Sport

#crorace

Nijemcu Philu Bauhausu prva etapa biciklističke utrke CRO Race

Nijemcu Philu Bauhausu prva etapa biciklističke utrke CRO Race
KL-Photo

Nijemac Phil Bauhaus, član momčadi Bahrain Victorious opravdao je status jednog od favorita za pobjedu u prvoj etapi ovogodišnjeg CRO Racea. On je nakon 237 kilometara voženih od Osijeka do Varaždina u završnom sprintu u središtu baroknog grada bio brži od drugoplasiranog Nizozemca Olava Kooija (Jumbo-Visma) i trećeg Norvežanina Kristoffera Halvorsena (Uno-X).

Bauhaus će tako u drugoj etapi koja će se voziti u srijedu od Slunja do Otočca ponijeti crvenu majicu vodećeg u ukupnom redoslijedu, a ovo mu je deveta pobjeda u 2021. godini.

„Dobro sam se pozicionirao pred finiš. Moja je momčad odradila odličan posao jer je bila vjetrovita etapa. Očekujem kako će o pobjedniku etape odlučivati sprint i u srijedu iako će pred nama biti mnogo više uspona“, rekao je Bauhaus nakon pobjede na prvoj etapi utrke CRO Race.

Osim crvene majice za vodećeg u ukupnom redoslijedu, Bauhaus je etapnom pobjedom zaslužio i plavu majicu za vodećeg po bodovima, dok će Kooij u drugoj etapi ponijeti bijelu majicu namijenjenu najboljem vozaču mlađem od 23 godina.

Najduža etapa ovogodišnje utrke krenula je očekivano, vrlo brzo nakon samog starta formirala se skupina od pet vozača koja se izdvojila iz pelotona i stvorila značajnu prednost. Među bjeguncima bio je i hrvatski vozač Fran Miholjević (Cycling Team Friuli), a društvo su mu pravili Poljaci Pawel Franczak (Voster ATS Team) i Marceli Boguslawski (HRE Mazowsze Serce Polski), Talijan Mattia Viel (Androni Giocattoli – Sidermec) te Nijemac Tim Oelke (Metalltechnik).

Na prvom prolaznom cilju Slatini nakon 84 kilometra prvi je bio Franczak ispred Viela i Boguslawskog. No, četiri World Tour momčadi koje nastupaju na utrci nisu dopustile da prednost petorice bjegunaca previše naraste, maksimalna razlika bila je 4:45 minuta.

Pedesetak kilometara prije cilja iz vodeće skupine izdvojio se Boguslawski koji je uoči jedinog uspona na etapi u Ludbreškim Vinogradima imao minutu prednosti u odnosu na svoje dotadašnje suradnike u bijegu. Do vrha uspona Boguslawskom je ostalo 15 sekundi prednosti ispred drugog Miholjevića i trećeg Franczaka pa je on postao prvi nositelj zelene majice na ovogodišnjem CRO Raceu.

Na spustu prema Ludbregu Miholjević je dostigao i prestigao Boguslawskog te prvi prošao prolaznim ciljem u Ludbregu. Očekivano, ubrzo nakon drugog prolaznog cilja, 28 kilometara prije finiša u Varaždinu peloton je uhvatio i posljednja dva bjegunca koji su proveli više od 200 kilometara na čelu utrke.

Nakon što je uhvaćen originalni bijeg, iz glavne skupine izdvojila su se dva vozača Euskaltela, Xabier Mikel Azparren i Luis Angel Mate, oni su se uspjeli održati ispred pelotona sve do osam kilometara prije cilja kada su „progutani“.

Bicikliste su na startu prve etape ispratili u ime Grada Osijeka Vladimir Ham, predsjednik Gradskog vijeća te Mato Lukić, zamjenik župana Osječko-baranjske županije, a u Varaždinu su ih dočekali gradonačelnik Varaždina Neven Bosilj te zamjenik gradonačelnika Miroslav Marković, kao i gradonačelnik Grada Ludbrega Dubravko Bilić.

Druga etapa utrke kreće u srijedu 29. rujna iz Slunja u 12:10 sati, cilj joj je u Otočcu, a dolazak biciklista u Otočac očekuje se između 16:42 i 17:09 sati.

​​​