Sport

Košarka, ABA liga

Partizan u neizvjesnoj završnici slavio protiv Zadra u Krešinom domu

Partizan u neizvjesnoj završnici slavio protiv Zadra u Krešinom domu
Zvonko Kucelin/ KK Zadar

Košarkaši Zadra poraženi su u 1. kolu ABA lige u Krešinom u vrlo neizvjesnoj završnici od momčadi beogradskog Partizana rezultatom 73-78. Malo koncentracije i mirnoće u odlučujućim trenucima nedostajalo je momcima trenera Perinčića da naprave veliko iznenađenje na startu natjecanja u regionalnoj ligi.

Za razliku od utakmice protiv Škrljeva prije dva dana, včereas su košarkaši trenera Perinčića puno kvalitetnije ušli u susret s velikim favoritom u ovoj utakmici, beogradskim Partizanom koju vodi legendarni trener Obradović.

Nakon početnih 2-0, Partizan na krilima Puntera radi seriju 6-0, no Zadrani uglavnom preko Lukovića vraćaju egal, 8-8. Gosti ponovo rade mini seriju 5-0, za 8-13. Zadar se ponovo vraća i s dvije trice Jordana opet izjednačava na 18-18, a Vuković nakon toga tricom dovodi domaće u vodstvo. Ipak do konca prve dionice gosti preko Trifunovića izjednačavaju na konačnih 21-21, nakon prvih 10 minuta igre.

Košarkaški klub Zadar i ABA liga prije početka utakmice organizirali su malu svečanost na kojoj su odali počast  dugogodišnjem igraču i kapetanu KK Zadar, Jakovu Vladoviću, koji je ove jeseni otišao u zasluženu košarkašku mirovinu i krenuo u trenerske vode.

Jakov je bio je momčadi koja je 2003. osvojila tadašnju Goodyear ligu  i jedan od najboljih igrača momčadi koja je 2005. osvojila drugi naslov prvaka države u samostalnoj Hrvatskoj.

ABA liga i KK Zadar prije početka utakmice na svečani su se način oprostili od bivšeg kapetana Jakova Vladovića koji je ove jeseni otišao u košarkašku mirovinu

Partizan u drugoj dionici pojačava tempo a Zadrani polako popuštaju u obrani i nakon trice Mavre za 26-28, preko raspoloženog Zagorca s dvije trice i jednom Abramovića, prvi put odlaze na dvoznamenkastih +11, 31-42 u 18. minuti. Do velikog odmora za Zadrane su poentirali Bursać a jedno bacanje je pogodio Junaković za 34-42 nakon prvih dvadeset minuta igre.

Domaće je u prvom poluvremenu predvodio Luković sa 7 poena, a po 6 su dodali Bursać i Jordano koji u drugoj dionici nije dobio veliku minutažu. Kod Partizana Punter je ostao na 10 poena iz prve četvrtine, 8 je dodao Zagorac a 6 Trifunović.

Interesantno je da je Zadar nadskakao Partizan 14/10, isporučio više asistencija 13/6, čak su i postotku šuta bili bolji 56,5/52,9 kao i u valorazaciji 41/38, ali ipak su gosti u drugo poluvrijeme donijeli 8 poena prednosti. Ključ je bio u izgubljenim loptama kojih su Zadrani napravili 12 a Partizan samo 5.

Zadar je puno energičnije i odlučnije ušao u treću dionicu tako je Partizan bonus ispunio več nakon 3 minute igre a domaći se prišuljanli na samo -5, 40-45. Uzvraća Smajlagić prvo tricom pa polaganjem i gosti su opet na +10. Istom razlikom ušlo se i u 27. minutu kada Jordano zabija svoju treću tricu. Do konca četvrtine ta se razlika zadržala i u posljednju dionicu ušlo se rezultatom 54-60.

