Sport

Tenis

Jana Fett kroz kvalifikacije u glavni turnir Wimbledona

Jana Fett kroz kvalifikacije u glavni turnir Wimbledona
Davor Javorović/PIXSELL

Hrvatska tenisačica Jana Fett (WTA - 254.) zaigrat će u glavnom turniru na ovogodišnjem izdanju Wimbledona, nakon što je u četvrtak u meču posljednjeg kola kvalifikacija svladala Ukrajinku Katarinu Zavacku (WTA - 229.) sa 3-6, 6-3, 6-3 nakon dva sata i 11 minuta igre na terenu u Roehamptonu.

Za 25-godišnju Vrbovčanku ovo će biti treći nastup u karijeri u glavnom ždrijebu Grand Slam turnira, a prvi nakon što je prošla kvalifikacije. Ujedno, po drugi put će nastupiti u All England Clubu, gdje 2018. poražena u prvom kolu od Ruskinje Darije Kasatkine.

Bio je ovo treći međusobni dvoboj Fett i 22-godišnje ukrajinske tenisačice te treća pobjeda hrvatske predstavnice, iako je lošije započela dvoboj i nakon 40 minuta izgubila prvi set (3-6) u kojem joj je Zavacka čak triput oduzimala servis.

No, u nastavku dvoboja je Vrbovčanka je preuzela kontrolu meča ne dopustivši suparnici nijednu priliku za "break". S dva oduzeta servisa u drugom setu Fett je nakon 81 minute igre izjednačila na 1-1 u setovima, da bi joj jedan "break" u odlučujućem setu (3-1) bio dovoljan za veliku pobjedu. Kad je servirala za plasman u glavni ždrijeb Wimbledona, Vrbovčanka je došla do tri meč-lopte (40-0). Zavacka je prve dvije spasila natjeravši Fett na pogreške, da bi kod 40-30 hrvatska tenisačica pogodila prvi servis koji Ukrajinka nije uspjela vratiti u teren.

Iako je napravila nešto više neforsiranih pogrešaka (32-22), Fett je imala daleko više izravnih poena (40-14), a nakon prvog seta je značajno podigla realizaciju na svom prvom servisu, što se na kraju pokazalo presudnim.

Hrvatska će tako na ovogodišnjem Wimbledonu imati tri predstavnice u pojedinačnoj konkurenciji, jer su svojim plasmanom na WTA ljestvici izravno pravo nastupa stekle Petra Martić i Donna Vekić.

U muškoj kokunrenciji je Duje Ajduković poražen u zadnjem kolu kvalifikacija, a bolji od 21-godišnjeg Splićanina bio je Švicarac Alexander Ritschard sa 6-3, 7-5, 6-4. Tako će se u petak na ždrijebu za glavni turnir naći samo imena Marina Čilića, koji je postavljen za 14. nositelja, i Borne Ćorića.    


Reci što misliš!