Sport

Košarka, NBA play-off

Grizzliesi pregazili Warriorse, Holiday šokirao Ceticse koji su prerano počeli slaviti

Grizzliesi pregazili Warriorse, Holiday šokirao Ceticse koji su prerano počeli slaviti
AP Images

Aktualni NBA prvaci Milwaukee Bucksi preokretom su došli do pobjede 110-107 na gostovanju u Bostonu i stigli na korak od plasmana u konferencijsko finale NBA doigravanja, dok su u Memphisu domaći Grizzliesi "pregazili" Golden State Warriorse sa 134-95 i izborili šestu utakmicu u San Franciscu.

Kad je Al Horford nakon skoka u napadu zakucao za vodstvo Bostona 105-99 na 2:12 minuta prije kraja pete utakmice konferencijskog polufinala u TD Gardenu sreći navijača Celticsa nije bilo kraja. U istoj akciji je Pat Connaughton slučajno razbio arkadu svom kapetanu Giannisu Antetokounmpu i činilo se da su aktualni prvaci dobili udarac od kojeg se neće oporaviti, iako su gotovo uspjeli izbrisati 14 poena zaostatka u zadnjoj četvrtini.

No, u sljedećih 90 sekundi Celticsi su promašivali i gubili lopte, dok su Bucksi skakali u napadu, a Antetokounmpo i Jrue Holiday pogađali trice i tako izbrisali zaostatak.

Boston je nakratko vratio vodstvo (107-105) kad je Jayson Tatum pogodio dva bacanja pola minute prije kraja, ali u preostalom vremenu su ključne poteze povlačili samo gosti.

Bobby Portis je nakon promašenog Giannisovog slobodnog bacanja skočio u napadu i progurao loptu kroz obruč za vodstvo 108-107 i omogućio Jrueu Holidayu da obavi ostatak posla.

Obrambeni igrač godine Marcus Smart nije se proslavio u napadačkoj ulozi. Njegov pokušaj polaganja za novo vodstvo Celtica Holiday je blokirao i donio novi napad svojoj momčadi. Connaughton je pogodio oba bacanja za 110-107, a Boston nije uspio doći do šuta za tricu i mogući produžetak, jer je Holiday ukrao loptu Smartu dok ju je prevodio preko sredine igrališta.

"Kad u Bostonu zaostaješ za 14 koševa u zadnjoj četvrtini, ljudi će reći da je sve protiv nas. No, mi se držimo zajedno. Tako živimo i tako umiremo", rekao je nakon utakmice Jrue Holiday koji je dvoboj završio sa 24 poena, imao po osam skokova i asistencija te dvije blokade.

Giannis Antetokounmpo je još jednom došao do 40 koševa, a tome je dodao 11 skokova. Sedam izgubljenih lopti pada u zaborav. Bobby Portis je također imao ključnu ulogu sa 14 poena i 15 skokova, a Pat Connaughton je ubacio 13 koševa.

Celticse je sa 34 koša predvodio Jayson Tatum, a Jaylen Brown je imao 26 poena, osam skokova i šest asistencija. Marcus Smart je ubacio 15 koševa, a Boston su skupo koštale njegove dvije izgubljene lopte u završnici.

Bucksi su nadskakali Celticse (49-36) i pogodili 13 trica iz 29 pokušaja (44,8%) što im je u konačnici donijelo pobjedu za vodstvo 3-2 i mogućnost da se pred svojim navijačima u noći s petka na subotu po srednjoeuropskom vremenu (1.30 sati) zaključe seriju.

Prvu priliku za plasman u konferencijsko finale propustili su Golden State Warriorsi koji su u Memphisu bili suočeni s rekordno visokim porazom u doigravanju, iako su Grizzliesi bili bez svog ozlijeđenog vođe Ja Moranta. No, njegov izostanak je domaću momčad učinio još moćnijom.

Utakmica z FedEx Forumu je mogla završiti već pet minuta prije kraja treće četvrtine. Naime, tada je zamjenski trener gostiju Mike Brown povukao sve svoje zvijezde sa parketa i potpisao svoj prvi poraz sa Warriorsima u doigravanju (12-1), u kojem je mijenjao glavnog trenera Stevea Kerra i 2017. kad je ostvario 11 pobjeda, a 12. je dodao u četvrtoj utakmici ove serije.

U trenutku kad su Curry, Thompson i Green sjeli na klupu da bi tamo ostali do kraja utakmice, Grizzliesi su imali +46 (104-58), a do zadnje minute treće četvrtine ta je prednost narasla na +55 (119-64). Rezervisti su ipak dobili zadnju četvrtinu sa 28-15 i spriječili da se Golden State nađe među negativnim NBA rekorderima.

S druge strane, Grizzliesi su srušili klupski rekord po broju postignutih koševa na jednoj utakmici doigravanja i još jednom dokazali da mogu biti opasni i bez Ja Moranta koji je sa suigračima slavio svaki postignuti koš.

"Ovo je svakako bila impresivna pobjeda za našu momčad, sjajan povratak. Imamo širinu. Jednostavno je tako. Ne govorimo to iz arogancije nego s puno samopuzdanja, zato što vjerujemo da svatko tko izađe na parket može dati svoj doprinos", izjavio je trener Memphisa Taylor Jenkins čija je momčad tijekom osnovnog dijela sezone igrala 25 utakmica bez Moranta i u njima ostvarila 20 pobjeda.

O momčadskom duhu svjedoči podatak da su Desmond Bane, Jaren Jackson Jr. i Tyus Jones završili dvoboj sa 21 košem. Jackson Jr. je tome dodao osam skokova, a Jones je imao devet asistencija. Dillon Brooks je ubacio 12 poena, a po 11 su postigli Ziaire Williams i Brandon Clarke.

Warriorsi nisu imali lošu šutersku večer, ali nisu bili dovoljno energični, što dokazuje podatak o prednosti Grizzliesa u skokovima (55-37), kao i činjenica da su domaći imali 15 asistencija više (37-22). Klay Thompson je bio najbolji strijelac sa 19 koševa, Jonathan Kuminga je ubacio 17, a Stephen Curry 14 poena.

Warriorsi će drugu priliku za zaključenje serije i plasman u konferencijsko finale imati pred svojim navijačima u noći s petka na subotu po srednjoeuropskom vremenu (4.00 sata).


Reci što misliš!