Kako Zadar ne misli dići bijelu zastavu u ovoj utakmici pokazali su vrlo brzo početkom četvrte dionice. S pet poena Vukovića i košem Drežnjaka nakon čudesnog skoka u napadu i asistencije Brale, Zadar stiže na minimalnih 61-62. No vrlo brzo Obradovićevi igrači ponovo odlaze na +5, no Vuković i Jordano petom tricom izjednačava na 69-69.

Moore zabija tricu za goste, a Carter oba bacanja za 73-74 do kraja su bile točno dvije minute. Punter se zabija pod koša Zadrana i zabija, Mavra promašuje tricu za izjednačenje. Domaći nakon toga par puta griješe griješe te Trifunović i Punter zabijaju po jedno bacanje za 73-78 na 16 sekundi do kraja što se na kraju pokazao i konačni rezultat utakmice. Valja spomenuti da je u ključnim trenucima najvažnije stvari na parketu rješavao LeeDay koji je svaki promašaj suigrača skokovima vraćao u posjed gostiju.

Zaslužena pobjeda Partizana pred oko 600-tinjak gledatelja u Krešinom ali ne bi bilo nezasluženo niti da je Zadar slavio. U ključnim trenucima ipak je prevladala kvaliteta i iskustvo ključnih Partizanovih igrača, LeeDaya, Puntera i Trifunovića.

Zadar je do samog kraja bio u utakmici s višestruko skupljom, kvaltetnijom i iskusnijom momčadi kojoj na klupi sjedi najtrofejniji europski trener svih vremena Željko Obradović. Statistički Zadar je večeras čak imao veću valorizaciju od Partizana (81/75), čak 9 asistencija više (21/12) uz podjednak postotak šuta, ali ipak su bodovi otišli u Beograd.

Treneru Perinčiću i njegovim momcima čestitke na odličnoj partiji i otporu koji su pružili najvećem favoritu za osvajanje ABA lige. Valja spomenuti da su u povratku Zadra u utakmicu u drugom poluvremenu veliki obol dali Duje Brala i Dario Drežnjak što svakako veseli. Ono što nije promaklo jest da je ovoljetno "pojačanje" Harris na večerašnjoj utakmici bio potpuno nevidljiv, a načeti Mavra je još daleko od prave forme.

Kompletna statistika utakmice

Kod Zadra najbolji Vuković s 16 poena i 7 skokova, Jordano je dodao 15 (trice 5/10), Luković je u debiju u zadarskom dresu u Krešinom domu zabio 11 uz 4 skoka, Carter je dodao 8 uz 6 skokova i 4 asistencije, 8 je za zabio i Bursać uz 4 skoka dok je Drežnjak stavio 7 poena.

Partizan su do pobjede predvodili iskusni Punter i Moore s po 14 poena, po 11 su dodali Avramović i Trifunović a double-double učinak imao je izvrsni LeeDay s 10 poena i isto toliko skokova.

Ivan Perinčić, trener Zadra: 

“Odigrali smo pravu timsku košarku i dobru utakmicu. Jako sam zadovoljan s puno stvari večeras, 21 asistencija najbolje pokazuje koliko smo igrali kao momčad danas, što je možda falilo u utakmicama prije. Ovo je jedan put za dalje, ovakav pristup mora biti na svim sljedećim utakmicama protiv svake ekipe. Prije dva dana smo naučili jednu lekciju, to smo riješili unutar četiri zida i danas su igrači reagirali na pravi način. Ovo je jedini put, imamo još puno posla ali ovo danas je bilo obećavajuće. Ponosan sam na igrače kako su igrali protiv ekipe koja je jedan od favorita za  osvajanje AdmiralBet ABA lige. Na kraju su presudili detalji i njihova individualna kvaliteta.”

Željko Obradović, trener Partizana NIS: 

“Teška utakmica, na kraju su mali detalji presudili. Mi smo imali prednost u velikom dijelu utakmice, ali utakmica traje 40. minuta, međutim Zadar je igrao veoma hrabro. Mi imamo nekoliko detalja koje trebamo popraviti i da igrači shvate.”


Reci što misliš!