Sport

subota, 23. listopada

Ususret Zadarskoj Koki: "Vrijeme nam nije naklonjeno, ali se nadamo da će biti uspješna"

Ususret Zadarskoj Koki:

Danas je u prostorijama JK Uskok održana medijska konferencija povodom održavanja 17. Zadarske Kőke, treće najmasovnije regate na Jadranu, koja će se održati u subotu 23. listopada 2021., te 1. Radijske regate koja će se održati dan ranije, a koju organizira Novi radio Zadar.

Iako vremenska prognoza nije obećavajuća, organizatori najavljuju pravu feštu pod jedrima u Zadarskom kanalu.

„Došli smo do još jedne Zadarske Kőke za koju se nadam da će biti uspješna. Zbog korone i ove godine ne možemo organizirati sve kako je bilo na razini prijašnjih godina što se tiče programa na kopnu. Na moru je pak druga situacija i nadam se da će se veliki broj ekipa prijaviti. Ove godine imamo po prvi put i Radijsku regatu koja će se održati dan ranije, a koju organizira Novi radio Zadar i mi im kao klub u tome s naše strane pomažemo. Vrijeme nam na žalost nije naklonjeno, nešto bolja prognoza je  za subotu nego petak“, rekao je dopredsjednik JK Uskok i sportski direktor kluba Robert Sandalić. 

Start Zadarske Kőke predviđen je u subotu u 11:00 sati.

Prijave za 17. Zadarsku Kőku kreću u petak 22. listopada 2021. u 17 sati i traju do 21 sat u prostorijama JK Uskok. Ekipe se mogu prijaviti s dozvolom za plovidbu odnosno tipom jedrilice, te popisom posade.

 „Na vrijeme na žalost ne možemo utjecati. Mislim da bi nas kiša mogla zaobići, a vjetra će sigurno biti. Gdje će se jedriti znat ćemo u subotu ujutro, ovisno koji vjetar bude puhao. Imamo tri kursa  – jugo, bura i maestral, a sve je i detaljno opisano u uputama za jedrenje. Pozivam sve koji imaju brod na jedra da se prijave da napravimo tu feštu pod jedrima najbolje što možemo“, naglasio je Jakov Šokota iz organizacijskog odbora 17. Zadarske Kőke koji se nada brojci od 80 do 90 prijavljenih ekipa. No, iz organizacije vjeruju da bi mogli nadmašiti i rekord iz 2018.godine kada je na regati sudjelovalo 114 ekipa. Uz domaće, svoj dolazak najavilo je i 14 ekipa iz Samobora, zatim posade iz Splita, Šibenika i Rijeke.

Dan ranije, kao svojevrsna uvertira Zadarskoj Kőki, održat će se 1. Radijska regata koju organizira Novi radio Zadar.

„Bit će pet sudionika na 1. Radijskoj regati u Hrvata koja starta u petak u 11 sati. Uz domaćine, Novi radio, stiže nam i ekipa iz JP RTV ZENICA – kao jedini javni medij s prostora Bosne i Hercegovine, zatim ekipa iz Rovinja – Rovinj FM, a svoje vještine u jedrenju pokazat će i Media servis – agencija specijalizirana za proizvodnju radijskih informativnih emisija iz Zagreba. U plovidbi Zadarskim kanalom uživat će, ali i boriti se, ekipa iz OIV-a – Digitalni signali i mreže, glavni pružatelj nacionalne strateške komunikacijske infrastrukture“, najavio je programski direktor Novog radija Franjo Judnič.

Skiperi na 1. Radijskoj regati  bit će poznati  zadarski olimpijci Šime i Mihovil Fantela, te osvajačice europskog srebra 2021. u klasi 49er FX Enija Ninčević i Mihaela de Micheli Vitturi.

„U sklopu manifestacije predstavit ćemo domaće autohtone proizvode: tunu, ribu, maslinovo ulje, pršut, paški sir, višnju marašku… Najpoznatiji zadarski kuhar Renato Kraljev pripremat će autohtona dalmatinska jela. Bit će to promocija cijelog našeg kraja koji je moćan u jedrenju, ali i svemu vezanom uz more, ribolov. Siguran sam da ćemo odaslati jednu lijepu razglednicu iz Zadra diljem Hrvatske, ali i šire“, dodao je Judnič koji se zahvalio JK Uskok, TZ Grada Zadra i svim sponzorima na potpori u organizaciji regate.

„Vrlo je važno da se ovakvi događaji organiziraju u ovom dijelu godine odnosno posezoni. Moram pohvaliti ekipu koja organizira Zadarsku Kőku gdje mi kao Turistička zajednica vidimo opravdanost tzv. guranja regate kao proizvoda, kao brendiranja grada Zadra. Zadar je pionir nautičkog turizma koji je vrlo važan segment turizma općenito. Brendiramo i grad kao nautičku destinaciju. Zadar je 2019. godine na Danima hrvatskog turizma i osvojio nagradu kao najbolja nautička destinacija. Stoga nam je i cilj da ova regata iz godine u godinu raste. Tako je i proizašla ideja da se na vikend kad je Kőka,  dan ranije organizira i Radijska regata. Vjerujem da će u budućnosti biti i više aktivnosti vezano za čitav taj tjedan. U međuvremenu na staroj pijaci se odvija i Festival mesa u organizaciji TZ Grada Zadra upravo kako bi oplemenili sve te aktivnosti i događanja za domaće ljude, ali i za turiste koji se nalaze u našem gradu. Vjerujem da možemo u budućnosti dostići cilj da Zadarska Kőka ne bude treća, već vodeća regata na Jadranu“, izjavio je direktor TZ Grada Zadra Mario Paleka.


Reci što misliš!