Sport

Košarka, doigravanje za prvaka Hrvatske

Drežnjak i Mavra pokretači čudesnog povratka Zadra za pobjedu na Gripama i plasman u finalnu seriju

Drežnjak i Mavra pokretači čudesnog povratka Zadra za pobjedu na Gripama i plasman u finalnu seriju
Ivo Čagalj/PIXSELL

U "majstorici" polufinala doigravanja za prvaka Hrvatske, košarkaši Zadra su večeras na potpuno ispunjenim Gripama, nevjerojatnim povratkom s -11 (70-59) u posljednjih 6 i pol minuta napravili seriju 7-25 i na koncu više nego zasluženo slavili rezultatom 77-84 te se plasirali u finalnu seriju gdje će protiv Cibone braniti prošlosezonski naslov.

Nervoza odlučujuće utakmice ali i odlične obrane obaju momčadi rezultirali su većim brojem izgubljenih lopti s obje strane i lošim šutom pa u prvoj dionici nismo vidjeli veći broj poena. Nakon zakucavanja Thopmsopna u 8. minuti Zadrani su pobjegli na +6, 8-14 ali su Splićani brzo uzvratili. Koprodukcija Shortera i Jonesa donijela je brzo izjednačenje a Ukić je seriju 8-0 i novo vodstvo Splita zaključio krasnim prodorom. Da Zadrani na mali odmor ipak odu s vodstvom pobrinuo se Junaković trećom zadarskom tricom za 16-17.

Početak druge dionice obilježio je veteran Ukić koji je tricom i polaganjem odgovorio na tricu Thompsona a kada je Jones zabio iz reketa, Split je u vodstvu 23-20. U narednim minutama Zadrani su košem Certera i tricom Mavre ponovo u vodstvu. Dvije sjajne akcije Shortera na Jukića urodile su plodom a kada je Kovačević stavio tricu, Splićani su otišli na +4, 31-27 i Helbich je bio prisiljen reagirati. Uslijedila je odlična reakcija njegovih momaka i koševima Junakovića i Thompsona priča je minutu i pol prije poluvremena ponovo bila na početku, 31-31 i sad je Subotić bio taj koji je morao reagirati. I ovaj put je jezična juha urodila plodom te do kraja Ukić zabija tricu a Žganec Shorterom otpadak za +5, 36-31 Splita nakon prvih 20 minuta igre.

Split ovaj put nije bitno nadskakao Zadrane (18/16) ali su imali manje pogreški (3/7), više asista (11/7) i bili su bolji u šutu za dva poena (57/40 posto) dok su Zadrani bili bolji u šutu za tri poena (5/10) u odnosu na (4/14). Predvodio ih je Ukić s 10 poena, a po 6 su dodali Jukić i Jones, dok je kod Zadra Mavra zabio 8, a Junaković, Carter (7 skokova) i Thompson po 7 poena.

Odlično su Splićani krenuli u treću dionicu, trice su zabili Shorter, Vuko i Perković u tri uzastopna napada i otišli na najviših +8, 45-37 i Helbich je pozvao minutu odmora. Otišli su domaći i na +10, ali Mavra smanjuje s linije bacanja. Nakon toga Žganec radi nepotrebnu namjernu pogrešku, a klupa Splita tehničku što Mavra koristi te zabija 3 bacanja, a nastavku akcije astitira Thompsonu za zakucavnje i povratak na -3, 47-44. Uslijedile su trice Perkovića s jedne strane te Drežnjaka i Mavre za novo vodstvo Zadra, 52-53. Vuko zabija tricu s 9 metara a nakon toga i ispod koša pa Split ponovo iide na +4, 57-53, dvije minute prije kraja treće dionice. Vuko, koji je dobar dio treće dionice igrao s 4 faula, je zabio još jednu tricu a Jones je zabio za +7, no Thompson postavlja konačnih 62-57 te se tim rezultatom ušlo u četvrtu četvrtinu.

Split je prvih par minuta nastavio pametnom igrom i umješno održavao razliku koja je nakon trice Čampare dosegnula +11, 70-59, ali tada se Zadar čudesno budi, prvo je s dvije vezane trice odgovorio Drežnjak za povratak na -5, 70-65, bile su 4 minute i 40 sekundi do kraja. Zadarski uragan se nastavio i u narednim minutama, Thompson zabija dva bacanja pa potom i krasan alleyoop, Jordano tricom izjednačava na 72-72, a Carter dovodi Zadar u vodstvo 72-74. Zadarsku seriju prekida Shorter s 3 bacanja, ali uzvraćaju Carter i Drežnjak tricama i Zadar je minutu prije kraja imao +5, 75-80. Nakon Subotićeve minute odmora Shorter smanjuje ali Mavra (2), Thompson (1) i Carter (1) zabijaju s linije slobodnih bacanja za zasluženo slavlje Zadra rezultatom 77-84 i plasman u finalnu seriju doigravanje za prvaka Hrvaka gdje će protiv Cibone braniti prošlosezonski naslov.

Čudesan povratak Zadra u posljednjih 6 i pol minuta u kojima su od -11 (70-59) stigli do konačnih 77-84, što znači da su tom razdoblju napravili nevjerojatnih 7-25! Bravo!

Zadrani su prvi put u ovoj seriji nadskakali Splićane (30/35) te su utakmicu završili sjajnim šutem za tri poena (12/24 ili 50 posto) a i šut za dva su u konačnici podignuli na 50 posto (12/24) i tu je bio ključ pobjede.

Kompletna statistika

Napokon smo nakon dužeg vremena u redovima Zadra vidjeli kapetana Mavru u pravom, šampionskom izdanju koji je utakmicu završio s double-double učinkom, 18 koševa i 11 asistencija, buđenje je nakon još dužeg vremena uslijedilo i kod Thompsona koji je na koncu utakmicu završio s 23 poena i 6 skokova, ali igrač preokreta, pa tako i utakmice je svakako bio Dario Drežnjak s 14 poena i 8 skokova, ali i ključnim dvjema tricama (ukupno 4/8) kojima je započeo čudesan preokret Zadra. Carter je ostvario double-double s 13 poena i 11 skokova dok je Junaković pridonio s 9 poena.

Kod Splićana, kojima je ponovo ponestalo snage i koncentracije u završnici kao i u drugoj utakmici u Zadru, najbolji je bio Shorter s 14 poena, 6 skokova i 7 asistencija, Vuko je dodao 13, Ukić 12 a Jones 10 koševa.

Prva utakmica finalne serije između Cibone i Zadra zakazana je za ponedjeljak, 30. svibnja u Draženovom domu u Zagrebu s početkom u 20 sati.


Reci što misliš!