Sport

Vaterpolo, SP 2022.

Španjolska prejaka, hrvatski vaterpolisti protiv Grčke će igrati za broncu

Španjolska prejaka, hrvatski vaterpolisti protiv Grčke će igrati za broncu
Luka Stanzl/PIXSELL

U nedjelju, s početkom u 14.30 sati, hrvatska vaterpolska reprezentacija igrat će protiv Grčke za broncu na Svjetskom prvenstvu u Budimpešti. U polufinalu je Španjolska svladala Hrvatsku 10-5 (3-3, 2-0, 2-2, 3-0).

Hrvatska je u utakmici vodila samo jednom (3-2), a protiv Grka će se boriti za četvrto brončano odličje u posljednjih trinaest godina. Brončana je bila na svjetskim prvenstvima 2009., 2011. i 2013. godine. Srebro je osvojila 2015., a zlatnu medalju 2007. i 2017. godine.

Na startu dvoboja Španjolska je dva puta vodila, no zaostatak su brisali Žuvela i Bukić koji su pogađali s igračem više za 1-1 i 2-2. Krajem prve četvrtine zabio je Harkov za 3-2 hrvatske reprezentacije što je, pokazalo se do kraja ogleda, bilo jedino vodstvo Hrvatske na ovom polufinalnom susretu.

Od druge četvrtine krenuli su problemi Hrvatske u napadu. Žestoka španjolska obrana i vratar Aguirre bili su veliki problem za izabranike Ivice Tucka. Nije išlo s igračem više, pokušavalo se s uplivavanjima, ali u svakom smislu su se od španjolsku obranu odbijali hrvatski napadi.

U drugoj dionici dva pogotka postigao je Granados za 5-3 Španjolske, dok je u trećoj četvrtini probleme stvarao Sanahuja koji je zabio dva pogotka za odlazak Španjolaca na +3 (7-4).

Popadić i Bijač na vratima te kompletno hrvatska obrana nije odrađivala loš obrambeni posao, no napad nikako nije mogao stvoriti potpuni rezultatski kontakt sa suparnikom. Ipak, krajem treće četvrtine Bašić je iz daljine smanjio na 5-7 i time dao nadu.

No, u zadnjoj četvrtini prvo je Granados povećao na 8-5, dok je tri i pol minute prije kraja Mallarach zabio za velikih 9-5 i potvrdu španjolske pobjede. Kroz svo to vrijeme Hrvatska se nastavila mučiti u napadu i nikako nije pronalazila rješenje kako svladati španjolskog golmana Aguirrea.

Dva gola za Hrvatsku dao je Bukić, a po jedan Žuvela, Bašić i Harkov, dok je kod Španjolaca prednjačio Granados s četiri gola.

Hrvatskim vaterpolistima tako je pobjeda na Olimpijskim igrama u Londonu, prije čak deset godina, ostala kao posljednja u dvobojima protiv Španjolske.

Kao i prije tri godine u Gwangjuu u finalu Svjetskog prvenstva će igrati Italija i Španjolska. Finale se igra u nedjelju, od 20 sati, a prije tri godine slavili su Talijani.

Hrvatska - Španjolska 5-10 (3-3, 0-2, 2-2, 0-3)

HRVATSKA: Bijač, Popadić; Fatović, Krapić, Lazić, Bukić 2, Vukičević, Žuvela 1, Marinić Kragić, Vrlić, Bašić 1, Harkov 1.

ŠPANJOLSKA: Aguirre, Lorrio; Munarriz 1, Granados 4, Sanahuja 2, De Toro Dominguez 1, Gonfaus, Famera, Pegado, Compte, Perrone Rocha, Mallarach 2, Sanchez.

REALIZACIJA IGRAČA VIŠE: Hrvatska 2/9, Španjolska 4/8

PETERCI: Hrvatska -, Španjolska -


Reci što misliš!