Sport

Košarka, doigravanje za prvaka Hrvatske

Zadar napokon prekinuo post, lako slavio protiv Zaboka za 1-0 u četvrtfinalnoj seriji

Zadar napokon prekinuo post, lako slavio protiv Zaboka za 1-0 u četvrtfinalnoj seriji
Šime Zelić/ PIXSELL

U prvoj četvrtfinalnoj utakmici doigravanja za prvaka Hrvatske, večeras su košarkaši Zadra u Krešinom domu lako došli do prve pobjede u seriji nad momčadi Zaboka rezultatom 88-63. Druga utakmica na rasporedu je u subotu u Zaboku.

Nakon šest uzastopnih poraza u posljednjih nekoliko tjedana, pred košarkašima Zadra su novi izazovi. Započelo je doigravanje za prvaka Hrvatske a u prvoj četvrtfinalnoj utakmici Zadrani su u Krešinom domu dočekali neopterećenu momčad Zaboka.

Krenulo je vrlo precizno s obje strane, do 8-6 za Zadrane ekipe su zabile po dvije trice bez promašaja. Rasterećeni Zabočani nisu dopustili domaćinu da se razigra u startu utakmice, stalno su se držali u egalu ili u minimalnom vodstvu, a na prvi mali odmor otišlo se rezultatom 20-20, s tim da je kod Zaboka raspoložen bio Budimir s 8 poena (2 trice) a kod Zadra, Bursać s 6 koševa.

Četvrtfinale doigravanja za prvaka Hrvatske: KK Zadar - KK Zabok 88-63 Četvrtfinale doigravanja za prvaka Hrvatske: KK Zadar - KK Zabok 88-63

Budimir je novom tricom otvorio drugu dionicu, ali onda je uslijedila serija 12-0 Zadrana za 32-23, koju je tricom otvorio Mavra, istom mjerom nadovezao se Jordano, srčani i energični Buljan se uključio s dva prekrasna zakucavanja između kojih se lijepim prodorom pridružio i Junaković što je prinudilo Vulića na minutu odmora. Nije baš urodilo plodom, budući su Zadrani na krilima kapetana Mavre (11 poena i 5 asistencija) na veliki odmor otišli s vodstvom od +13, 42-29.

Brzo su Zadrani preko Thompsona i tricom Marčinkovića otišli na +16, 49-33 ali isto tako su se brzo gosti vratili na -11, 49-38. Nakon nekoliko pogrešaka gostiju, Marčinković zabija pet poena u nizu, na što se vezali Carter te Mavra novom tricom, potom Jordano polaganjem i tricom za novu seriju, ovaj put 15-0 i odlazak na do tad najviših +26, 66-40. Tu je pitanje pobjednika večerašnjeg susreta bilo riješeno. Valja zabilježiti i mali incident između trenera Helbicha i indolentnog ali i očito nervoznog Thompsona, koji je rezultirao slanjem potonjeg u svalčionicu na ranije tuširanje. U zadnju dionicu ušlo se vodstvom Zadra rezultatom 66-44.

Zadnjih deset minuta intenzitet igre dodatno je pao, više minuta su dobili zadarski mladići Buljan, Brala i Paponja, a prve minute u seniorskom dresu upisao je i Ante Beljan (18, 202). Navijače Zadra na noge je digao Buljan sjajnom blokadom mad Brocićem i bacanjem u reklame za jednom loptom. Zadarska mladost nije dopustila gostima iz Zaboka da smanje razliku pa je završilo uvjerljivom pobjedom Zadra 88-63, za vodstvo 1-0 u četvrtfinalnoj seriji.

Kompletna statistika

Kod Zadra najefikasniji Mavra (4 skoka i 7 asistencija) i Marčinković s po 13 poena, Junaković (5 asistencija) i Jordano dodali su po 11 a Carter 8 uz 5 skokova.

Kod gostiju efikasniji od ostatka momčadi bio je Budimir sa 17 koševa, Levanić Kutni dodao je 11, Buljević 9, a po 8 su zabili Brocić i Jurič.

Druga utakmica četvrtfinalne serije na rasporedu je u Zaboku u subotu, 14. svibnja s početkom u 18 sati.


Reci što misliš!