjenjuje kako će se kroz program educirati više od 400 učitelja i nastavnika, a direktnu korist imat će više od 20.000 učenika osnovnih i srednjih škola.

Mliječna staza središnje je događanje UNICEF-ove kampanje za podršku mentalnom zdravlju djece i mladih kojoj je cilj ukazati na važnosti uklanjanja stigme oko mentalnog zdravlja koja često sprečava mlade da potraže pomoć.

Za ovogodišnju utrku prijavilo se već gotovo 4000 sudionika iz cijele Hrvatske, a Ćorić, Černi i Sobočan podijelili su svoja iskustva kako bi potakli razgovor o važnosti mentalnog zdravlja.

Tenisač Ćorić, koji Mliječnu stazu podržava već treću godinu zaredom, istaknuo kako su mu podrška i razumijevanje učitelja pomogli u usklađivanju teniskih i školskih obveza u osnovnoj školi, a podrška obitelji i danas mu je bitna.

"Smatram da je važno pričati o temama koje se smatraju 'tabu sadržajem’, a pogotovo kad je riječ o nečemu što odnosi ljudske živote. Bavim se individualnim sportom koji zahtjeva visoke mentalne i emocionalne napore i tim više sam svjestan koliko je mentalno zdravlje bitno za svaku osobu", istaknuo je Ćorić.

Mladima je poručio kako se mukotrpni trud i rad kad-tad naplate. 

"Nedavno sam prošao kroz težak period kad zbog teške ozljede ramena nisam znao hoću li ikad više moći igrati na najvišoj razini i to mi je bilo izuzetno teško jer je tenis moj život", ispričao je Ćorić te dodao kako je to prebrodio uz podršku ljudi oko sebe i veliki trud.

Paraolimpijac Černi, koji će se pridružiti drugi put, naveo je kako mentalno zdravlje vrlo važno jer ono utječe na način na koji razmišljamo, osjećamo se i djelujemo te je zato važno da se o toj temi govori i da svatko dobije podršku, o čemu može posvjedočiti iz vlastitog iskustva.

Mliječnu stazu već godinama podržava i UNICEF-ova prijateljica, paraolimpijka Sobočan, koja navela kako se još uvijek nedovoljno priča o mentalnom zdravlju. 

"Mislim da djeca i mladi još uvijek ne znaju kome se mogu obratiti i kako si pomoći, mnoga djeca i mladi teško se odlučuju razgovarati o onome što ih muči zbog srama ili straha od reakcije okoline", upozorila je.

Dodala je kako se čovjek s godinama nauči bolje brinuti o sebi i nauči mehanizme kako se nositi s nekim problemima, a tako je i ona uz podršku i sport uspješno prebrodila depresiju uzrokovanu osobnim gubicima.

(Hina)


Reci što misliš!