Sport

Vaterpolo, SP 2022

Barakude protiv Njemačke do prve pobjede

Barakude protiv Njemačke do prve pobjede
Sportnet.hr

Hrvatski vaterpolisti pobijedili su reprezentaciju Njemačke sa 13-9 (4-1, 4-1, 2-2, 3-5) u utakmici 2. kola skupine B Svjetskog prvenstva, odigranoj u četvrtak u Debrecenu i tako došli do svoje prve pobjede.

Po tri pogotka za Hrvatsku postigli su Andrija Bašić i Ivan Krapić, a dvaput se u strijelce upisao Loren Fatović. Marko Bijač je sakupio šest obrana. Kod Nijemaca je najefikasniji bio Kuppers sa tri pogotka, dok je vratar Moritz Schenkel imao čak 12 obrana.

Hrvatski vaterpolisti očekivano su ostvarili prvu pobjedu na ovogodišnjem Svjetskom prvenstvu u Mađarskoj svladavši pomlađenu reprezentaciju Njemačke uvjerljivim nastupom u prvom poluvremenu i ne baš tako uvjerljivim u drugih 16 minuta. U prve dvije četvrtine izabranici Ivice Tucka pokazali su ozbiljan pristup što je rezultiralo sa šest pogodaka prednosti na poluvremenu.

Prva tri pogotka Hrvatska je postigla s igračem više uz stopostotnu realizaciju, a strijelci su bili Vrlić, Harkov i kapetan reprezentacije Krapić, koji je svojim drugim pogotkom donio tri pogotka prednosti (4-1) za ulazak u drugu četvrtinu.

I u drugom periodu dvoboja hrvatski vaterpolisti su nastavili su puniti mrežu Nijemaca, iako je njihov vratar Moritz Schenkel zapravo bio najzaslužniji što prednost Hrvatske nije bila i uvjerljivija, a ona je na ulazu u posljednju minutu prvog poluvremena bila 8-1.

Istih +7 (10-3) Hrvatska je imala kad je Andrija Bašić postigao svoj prvi pogodak, nešto manje od pet minuta prije kraja treće četvrtine. Tada je došlo do opuštanja u hrvatskoj reprezentaciji koje je rezultiralo promašajima u čistim situacijama i lako primljenim pogocima na drugoj strani. Hrvatska je bez pogotka ostala čak 10 minuta pa su Nijemci serijom od četiri pogotka od -7 došli na samo tri gola zaostatka (10-7) kad je do kraja utakmice ostalo tri minute.

Tucak je bio prisiljen pozvati minutu odmora u kojoj je svojim igračima očitao bukvicu, što je rezultiralo ozbiljnijim pristupom hrvatskih vaterpolista koji su do kraja utakmice postigli tri pogotka - dvaput je izvana mrežu zatresao Bašić, a jednom je strijelac bio Burić. Kuppers je dvaput bio strijelac za Nijemce, a konačnih 13-9 postavio je iz peterca.

Nakon nepotpunog drugog kola Hrvatska je došla na vrh skupine B s tri boda, ispred Japana koji ima dva i Grčke s jednim bodom, ali ove reprezentacije tek trebaju odigrati međusobni dvoboj. Njemačka je zadnja s dva poraza i bez bodova.

Hrvatska će u posljednjem kolu u subotu, 25. lipnja (18 sati), igrati protiv Japana, kad će u igri biti prvo mjesto u skupini i izravan plasman u četvrtfinale.     

HRVATSKA - NJEMAČKA 13-9 (4-1, 4-1, 2-2, 3-5)

HRVATSKA: Bijač 6 obrana, Popadić 1; Burić 1, Fatović 2, Krapić 3, Lazić, Bukić, Vukičević, Žuvela 1, Marinić Kragić 1, Vrlić 1, Bašić 3, Harkov 1

NJEMAČKA: Schenkel 12 obrana, Gotz; Božić 1, Korbel, Rotermund, Schutze 2, Jungling, Strelezkij 2, Kuppers 3 (1), Kubisch, Schipper, Gansen 1

REALIZACIJA IGRAČA VIŠE: Hrvatska 4/10, Njemačka 3/5

PETERCI: Hrvatska -, Njemačka 1/1


Reci što misliš!